Σελίδες

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Διάσταση απόψεων ΔΝΤ και ΕΚΤ με την Ελλάδα στην κλίνη του Προκρούστη. «Εφαρμογή» χωρίς παραγωγή.


Σε πλήρη διάσταση εμφανίζονται ΔΝΤ και ΕΚΤ, καθώς επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως ούτε οι δανειστές μας είναι σε θέση να αποφανθούν με βεβαιότητα σχετικά με το αν στην Ελλάδα ακολουθείται σωστή πορεία ή όχι.

Την ώρα που η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ συνεχίζει τις παρεμβάσεις της, επιμένοντας στην ανάγκη εφαρμογής του συμφωνημένου οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πρετ δήλωνε, απευθυνόμενος στα οικονομικά κυβερνητικά επιτελεία των κρατών-μελών της ΕΕ ότι «η νομισματική... πολιτική δεν μπορεί να αποτελεί το φάρμακο» για την παρούσα κρίση, που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ απέδωσε για άλλη μια φορά εύσημα στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο επειδή «οι νόμοι πέρασαν», σπεύδοντας να επαναλάβει την γνωστή παλιά της χαρακτηριστική έκφραση «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή». 

Αντίθετα, ο Πέτερ Πρετ, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο, πως «η επιτυχία της ΕΚΤ στη διατήρηση της σταθερότητας δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν, κάνοντας πιστευτό ότι η νομισματική πολιτική αποτελεί το φάρμακο-πανάκεια για να επιλυθούν (στην ευρωζώνη) δομικά προβλήματα». 

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να «μειώσουν τα δημόσια χρέη», να κάνουν μεσομακροπρόθεσμα βιώσιμους τους κρατικούς προϋπολογισμούς τους, να δράσουν με τρόπο επιθετικό έναντι των «ανισορροπιών» στα διάφορα ισοζύγια, πρόσθεσε ο Πρετ. 

Όσο για την Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος συνεχίζει να βγάζει από το… μανίκι του ένα θέμα την ημέρα – χθες ήταν η σειρά της ακρίβειας, την οποία ανέλαβε να… πατάξει – ενώ τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά περνούν νέο Γολγοθά, με κινητοποιήσεις των εργαζομένων, καθώς ξεκίνησε η πρωτοφανής πρακτική της εκ περιτροπής εργασίας μία ημέρα την εβδομάδα. 

Μια ενέργεια που έρχεται ως αποτέλεσμα των συμφωνιών του κ. Βενιζέλου με την Κομισιόν, βάσει των οποίων τα ναυπηγεία έχουν μείνει χωρίς αντικείμενο, αφού απαγορεύεται για μια 15ετία να ασκήσουν οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα! 

Επομένως, τα περί «εφαρμογής» της Λαγκάρντ δεν μπορούν να έχουν ως αντιστάθμισμα καμιά παραγωγική δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: