Σελίδες

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

«Καστελόριζο: Σημείο έκρηξης;». Η απογοήτευση των κατοίκων από την έλλειψη ενδιαφέροντος της πολιτείας για το νησί


Το ενδιαφέρον διεθνών παρατηρητών για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στο Καστελόριζο, όπως προκύπτει από το άρθρο του Αμερικανού αναλυτή, Ντάνιελ Πάιπς.
Picture 0 for «Καστελόριζο: Σημείο έκρηξης;»
Το Καστελόριζο άρχισε να συγκεντρώνει την προσοχή και των διεθνών παρατηρητών, οι οποίοι ανακαλύπτουν τη δυσανάλογη με το μέγεθός του σημασία, στον τομέα της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Μεσογείου.
Διαβάσαμε με προσοχή το άρθρο του Αμερικανού αναλυτή, κ. Ντάνιελ Πάιπς, στο «National Review Online» (με την παρακίνηση του «strategyreports»), ο οποίος περιγράφει με μελανά χρώματα τη «διπλωματία των κανονιοφόρων» της Τουρκίας, ενώ καλεί την Ε.Ε. να υποστηρίξει την Ελλάδα στην ανακήρυξη Αποκλειστικής...
Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Ο τίτλος του άρθρου είναι «Kastelorizo – Mediterranean Flashpoint?» (Καστελόριζο – Μεσογειακό σημείο έκρηξης;).
Ο πολιτικός αναλυτής, αφού παραθέτει γεωγραφικά στοιχεία του νησιού, επικεντρώνει την ανάλυσή του στη γεωστρατηγική του σημασία. Εξηγεί, πώς η τοποθεσία του στερεί τη δυνατότητα από την Τουρκία να αποκτήσει έξοδο στη Μεσόγειο, σε σημεία όπου υπάρχουν πλούσια ενεργειακά αποθέματα. Ταυτόχρονα σημειώνει, ότι δημιουργείται ένας νοητός θαλάσσιος διάδρομος από το Ισραήλ, Κύπρο μέχρι την Ελλάδα, για τη μεταφορά των υδρογονανθράκων στην Ευρώπη, χωρίς να απαιτείται τουρκική άδεια.
Ο κ. Πάιπς κάνει λόγο για την εκφοβιστική τακτική της τουρκικής κυβέρνησης κατά της Ελλάδας και Κύπρου, και πληροφορεί για τις υπερπτήσεις πάνω από το Καστελόριζο. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποίησε τον παραπάνω τίτλο στο άρθρο του, αφού το νησί θα μπορούσε να αποτελέσει «θερμό σημείο», διότι είναι τόσο κοντά στα τουρκικά παράλια, ώστε η κατάληψή του, όπως γράφει, θα μπορούσε να γίνει, πριν προφτάσει να αντιδράσει η Ελλάδα.
Αναφέρεται και στον προβληματισμό του Ισραήλ, που προκύπτει από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, κ. Ντάνι Αγιαλόν, σύμφωνα με τον οποίον η ασφάλεια των περιοχών εξόρυξης υδρογονανθράκων αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα του και πως κάθε απειλή δεν θα μείνει αναπάντητη.
Θεωρεί, ότι η τοποθέτηση του κ. Αγιαλόν είναι θετικό στοιχείο για Ελλάδα και Κύπρο, διότι αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι διατήρησης του status quo. Και συμπληρώνει ότι επίσης θετικό στοιχείο είναι και η στάση της Ε.Ε., η οποία πιέζει την Ελλάδα να αρχίσει γεωτρήσεις για να εξασφαλίσει νέες πηγές εισοδήματος. Επισημαίνει δε, ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα στην ανακήρυξη της ΑΟΖ, και να καταστήσει σαφές στην Τουρκία, ότι η δημιουργία προβλημάτων από μέρους της θα έχει σοβαρές επιπτώσεις.
Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα ενεργειακά της περιοχής διαπιστώνεται, εκτός από το άρθρο του κ. Πάιπς, και από την πληροφορία που μας έρχεται από την Κύπρο, όπου το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών διόρισε την κα. Karen Enstrom ως Περιφερειακό Αξιωματούχο για θέματα Ενέργειας, με έδρα την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία.
Η υπηρεσία της κας Enstrom, θα υπάγεται στο Γραφείο για Πηγές Ενέργειας, τη σύσταση του οποίου ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών το Νοέμβριο του 2011. Η κ. Enstrom θα συμβουλεύει και θα στηρίζει προσπάθειες του Γραφείου Πηγών Ενέργειας στη Νότιο Ευρώπη και Βόρειο Αφρική.
Βέβαια, κάποιες ενέργειες αυτοδιοικητικών παραγόντων, μπορούν να αντιστρέψουν το ευνοϊκό κλίμα για το Καστελόριζο. Ο δήμαρχός του, απογοητευμένος από την έλλειψη ενδιαφέροντος της πολιτείας για το νησί, έκανε λόγο για «σημαίες ανεξαρτησίας», καθιέρωση της δραχμής στο νησί, και άλλες παρόμοιες ανοησίες.
Βέβαια, σε ένα νησί λίγων εκατοντάδων κατοίκων, δεν μπορεί να περιμένει κάποιος ότι -στατιστικά- ο δήμαρχός του θα κοσμείται από πολιτική σκέψη. Όμως, κάποια λύση πρέπει να βρεθεί, ώστε οι αυθαιρεσίες που παρατηρούνται από αυτοδιοικητικούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, να εκλείψουν.

Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια: