Σελίδες

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Το κίνημα και η ...αισχροκέρδεια


 Στην σημερινή Ελλάδα όλα έχουν την λογική τους και θα εστιάσουμε στο ΄΄κίνημα΄΄ της πατάτας. Ξεκίνησε , επεκτάθηκε και έχει την τάση να καθιερωθεί. Εάν αυτό είναι καλό η κακό αυτό θα το λύσει η ίδια η ζωή . Όσον αφορά για τους θυμόσοφους που μιλάνε άλλοι για την ποιότητα , άλλοι για τα παιχνίδια και άλλοι για τις τιμές είναι και αυτοί με τη σειρά τους, ηθελημένα η μή , ένα μέρος της αλυσίδας που λειτουργούσε όλα τα χρόνια . Απλώς τώρα ΄΄χαλάρωσε΄΄ ένας κρίκος με αποτέλεσμα η αλυσίδα να λασκάρει .... και τα φορτηγά να πάρουν τον δρόμο για τις πλατείες.

Το agroschannel αρκετές φορές ανέδειξε με ρεπορτάζ και όχι με λόγια διαφόρων το παιχνίδι των τιμών που σίγουρα για να γίνει δεν...
μπορεί μόνο ένας αλλά χρειάζεται ΄΄ομάδα΄΄ με δυνατούς παίχτες και αποφασισμένοι να παίξουν στην λάσπη για να κερδίσουν τον αγώνα.
Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012 , 2 το μεσημέρι βρεθήκαμε σε κεντρική λαϊκή της Αθήνας για να δούμε τι γίνεται με την τιμή της πατάτας. Δεν είναι τυχαίο που γράφουμε την ώρα γιατί όσο πάμε προς το μεσημέρι οι τιμές στην λαϊκή πέφτουν. ...
Και δεν λέμε κάτι καινούργιο απλώς το επισημαίνουμε για εκείνους που αποφασίζουν και δεν έχουν ψωνίσει στην λαϊκή ούτε ως παιδιά συνοδεύοντας τους γονείς τους.
Λοιπόν πατάτες από Νευροκόπι δεν βρήκαμε . Βρήκαμε όμως πατάτες Αχαΐας προς 0,79 λεπτά το κιλό και πατάτες Κύπρου προς 1 Ευρώ το κιλό. Αυτές οι timipata1τιμές σε όλους τους πάγκους , επαγγελματιών και παραγωγών. Και για τους δύσπιστους τραβήξαμε τις φωτογραφίες. Οι πατάτες Αχαΐας μάλιστα ήταν σε πάγκο παραγωγού, ο οποίος λογικά θα έπρεπε να έχει χαμηλότερη τιμή αφού δεν έχει μεσάζοντες για να λειτουργήσει κάποια στιγμή και ο υποτιθέμενος ανταγωνισμός. 
Επιστρέφοντας στο γραφείο θελήσαμε να δούμε με τι τιμή έφυγαν οι πατάτες από την αγορά. Ειλικρινά βλέποντας την τιμή της ανώτερης ποιότητας στην επίσημη σελίδα της Κεντρικής Λαχαναγοράς , επιεικώς εξοργιστήκαμε.
agoraΟ επίσημος πίνακας μιλάει από μόνος του. Η πρώτη ποιότητα πωλούνταν από 0,25 έως και 0,50 , η δεύτερη ποιότητα από 0,12 – 0,14 , και η επικρατέστερη τιμή ήταν τα 0,40 λεπτά. Δηλαδή εάν πούμε ότι οι Ελληνικές πατάτες που βρήκαμε στην λαϊκή ήταν Α΄Ποιότητας, κάποιος από την εικόνα μπορεί να καταλάβει , μιλάμε στην καλύτερη των περιπτώσεων για 90% έως και 100% κέρδος . Δηλαδή αισχροκέρδεια . Δεν κάνουμε καν τον υπολογισμό στην περίπτωση  εαν η πατάτα ήταν Β΄ποιότητας . Ψάξαμε να δούμε για τις πατάτες εισαγωγής Κύπρου εάν έχουν ξεχωριστή τιμή . Δεν υπήρχε αναφορά στο δελτίο. Υπήρξε μόνο υποσημείωση για τις Αιγύπτου καιpatateskipru της Γαλλίας με τις δεύτερες να είναι οι φθηνότερες. Αλλά πατάτα 1 Ευρώ ακούγεται λίγο παράλογο. Εδώ ας απαντήσουν επιτέλους μια φορά οι αρμόδιοι.
Επομένως τέτοιου είδους εικόνες στην αγορά με την ψαλίδα αντί να κλείνει να ανοίγει , με το αυτί τους καθενός να μην ιδρώνει παρά μόνο να ασχολείται τι γίνεται στο κόμμα του , στην Κυβέρνησή του , και στο πολιτικό του γραφείο , λογικό φαίνεται το ΄΄κίνημα΄΄ της πατάτας , και ότι άλλο δημιουργείται . Βέβαια από αυτή την ιστορία κάποιοι έσπευσαν άδραξαν την ευκαιρία , έκαναν σελίδες και άρχισαν να μαζεύουν ποσότητες και ΄΄εκδηλώσεις ενδιαφέροντος΄΄ και δεν αναφερόμαστε στις Εθελοντικές ομάδες τις οποίες στηρίζουμε και που εργάζονται ανιδιοτελώς. Τώρα το ποιοι θα επιπλεύσουν ίσως εδώ η ζωή να καταρρίψει τη ρήση που θέλει τους ..φελλούς. Αφού τώρα κάποιοι θυμήθηκαν έστω και έτσι τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες κάτι είναι και αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: