Σελίδες

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Τα κόμματα της κρίσης και η κρίση των κομμάτων


 Όπως φαίνεται οι περισσότεροι εκ των διαγραφέντων από τη Νέα Δημοκρατία οδεύουν προς τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», ενώ ακούγεται ότι θα συμπορευθούν μαζί τους και κάποιοι διαγραφέντες βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ. Είτε μας αρέσει είτε όχι, το κόμμα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου είναι μια πραγματικότητα και δρομολογεί αναμφισβήτητα εξελίξεις στο υπό ανασύνθεση πολιτικό σκηνικό.

Δεν μπορώ να ξέρω πως θα αντιμετωπίσουν οι «Εξαρτημένοι» Έλληνες το νέο κόμμα, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τι ακριβώς κομίζει αυτό το κόμμα- πέραν της αντιμνημονιακής ρητορικής και του αντισυστημικού στυλ που εντέχνως χρησιμοποιούν οι μετέχοντες σ’ αυτό- στην Ελλάδα της...
επόμενης ημέρας. Τα ονόματα που ακούγεται ότι θα πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια έχουν εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες. Προφανώς αυτό που τους ενώνει είναι η άρνηση του μνημονίου, και οι πιθανότητες αυτό το κόμμα να έχει «μονοθεματικό» χαρακτήρα είναι αυξημένες.
Ωστόσο δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Τα κόμματα που γέννησε η κρίση, θα κριθούν από το πώς θα διαχειρισθούν τη κρίση τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας. Κυρίως όμως θα κριθούν από το αν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία θα διατηρήσουν τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα τους και θα απευθυνθούν σε ψηφοφόρους πέραν των στενών κομματικών τους ορίων. Είναι σαφές ότι οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες», όπως και ο «Δημοκρατικός Σοσιαλισμός» της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Καστανίδη, δημιουργήθηκαν από μια διαφωνία. Σε μια χώρα όμως που είναι ανάγκη επιτέλους να συμφωνήσουμε στα βασικά, ποια θα είναι η χρησιμότητα και η συμβολή τους στο να ξεκολλήσει επιτέλους η χώρα από το τέλμα του λαϊκισμού; Ίδωμεν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: