Σελίδες

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Οι αριστεροί συγγραφείς αλληλοαναιρούνται σχετικά με επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ στην Γουμένισσα και στα Γιαννιτσά.

Ένας πολύ ενδιαφέρον τρόπος για να αξιολογεί κανείς την δράση αντιστασιακών οργανώσεων επί κατοχής είναι η αντιπαραβολή γραπτών διαφόρων συγγραφέων, της ίδιας παράταξης πάντα.
Μία τέτοια σύγκριση μπορεί να γίνει μεταξύ του βιβλίου "Το 30ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ" του Θανάση Μητσόπουλου, που διετέλεσε πολιτικός εκπρόσωπος του ΕΑΜ στην τριμελή διοίκηση του συγκεκριμένου συντάγματος, και του βιβλίου "Η Χη Μεραρχία του ΕΛΑΣ" του Σαράντη Πρωτόπαππα, γνωστότερου με το ψευδώνυμο Κικίτσας ο οποίος ήταν καπετάνιος της συγκεκριμένης μεραρχίας.
Στην 10η μεραρχία του ΕΛΑΣ υπαγόταν μεταξύ άλλων και το 30ο σύνταγμα του Μητσόπουλου, συνεπώς πρόκειται για δύο κείμενα συγκρίσιμα μεταξύ τους.
Ο Κικίτσας στην σελ.366 του βιβλίου του αναφέρεται σε μία επίθεση του 30ου συντάγματος μέσα στην Γουμένισσα:







Στην επίθεση αυτή συμμετείχε ο Μητσόπουλος ο οποίος την...
περιγράφει αρκετά λεπτομερώς στις σελ.290-292 του βιβλίου του. Ενδεικτικά παραθέτουμε τα εξής:









 Για να καταλήξει τελικώς στο συμπέρασμα (σελ.292):

 
Βλέπουμε δηλαδή από την μία μεριά τον Κικίτσα να μιλάει για ένα χτύπημα μες στην Γουμένισσα που προκάλεσε απώλειες 40 Γερμανών.
 Από την άλλη ο Μητσόπουλος περιγράφει την καθήλωση των ανταρτών και την εσπευσμένη υποχώρησή τους απ΄την πόλη. Παραδέχεται ότι η μάχη ήταν αποτυχημένη, και όσον αφορά τις γερμανικές απώλειες λέει ότι "άκουσαν αργότερα για περίπου 20 νεκρούς Γερμανούς". 
Μία  εξίσου ενδιαφέρουσα πηγή είναι και το έργο του ελασίτη αρχιστράτηγου Σαράφη "Ο ΕΛΑΣ" όπου στις σελ.446-504 περιγράφονται με χρονολογική σειρά πάνω από 300 μάχες (πραγματικές, ανύπαρκτες ή υπερδιογκωμένες) του ΕΛΑΣ ανά την επικράτεια.
 Ε λοιπόν ο Σαράφης δεν αναφέρει πουθενά αυτήν την μάχη της Γουμένισσας, παρά το ότι αναφέρει και πολλές μικρές αψιμαχίες ήσσονος σημασίας, προφανώς διότι δεν ήταν ούτε καν άξια λόγου. 
Απ'τα παραπάνω το λογικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι στην Γουμένισσα το πολύ πολύ να έγινε κάποια μικρής κλίμακας επίθεση του ΕΛΑΣ που απέτυχε εν τη γενέσει της και τίποτα περισσότερο.
 Κάτι παρόμοιο παρατηρείται και με μία επίθεση του ΕΛΑΣ στα Γιαννιτσά.

Ο Κικίτσας γράφει (σελ.370):






 Την ίδια επίθεση περιγράφει ο Μητσόπουλος στην σελ.312 του βιβλίου του:



















 Απ΄ότι διαπιστώνει ο καθένας, η μία περιγραφή δεν έχει απολύτως καμμία σχέση με την άλλη.
Επίσης ο Σαράφης αγνοεί και αυτήν την μάχη, οπότε ο αριθμός των 140 νεκρών Γερμανών που λέει ο Κικίτσας είναι προϊόν φαντασιοπληξίας.
  Το πιθανότερο είναι να έγινε μία τοπική σύγκρουση μεταξύ της ΟΠΛΑ και αντρών του Πούλου που ήταν στα Γιαννιτσά.
 Αυτή ήταν μία πρόγευση για την παραμυθολογική διάθεση των αριστερών συγγραφέων σχετικά με τα "επιτεύγματα" του ΕΛΑΣ.
 Υπάρχουν πολλά ακόμα που θα παρατεθούν σε επόμενες αναρτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: