Σελίδες

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Απαιτείται αλλαγή πορείας

Μιχάλης Ιγνατίου
Οι κρίσιμες, όπως είχαν χαρακτηριστεί από τους ανθρώπους των Ηνωμένων Εθνών, συνομιλίες του Greentree για το Κυπριακό, ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη με απόλυτο αδιέξοδο, παρά τις ύποπτες προσπάθειες του γενικού γραμματέα Μπαν κι Μουν να «πιστοποιήσει» πρόοδο. Οποιαδήποτε άλλη ανάλυση είναι καταδικασμένη σε απαξίωση από τα ίδια τα γεγονότα. 
Η κατάληξη ήταν αρνητική και η διαπίστωση των πάντων, που κρύβουν με αλήτικο τρόπο οι Βρετανοί, είναι ότι η τουρκική πλευρά δεν υποχωρεί ούτε ένα πόντο από τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής. Οι εισβολείς και καταχτητές δεν αποδέχονται κανένα συμβιβασμό εάν δεν καλύπτονται πλήρως οι στρατηγικοί τους στόχοι, που είναι ο ολοκληρωτικός έλεγχος της Κύπρου. Χιλιοειπωμένα συμπεράσματα, που δεν πρέπει να κουραζόμαστε να τα επαναλαμβάνουμε. 
Οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους παραμένουν σταθεροί στους σχεδιασμούς τους, οι οποίοι δεν συναντώνται πουθενά με τα συμφέροντα του κυπριακού λαού. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο προβληματίζει και προκαλεί μεγάλη ανησυχία η επιμονή του προέδρου της...

Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος συνεχίζει να διαπραγματεύεται με καλή πίστη, ως να μην υποπτεύεται καν το σατανικό παιχνίδι που παίζεται εις βάρος του ίδιου και της Κύπρου. Η στάση του, που έπρεπε να έχει εκτιμηθεί από τον Μπαν κι Μουν, δυστυχώς έχει παρεξηγηθεί από τον γενικό γραμματέα και τους αδίστακτους συνεργάτες του, οι οποίοι τον έφεραν στο σημείο να είναι ικανοποιημένος με το απαράδεκτο γεγονός ότι ο ΟΗΕ τηρεί δήθεν ίσες αποστάσεις. 
Μα είναι δυνατό να δηλώνει κάποιος ικανοποίηση, πόσο μάλλον ο κ. Χριστόφιας, που γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι η πραγματική και ουσιαστική πρόοδος είναι άπιαστο όνειρο, επειδή ο άβουλος γενικός γραμματέας επιρρίπτει «ισομερώς» τις ευθύνες στον καταχτητή και το θύμα του; 
Δεν πρέπει να σταματήσουμε να φωνάζουμε ότι απαιτείται αλλαγή πορείας. Και ο πρόεδρος της Κύπρου το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Και επειδή πιστεύει πραγματικά στην επανένωση του νησιού, έπρεπε από καιρό να συνειδητοποιήσει ότι οι υποχωρήσεις φέρνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. 
Οι συνομιλίες στο Greentree οδήγησαν στην αναβάθμιση του κ. Ντάουνερ, ο οποίος αποδεδειγμένα δεν είναι δίκαιος διαπραγματευτής. Δεν αναφέρομαι στις προκλητικότατες δηλώσεις του, αλλά στις πράξεις του. Οι σχέσεις του με τους Βρετανούς δεν του επιτρέπουν -ακόμα και εάν το επιθυμούσε, όπως παραμυθιάζει τους ομογενείς της Αυστραλίας- να μην εξυπηρετεί την κατοχική δύναμη. Λόγω ακριβώς της σχέσης αυτής πρέπει να υποστηρίζει και να προστατεύει τα τουρκικά συμφέροντα. Η αναβάθμιση του Αυστραλού διπλωμάτη σε Αλβάρο ντε Σότο προκαλεί ζημιά στην εθνική υπόθεση της Κύπρου. Αυτή η αναβάθμιση επιτεύχθηκε βάση σχεδίου και δυστυχώς απέτυχε να την αποτρέψει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Η αποδοχή του στόχου των Βρετανών για συμπροεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκ μέρους του Δημήτρη Χριστόφια και του Ντερβίς Έρογλου είναι μέγα εθνικό ατόπημα. Αλλά και σαν θέαμα -να στέκονται δίπλα-δίπλα ο εκπρόσωπος του κατοχικού καθεστώτος με τον πρόεδρο της Κύπρουθα ’ναι αποκρουστικό... Είναι παραμύθι για νήπια, ο ισχυρισμός του νυν και των πρώην προέδρων, ότι η άρνηση συμμετοχής στο καρναβάλι των συνομιλιών θα οδηγήσει σε καταδίκη την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αλλά και η καταδίκη δεν θα φέρει το τέλος του κόσμου. Αντίθετα θα προκαλέσει συναγερμό εντός και εκτός της Κύπρου. Ας το τολμήσει ο κ. Χριστόφιας και δεν θα χάσει. Φτάνει να μην το συνδέσει με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: