Σελίδες

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Τζόγος εντυπώσεων και συμμαχιών. Πολιτικά παιχνίδια μέχρι την τελευταία ώρα


Σοφία Βούλτεψη




Πολιτικά παιχνίδια μέχρι την τελευταία ώρα και ενώ πληθαίνουν οι κίνδυνοι και οι προειδοποιήσεις παίζονται από τις πολιτικές δυνάμεις που έκαναν θεαματική εμφάνιση στις εκλογές της 6ης Μαΐου και αγωνιούν τώρα να διατηρήσουν τα κέρδη και να περιορίσουν τις ζημίες.

Το πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο διαφωνιών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η περίπτωση Παπαδήμου (πρόταση του κ. Παπούλια) απορρίφθηκε, ενώ το ΚΚΕ, η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επέμειναν σε αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση, με εφαρμογή του άρθρου 37 του Συντάγματος περί διορισμού ενός από τους τρεις ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η πρόταση Αλέξη Τσίπρα για διορισμό στη θέση του πρωθυπουργού του πρώην υπουργού Γεράσιμου Αρσένη, σε μια ακόμη προσπάθεια αύξησης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του…

εξευμενισμού της συζύγου του κ. Αρσένη και προέδρου της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκας Κατσέλη, την οποία επιθυμεί διακαώς να προσεταιριστεί ενόψει των νέων εκλογών.

Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έφθασε στο προεδρικό μέγαρο με προτάσεις και για τις θέσεις του υπουργού των Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας (Ήφαιστος, Γράψας), αν και είναι γνωστό πως την (υπηρεσιακή) κυβέρνηση διορίζει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Ως αιτιολογία για την πρόταση αυτή προβλήθηκε ο κίνδυνος να τεθεί το θέμα των Σκοπίων στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ – ενώ είναι γνωστό πως τέτοιο θέμα δεν υπάρχει, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί τόσο από τον γ.γ. της Συμμαχίας, όσο και από την Γερμανίδα καγκελάριο κ. Μέρκελ. 

Στο μεταξύ, και νέα δημοσκόπηση (VPRC) δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα με 20,3%, με τη Ν.Δ. να ακολουθεί με 14,2% και το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση με 10,9%. 

Και νέα προειδοποίηση Μπαρόζο

Από την πλευρά του, μήνυμα προς τους Έλληνες να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους στις επερχόμενες εκλογές «με πλήρη επίγνωση των συνεπειών της επιλογής τους», έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 

«Σχετικά με το μέλλον της χώρας τους, είναι σημαντικό να λάβουν οι Έλληνες μια απόφαση με πλήρη επίγνωση των συνεπειών της επιλογής τους», είπε ο Μπαρόζο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η τελική απόφαση για την παραμονή στην ευρωζώνη πρέπει να έλθει από την ίδια την Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν 

Παράλληλα, επανέλαβε την πεποίθησή του ότι το πρόγραμμα που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι το λιγότερο δύσκολο από όλες τις εναλλακτικές λύσεις. 

«Θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, γιατί δεν υπάρχει λιγότερο οδυνηρή εναλλακτική λύση» ανέφερε. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι το πρόγραμμα προσαρμογής προσφέρει οικονομική στήριξη και δεν ζητά μόνον περικοπές και δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. 

Ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε ότι οι Έλληνες πολίτες κάνουν μεγάλες θυσίες, επισήμανε, ωστόσο, ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησε η χώρα στο παρελθόν.

Ερωτηθείς τέλος αν η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει την τροποποίηση του προγράμματος, ο κ. Μπαρόζο απάντησε λέγοντας ότι, ως ένα βαθμο, είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: