Σελίδες

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Η ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΛΙΜΠΕΡΜΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

Πρέσβης ε.τ. Δρ Ανδρεστίνος Ν. Παπαδόπουλος στο «Διπλωματικό Περισκόπιο»

Πέραν του εργασιακού μέρους της πρόσφατης επίσκεψης Λίμπερμαν που κάλυψε διάφορα θέματα και συνέβαλε στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ, υπάρχει και μια άλλη πτυχή γεωστρατηγική, η σημασία της οποίας γίνεται κατανοητή, αν λάβουμε υπόψη τι σημαίνει η Κύπρος για το Ισραήλ από απόψεως στρατηγικής προοπτικής. Αποτελεί την γέφυρα για την Ευρώπη. Οξυδερκής πολιτικός όπως είναι ο νυν Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες το διείδε ήδη από το 1994. Ήταν η εποχή που ο τότε ΥΠΕΞ της Κύπρου, ο αείμνηστος Αλέκος Μιχαηλίδης προσπαθούσε να εξασφαλίσει από την ΕΕ καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Κύπρο.
Η βοήθεια του Σίμον Πέρες ήταν άμεση. Πιστεύοντας ότι εξυπηρετούσε τα στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ, τηλεφώνησε στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης και της Αμερικής, υποστηρίζοντας το αίτημα της Κύπρου. Αυτή του η ενέργεια, τα τηλεφωνήματα Χόλμπρουκ προς Λονδίνο, Παρίσι και Βόννη καθώς και η καταλυτική απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να άρει το βέτο κατά της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ είχαν σαν αποτέλεσμα την απόφαση της 6ης Μαρτίου 1995 του Συμβουλίου, επί Γαλλικής προεδρίας, που έδινε ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου – ΕΕ, έξι μήνες μετά το πέρας της...
διακυβερνητικής διάσκεψης.
Αυτή την θεώρηση της στρατηγικής σημασίας της Κύπρου για τα συμφέροντα του Ισραήλ την έχει ενστερνισθεί και ο ΥΠΕΞ Λίμπερμαν που έγινε πρωταγωνιστής των στενότερων σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ. Αυτό εξ’ άλλου, αποδεικνύουν και οι συχνές του επισκέψεις στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με αυτό που αποκαλούν «δόγμα Λίμπερμαν», ο Ισραηλινός πολιτικός θέλει ένα ισχυρό Ισραήλ στην Μεσόγειο και την Αφρική με ειδική σχέση με Κύπρο, Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Σχετικά, αξίζει να σημειωθεί ότι Λίμπερμαν και Μαρκουλλή συζήτησαν και μια πρόταση για περιφερειακή διαχείριση κρίσεων (πλημμυρών, σεισμών και πυρκαγιών, σ’ αυτό το στάδιο) που θα εμπλέκει Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία. Χαρακτηρίζοντας τον Αβιγκντόρ Λίμπερμαν ως «αληθινό φίλο» ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, μετά την συνάντηση τους, χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ ως φυσική εξέλιξη που θα συμβάλει μεγάλως στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος της Ευρώπης για την περιοχή μας, λόγω φυσικού αερίου.
Ως γεγονός, το θεόσταλτο δώρο του φυσικού αερίου και των υδρογονανθράκων της περιοχής μας έφερε Κύπρο και Ισραήλ πιο κοντά. Οι διαπραγματεύσεις για την κοινή ανάπτυξη και συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη μέση γραμμή των δύο χωρών βρίσκονται στο τελικό στάδιο και σύντομα αναμένεται η υπογραφή σχετικής συμφωνίας. Η ημερήσια διάταξη εκτός της ενέργειας, περιελάμβανε διαχείριση υδάτων και θέματα διπλής φορολογίας και προστασίας των επενδύσεων, που θα συζητηθούν ενδελεχότερα κατά την προσεχή επίσκεψη του Ισραηλινού Υπουργού Οικονομικών στη Λευκωσία.
Τον Οκτώβριο του 2010 είχαμε θέσει σε άρθρο μας το ερώτημα εάν υπάρχει το τρίγωνο Αθηνών – Λευκωσίας - Τελ Αβίβ. Η απάντηση μας τότε, μετά από ανάλυση, ήταν ότι είναι θέμα ερμηνείας των δεδομένων (επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ και εμβάθυνση των σχέσεων Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας). Σήμερα, αν λάβουμε υπόψη τις επισκέψεις του Προέδρου και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Κύπρο, ως και την δήλωση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ ότι οι σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ ευρίσκονται στο καλύτερο τους επίπεδο παρά ποτέ, τολμούμε να πούμε ότι το τρίγωνο αυτό ευρίσκεται in natum nascendi και φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: