Σελίδες

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Τα Μωμογέρια στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής


Ζωντάνεψαν με την παρουσία τους την αγορά της πόλης
 
Ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» για μια ακόμη χρονιά, παρουσίασε τα «Μωμογέρια», ένα λαϊκό ποντιακό δρώμενο του δωδεκαημέρου, γνωστό και ως «Χουσπό», το απόγευμα της Δευτέρας στο κοινό της Κομοτηνής. Με την παρουσία τους τα «Μωμογέρια» κατάφεραν να ζωντανέψουν τους δρόμους της αγοράς της πόλης και να δώσουν μια διαφορετική νότα στην γιορτινή ατμόσφαιρα. Ψυχή του θιάσου η νεολαία του νεόκτιστου οικισμού των Ποντίων Κομοτηνής, που με αυτό τον τρόπο αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων της.

Γιάννης Νικολαΐδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Νομού Ροδόπης «Η... Τραπεζούντα»: «Το έθιμο αποτελεί κάλεσμα στους απανταχού ξενιτεμένους»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Νομού Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» Γιάννης Νικολαΐδης, μίλησε για το έθιμο και την συνέχισή του, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για συνέχιση του εθίμου και όχι αναβίωση».

Τη συνέχεια αυτή την απέδωσε ο κ. Νικολαΐδης στους παλινοστούντες ποντίους που έφεραν το έθιμο από τον Καύκασο, όπου εδώ και δεκαετίες το έθιμο διατηρήθηκε με ευλάβεια. Ο πρόεδρος του Συλλόγου δίνοντας κάποια χρήσιμα λαογραφικά στοιχεία τόνισε ότι «στην περιοχή μας το έθιμο αυτό αναβίωσε πρώτη φορά το 1993 στις Σάπες και από τότε συνεχίζεται και στην Κομοτηνή.

Το έθιμο έλκει την καταγωγή του από την Αρχαία Ελλάδα συναντάται στην Μακεδονία και την Θράκη αλλά και στην Μικρά Ασία με διάφορες παραλλαγές. Βέβαια συναντάται και σε άλλες χώρες όπως τη Βουλγαρία, τα Σκόπια, την Τουρκία, αλλά και την Ιταλία.

Το έθιμο αυτό έχει να κάνει με τον ερχομό του νέου χρόνου και την αναγέννηση της φύσης και έχει διονυσιακό χαρακτήρα. Οι Μωμογεροι αλλάζουν πρόσωπα και μορφές καθώς εμπνέονται από την επικαιρότητα. Οι τράγοι βέβαια κυριαρχούν σε αυτό το λαϊκό θεατρικό δρώμενο, το οποίο έχει και άλλες ονομασίες, όπως «Χουσπό», όπως ονομάζεται στην περιοχή της Γεωργίας.

Οι Μωμόγεροι ξεκινούσαν νωρίς το πρωί από τον περίβολο της εκκλησίας για να επιστρέψουν πάλι εκεί τις πρώτες πρωινές ώρες και να αποκαλύψουν τα πρόσωπά τους. Τα φιλοδωρήματα που συγκέντρωναν μοιράζονταν σε οικογένειες που είχαν ανάγκη, στην εκκλησία και στο σχολείο. Αυτό γίνεται ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου είναι ότι «το έθιμο αποτελεί και ένα κάλεσμα στους απανταχού ξενιτεμένους καθώς αυτή τη μέρα επιλέγουν πολλοί να επισκεφτούν την Κομοτηνή και για να παρακολουθήσουν το δρώμενο, αλλά και για να ανταμώσουν, όπως οι κάτοικοι του χωριού Χαραπά της Γεωργίας, που πρωταγωνιστούν σε αυτή την αναβίωση».

Πηγή: Παρατηρητής της Θράκηςhttp://epontos.blogspot.com/2012/02/blog-post_1241.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+E-pontos+%28e-Pontos%29

Δεν υπάρχουν σχόλια: