Σελίδες

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ελλάδα ώρα μηδέν....


Καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας καλούνται να λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί, κατά τη νέα σύσκεψή τους. Αμετακίνητη η τρόικα στη μείωση του κατώτατου μισθού

Picture 0 for Ελλάδα ώρα μηδέν
Ιστορικές θα είναι οι επόμενες ημέρες για την Ελλάδα, με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να καλούνται να λάβουν αποφάσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα στην ελληνική οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.
Οι κ.κ. Παπανδρέου - Σαμαράς - Καρατζαφέρης, που αναμένεται να συνεδριάσουν είτε σήμερα το απόγευμα είτε αύριο υπό τον Λουκά Παπαδήμο, βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς η τρόικα ασκεί πρωτοφανείς πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη ενός ιδιαίτερα επαχθούς πακέτου μέτρων, προκειμένου να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαπραγμάτευση...
για το PSI.
Οι δανειστές μας εμφανίζονται αμετακίνητοι στην επιταγή τους για μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ σε σχέση με τον 13ο και 14ο μισθό, φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν μέχρι τη διατήρηση ενός μισθού. Οι πληροφορίες λένε ότι η τρόικα ζητεί οι  μειώσεις στους μισθούς που θα προέλθουν από τη μείωση των δώρων και επιδομάτων, σίγουρα και από τις περικοπές στις ωριμάνσεις, να φθάσουν στο 25%.
Από την πλευρά τους τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, έχοντας και ως όπλο τη σχετική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, με τον πρόεδρο της ΝΔ μάλιστα να βάζει βέτο και στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς φαίνεται να συζητάει τη μείωση του κατώτατου μισθού, όμως για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι προσλήψεις και να καταπολεμηθεί η ανεργία. Συμφωνία υπάρχει μεταξύ των κομμάτων, αλλά και της τρόικας, για επιπλέον περικοπές στα μισθολογικά προνόμια των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ.
Αγκάθια στο δρόμο προς τη νέα δανειακή σύμβαση παραμένουν οι απολύσεις και η μονιμότητα στο δημόσιο, τα σκληρά φορολογικά μέτρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για τις κοινές ή προνομιούχες μετοχές. Ειδικότερα για τις τράπεζες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εμμένει στην θέση του για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου και όχι με προνομιούχες που ζητεί η τρόικα, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, να δηλώνει πως για το συγκεκριμένο ζήτημα «η διαπραγμάτευση είναι πάρα πολύ σκληρή».
Τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι εξαιρετικά στενά και τα περιθώρια διαπραγμάτευσης ελάχιστα, καθώς μέχρι την Κυριακή θα πρέπει ουσιαστικά να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, ώστε ο υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει ένα «προμνημόνιο» κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, και να συμφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, κανείς δεν βεβαιώνει ότι το θρίλερ θα φθάσει στο τέλος του, καθώς όλες οι αλλαγές θα πρέπει να περάσουν και από τη Βουλή, κάτι που μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι. Ήδη, μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει σφοδρές αντιδράσεις για τα επαχθή μέτρα που προτείνονται, ενώ και η λαϊκή δεξιά ακονίζει τα μαχαίρια της σε περίπτωση που ο Α.Σαμαράς πει τα περισσότερα από τα δύσκολα "ναι" που ζητάει η τρόικα.
. Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, διαμηνύει ότι τα νέα μέτρα θα προχωρήσουν μετά από συμφωνία και των τριών πολιτικών αρχηγών.
Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι ο λογαριασμός για τη διάσωση της χώρας και την αποφυγή της χρεοκοπίας θα είναι (και αυτή τη φορά) πολύ ακριβός για τους Έλληνες πολίτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: