Σελίδες

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Να τερματισθεί η ανοχή στους Βρετανούς


H Βρετανία συνεχίζει, φανερά, δημόσια και υπόγεια, να υπονομεύει την κυπριακή υπόθεση και να ενεργεί ως πλασιέ των τουρκικών θέσεων. Συνεχίζει να ασκεί διπλωματία των έμμεσων απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ωθεί, μέσω της Γραμματείας, τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σε ενέργειες που έχουν το στοιχείο του εκβιασμού κατά της κυπριακής υπόθεσης. Η τελευταία συμπεριφορά της κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, για το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Γκρίντρι, είναι ενδεικτική. Επανέφερε την απειλή της «επανεκτίμησης» της θέσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, παραπέμποντας ουσιαστικά σε απειλή αποχώρησης της Ειρηνευτικής Δύναμης.
Η ύπουλη στάση των Βρετανών δεν προκαλεί, βεβαίως, έκπληξη. Είναι η ίδια διχοτομική πολιτική που βιώνει ο κυπριακός Ελληνισμός από το 1955 μέχρι σήμερα.
Αυτό που προκαλεί θυμό, είναι η απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης από την επίσημη κυπριακή πλευρά. Η Κυβέρνηση πράττει, όπως έπραττε και στην περίπτωση Ντάουνερ. Αφήνει ανενόχλητο τον βρετανικό όφιν να δρα εις βάρος...
της κυπριακής υπόθεσης.
Όλες οι κυβερνήσεις και όλοι οι Πρόεδροι δεν αντέδρασαν ποτέ στη βρετανική εχθρική πολιτική. Κάτι προσπάθησε να κάνει ο Τάσσος Παπαδόπουλος, όταν μετά το σχέδιο Ανάν και την κορύφωση της βρετανικής εχθρότητας εξήγγειλε πρόθεση επανεκτίμησης του μέλλοντος των βρετανικών βάσεων, αλλά το θέμα έμεινε ως τις διακηρύξεις.
Ίσως πολλοί ανέμεναν ότι με την ανάληψη της προεδρίας από το ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο Χριστόφια, η κυπριακή πολιτική έναντι της Βρετανίας θα αποκτούσε κάποια πιο έντονη και δυναμική μορφή, δεδομένης της «αντι-ιμπεριαλιστικής» πολιτικής του ΑΚΕΛ και της παλαιότερης ρήσης του Δημήτρη Χριστόφια. ότι «η Βρετανία αποτελεί τον κακό δαίμονα της Κύπρου».
Οποία έκπληξη, όμως. Η κυβέρνηση Χριστόφια εγκαινίασε ακόμη ηπιότερη πολιτική έναντι των Βρετανών. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εγκαινίασε στενότερες σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Μπράουν, καθησύχασε τους Βρετανούς για τις Βάσεις τους, παραπέμποντας σε συζήτηση του μέλλοντος των Βάσεων μέχρι τα δισέγγονά μας, και γενικά έδωσε πίστη σε βρετανικές ψευδείς διαβεβαιώσεις.
Το Λονδίνο συνεχίζει, όμως, τον πόλεμό του κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εθνικής υπόθεσης, σε όλα τα επίπεδα και όλους τους προσφερόμενους χώρους. Και στο Συμβούλιο Ασφαλείας και γενικότερα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου πρωταγωνιστεί, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε αντικυπριακούς σχεδιασμούς. Και ενώ η Αγγλία, συνεχίζει μια εχθρική πολιτική, η επίσημη κυπριακή πλευρά συνεχίζει να της επιτρέπει να δρα υπονομευτικά κατά της κυπριακής υπόθεσης.
Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει και να προειδοποιήσει τη Βρετανία με μέτρα που θα αφορούν και το μέλλον των βρετανικών βάσεων. Αυτή η στάση ανοχής της εχθρικής βρετανικής στάσης πρέπει να τερματισθεί, για να μην οδηγηθούμε σε καταστάσεις παρόμοιες εκείνες του 2003-04, όταν η Βρετανία, διά του λόρδου Χάνεϊ, επεξεργάστηκε, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, το γνωστό σχέδιο Ανάν και οδήγησε το εθνικό θέμα σε εφιαλτικά διλήμματα και σε καταστροφικές εξελίξεις. Την ίδια στιγμή πρέπει να της αφαιρεθεί το πλεονέκτημα να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Αν συνεχιστεί αυτή η στάση σιωπής και ανοχής της Κυβέρνησης έναντι των βρετανικών εχθρικών ενεργειών, θα φθάσουμε σε εξελίξεις που δεν θα μπορούν να αναστραφούν.
Οι πλατωνικές ευχές και οι δηλώσεις καταδίκης -οι οποίες ούτε αυτές γίνονται από την Κυβέρνηση- δεν είναι αρκετές για ν' αντιμετωπισθεί η υπονομευτική αγγλική δραστηριότητα.
Χρειάζονται δράση και μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: