Σελίδες

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Στο διαφορετικό μυαλό του Σίλα.

  ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ


Η ελληνική κωμωδία αναγεννάται μέσα από τις λαζοπουλικές της στάχτες.

Βλέπετε τον εθνικό μας πλακατζή κάθε Τρίτη στις 9 και αναρωτιέστε μας πως χόνδρινε έτσι ο Στάθης Ψάλτης;

Αναρωτιέστε ακόμα πως είναι δυνατόν η ελληνική κωμωδία να έχει κολλήσει σαν δίσκος του πικαπ, στο άκρως λαϊκιστικό και κλαψιάρικο ύφος και περιεχόμενο της δεκαετίας του 80;

Σας γεννάται η απορία, πως είναι δυνατόν η χώρα που γέννησε την κωμωδία και την σάτιρα να μην μπορεί να δει τον ευατό της στον καθρέφτη και συνεχώς να αναμασά συνωμοσιολογία και...

τα τροπάρια του αιώνιου θύματος;

Ίσως αυτές οι μέρες να φτάνουν στο τέλους με μια νέα γενιά κωμικών που δεν βλέπουν την αργοσχολία ως λαϊκό κεκτημένο και τους μπαχαλάκιδες ως εθνικούς ήρωες. Δεν παραβλέπουν επίσης το γεγονός ότι η Λάρισα έχει τις περισσότερες Porsche Cayenne ανά κάτοικο παγκοσμίως (ακούς Λάκη!).

Ένας από αυτούς τους κωμικούς είναι ο Σεραφείμ Σίλας, γνωστός από τα Σκερτσάκια και τα Σφηνάκια. Σατιρίζει την επικαιρότητα στο comedylab.gr και στο www.silas.gr. Δεν ξέρω ποια είναι ή αν έχει ιδεολογική τοποθέτηση (εξάλλου είναι κωμικός την χρειάζεται;), σημασία έχει το γεγονός ότι ξεφεύγει από τα καλούπια της δεκαετίας του 80.

Μιας και οι πολιτικοί, οι διανοούμενοι και οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πει ακόμα τίποτα το καινούργιο και το διαφορετικό, φαίνεται ότι η αλλαγή που πρέπει να έρθει ίσως να βρει το δρόμο της μέσα από την κωμωδία. Πριν δούμε τα πράγματα αλλιώς, θα πρέπει να έχουμε γελάσει αρκετά με την τραγωδία μας.





Δεν υπάρχουν σχόλια: