Σελίδες

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Σαμαράς στη διακαναλική: "Με την Ελλάδα δεν παίζεις ούτε πόκερ, ούτε ζάρια"

«Με την Ελλάδα δεν παίζεις ούτε πόκερ ούτε ζάρια», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης στο Ζάππειο.

Υπάρχουν δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη που θα ήθελαν να είμαστε το μαύρο πρόβατο για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι εταίροι.

Μου φαίνεται περίεργο και μάλιστα παραμονές εκλογών το εάν θα πρέπει ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος να ηγηθεί ή όχι της κυβέρνησης. Δεν μπορώ να πω στο λαό, μην με ψηφίσετε , ‘δεν θα είμαι εγώ’. Αλλά νομίζετε ότι η θέση του πρωθυπουργού θα είναι αξιοζήλευτη τη Δευτέρα το πρωί;

Είναι καινούριο να λες ότι η θέση σου είναι μεταξύ Κούβας και Βενεζουέλας; Ο ΣΥΡΙΖΑ δε μας λέει τα πραγματικά του σχέδια.

Δε διεκδικώ κανένα αλάθητο για τη ΝΔ. Πήραμε το μάθημα από τον κόσμο. Το νέο είναι να προσπαθήσεις να είσαι σε μια ομάδα χωρών που αγωνίζεται για ανάπτυξη. Αυτή η ομάδα είναι στην Ευρώπη. Αν φύγουμε από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, τι θα κάνουμε; Με ποιους θα κάνει παρέα η Ελλάδα;

Όταν έστειλα την επιστολή μου, είχα τη λέξη τροποποίηση. Έχουν δεχτεί την τροποποίηση. Η τροποποίηση για μένα σημαίνει...

ανάπτυξη. Μας ενδιαφέρουν νέες θέσεις εργασίας.

Η λύση είναι μέσα στην Ευρώπη, με το ευρώ και όχι με τη δραχμή. Πολλοί στην Ευρώπη θέλουν να τους εκβιάσουμε με το μνημόνιο για να μας κάνουν τα μαύρα πρόβατα και να μας πετάξουν έξω. Έτσι, θα σταματούσε η χρηματοδότηση και τελικά θα αναγκαζόμασταν να υπογράψουμε πολύ χειρότερο μνημόνιο.

Είναι επικίνδυνο και τυχοδιωκτικό το θέμα της δραχμής. Δεν αποτελεί δική μας κινδυνολογία. Ο Κον-Μπετίτ, αρχηγός των Πρασίνων, τον έζησα κι εγώ στην ευρωβουλή, δήλωσε ότι αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοησίες. Το λέει ο Μοσκοβισί, του Γάλλου προέδρου Ολάντ. Το λέει κι ο ομοϊδεάτης του κου Τσίπρα, ο κ. Κουβέλης. Το λέει ο κ. Αλαβάνος. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Αυτός που τρομάζει εμένα περισσότερο είναι αυτός που είπε θα βάλει φόρο στο τζίρο των επιχειρήσεων. Όταν κανείς ζητάει με τέτοιες θέσεις την απομόνωση της χώρας, αυτός που το δείχνει, απλά επισημαίνει τον κίνδυνο της απομόνωσης.

Το να διχαστεί ο κόσμος είναι ό,τι χειρότερο. Δε θέλουμε να διχάσουμε. Όχι όμως το παλιό να φοράει τη μάσκα του νέου και να μην αντιδρούμε.

Είμαι έτοιμος να κάνω την επανεκκίνηση της οικονομίας με όποιον έχει την πρόθεση. Δεν είναι θέμα αριστερού και δεξιού. Δεν υπάρχουν τέτοιοι διαχωρισμοί, υπάρχουν διαχωρισμοί του υπεύθυνου και του ανεύθυνου.

Μπορεί να λένε ότι έχουμε δεξιά ατζέντα. Ας έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Πάτρα να μας πει για δεξιά ατζέντα. Ας μας πει για τα ταξιδιωτικά έγγραφα που θέλει να δώσει.
Υπάρχει συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ που επικροτούσε τον Κουφοντίνα. Πρέπει να το κάνω εγώ; Είμαι ο κακός που είμαι με το νόμο και την τάξη; Ο αφοπλισμός της αστυνομίας είναι απαράδεκτος.

Έχω κάνει υπολογισμούς και θέλει 45 δις ευρώ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πού θα τα βρει;
Νέες θέσεις εργασίας είναι το θέμα. 1% να πέσει το ΑΕΠ, ανοίγουν 50.000 θέσεις εργασίας. Στον τουρισμό, για κάθε 10%, χάνονται 75.000 θέσεις εργασίας.

Δε μπορεί να πληρώσεις δόση σε τράπεζα και να είναι πάνω από το 30% του εισοδήματός σου. Δε θα τα πάρει τελικά το κράτος.

Άμεση ανάπτυξη του τουρισμού. Πρέπει να σπάσουμε τη μέση της γραφειοκρατίας. Δε θα διώξουμε τους δημοσίους υπαλλήλους, έχουμε άλλο σχέδιο από το ΠΑΣΟΚ. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι δεν πρέπει να θες 65 υπογραφές για άνοιγμα επιχείρησης στο Καστελόριζο.

3ος προορισμός για τους Κινέζους η Ελλάδα. Πρέπει να κάνουμε απευθείας πτήσεις για Αθήνα.
Προτείναμε λύσεις για την ανάπτυξη του Ελληνικού αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλει.

Θέμα συναίνεσης για όλα τα κόμματα πρέπει να είναι η ΑΟΖ. Ακούω αντίθετα από το ΣΥΡΙΖΑ ανάποδα. Δεν κάνω πρώτα ΑΟΖ, ‘’θα πάω να μιλήσω με την Τουρκία’’. Αυτό είναι παράλογο. Η Κύπρος που το έκανε έχει κομμουνιστή πρόεδρο, όχι δεξιό.

Γιατί πρέπει να κάνουμε εισαγωγές στη γεωργία; Πρέπει να έχουμε ανάπτυξη και στη γεωργία. Πάμε για πλήρη αφανισμό του αγρότη. Από το 2013 τελειώσαμε. Εγώ θέλω ο Έλληνας να πίνει κρασί από το πατητήρι του.

Θεωρώ πρώτο εχθρό του κράτους τη γραφειοκρατία, θεωρώ δεύτερο εχθρό του έθνους ότι δεν έχουμε ψάξει να βρούμε πού να έχουμε ανάπτυξη. Για τις επενδύσεις θα φάω σίδερα.

Όσον αφορά τη μετεκλογική δημιουργία κυβέρνησης δύο οι όροι: παραμονή στο ευρώ και η ανάγκη τροποποίησης του προγράμματος. Υπάρχει σε κάποια σημεία σύγκλιση απόψεων. Δεν είναι τα πάντα αγεφύρωτα. Δεν πρέπει να έχουμε τρίτες εκλογές.

Θέμα μεγάλο για μας η δικαισύνη που διαχέεται σε παραπάνω από ένα σημεία. Π.χ. Θεωρώ άδικο να μην έχεις το δικαίωμα του συμψηφισμού, να σου λέει το κράτος σε πάω μέσα και μετά το κράτος να σου λέει δεν πληρώνει. Για να είναι το κράτος αυστηρό, πρέπει να είναι δίκαιο. Για αυτό βάλαμε και τον κύριο Αθανασίου. Είναι και συμβολικό το ζήτημα.

Θέματα για μας είναι όπως το ασυμβίαβαστο του υπουργού και βουλευτή και πλήρης διάκριση νομοθετικής εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Κατάργηση προνομίων των βουλευτών. Και ο τρόπος εκλογής του ΠτΔ. Πρέπει να δούμε το δικαίωμα δυσαρμονίας που μπορεί να σκήσει ο ΠτΔ.

Δε θέλει Σύνταγμα η μείωση του αριθμού των βουλευτών και των υπουργείων. Ένα πιο μικρό κράτος δίνει σταθερότητα και αξιοπιστία. Προτεραιότητα είναι να δείξουμε ότι έχουμε καταλάβει το πρόβλημα του κόσμου, που είναι η δικαιοσύνη.

Υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία με τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς. 6 δις είναι το έλλειμμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και είναι ανελαστικά. Πρέπει να τα βρούμε άμεσα. Αντιλαμβάνομαι ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει προβλήματα και πρέπει και τα νοσοκομεία να αλλάξουν τρόπο λειτουργίας. Πρέπει να βγάζει τους ισολογισμούς του ένα νοσοκομείο. Δεν πρέπει όμως να χάσουμε την ανθρωπιά.

Δίνουμε το βάρος του προγράμματός μας για νέες θέσεις εργασίας. Εδώ κι ένα μήνα έχω ξεκινήσει μια διεργασία με την Κομισιόν για να συνεχίσουμε το επίδομα ανεργίας. Πρέπει ν γίνει χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας, όχι μόνο στους μισθοδοτούμενους αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους.

Οι επενδύσεις είναι το νέο μεγάλο ζητούμενο. Ένας υπάλληλος θα αναλαμβάνει μια επένδυση από την αρχή μέχρι το τέλος. Έπρεπε να πάω σε 8 υπουργεία για άδεια εξέδρας. Πρέπει να δούμε την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και τις άλλες επενδύσεις. Πρέπει να δοθούν θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα. Μακάρι να μπορούσε κανείς το σκάφος να το ξεκινήσει από τον ταρσανά και να το πάει στη θάλασσα είτε με φουρτούνα, είτε με μπουνάτσα.

Η COSCO έφτιαξε 800 θέσεις εργασίας και γύρω από αυτήν 1500 θέσεις εργασίας.

Πρέπει να δώσουμε ελπίδα στο νέο. Ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα καιρό και το επικαιροποιούμε και αν το ξεκινήσουμε, θα αλλάξουμε και την ψυχολογία του νέου Εκεί ποντάρουμε.

Πρέπει να διώξουμε το φόβο από τους Έλληνες και να εμπεδώσουμε την αίσθηση της ασφάλειας. Θα ανακαταλάβουμε τις πόλεις. Θα πάνε οι λαθρομετανάστες σε ασφαλή μέρη φύλαξης. Η FRONTEX θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική. Θα πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Ραγκούση.

Δε μπορούμε να ανεχτούμε την εγκληματικότητα. Υπάρχει η αίσθηση της ατιμωρησίας, θα αλλάξουμε και το νομοθετικό πλαίσιο. Δε γίνεται να συλλαμβάνεσαι και να αφήνεσαι ελεύθερος όταν υπάρχουν τα στοιχεία. Εγώ τις κουκούλες θα τις βγάλω και το εννοώ. Οικονομία με φόβο δεν υπάρχει. Πώς άλλος θα πάει στη δουλειά του; Από τη μία, η ασυδοσία και η έλλειψη αξιοπιστίας στο κράτος από την άλλη, δεν πάει άλλο. Αυτά δε μπορεί να τα αλλάξει ο πολίτης, πρέπει το κράτος να τα αλλάξει. Αυτά θα τα αλλάξουμε.

Τα θέματα της ανάπτυξης και της ασφάλειας ενώνουν το λαό. Δεν κάναμε πρόγραμμα για τους δικούς μας αλλά για το λαό. Αν υπάρχει τροποποίηση του μνημονίου, θα πούμε ναι και με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε πρόβλημα. Εκείνοι διχάζουν όμως. Όταν λένε για αφοπλισμό της αστυνομίας κ.ά.

Τα 650 εκ που είναι για το συνταξιούχο, για τους πολύτεκνους, για τους αγρότες τα χρειαζόμαστε. Έχουμε μιλήσει για την ανάγκη ευελιξίας των τραπεζών. Οι περικοπές των 11 δις πρέπει να γίνουν σε 4 χρόνια, ως το 2016. Το χαράτσι να καταργηθεί και να υπάρχει ένας ενιαίος ΕΤΑΚ με πιο δίκαια κριτήρια.

Τα όποια χρήματα θα διαπραγματευτούμε, να βγουν από το σπάταλο κράτος. Δεν πιστεύω και δε θέλω άλλη μείωση μισθού και άλλο φόρο. Ό,τι μείωση μισθού και σύνταξης, επιβάρυνε την αγορά. Μπαίνουμε σε 6ο χρόνο ύφεσης που είναι πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Βρέθηκε 1 δις ευρώ από τις συντάξεις μαϊμού. Και είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Δε συζητάμε καν το μοντέλο Βουλγαρίας. Γιατί κι εκεί δεν έγινε ανάπτυξη. Το μη μισθολογικό κόστος είναι που είναι ζημιογόνο.

Πρέπει να έχουμε το νου μας στην επαναδιαπραγμάτευση μέσα στα πλαίσια των υποχρεώσεων μας, τροποποιώντας αυτά που δε βολεύουν. Και επειδή η Ευρώπη αλλάζει, νομίζω ότι το έχουν καταλάβει.

Το διακύβευμα των εκλογών είναι πολύ καθαρό. Είναι πρώτη φορά που τα διλήμματα είναι τόσο καθαρά, κυβέρνηση ή ακυβερνησία, ευρώ ή δραχμή είναι διακυβεύματα που σπάνε κόκαλα. Υπάρχει κάτι ακόμα, το αλήθεια ή παραμύθια. Αυτά που μπορώ να κάνω που είναι η αλήθεια και το ότι δεν έχω κοστολογήσει τίποτα, αυτό είναι το παραμύθι. Υπάρχει και το διακύβευμα αύριο ή χτες, ασφάλεια ή φόβος, ισχυροί σύμμαχοι ή απομόνωση.

Η ΑΟΖ είναι το πιο χειροπιαστό όνειρο του Έλληνα σήμερα. Έχουμε ορυκτό και υποθαλάσσιο πλούτο που δεν τους έχουμε ακουμπήσει και θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τον κόσμο.

Δε μπορεί να υπάρχει κόμμα που να καλεί τη νεολαία του στα Σκόπια. Δεν το θεωρώ φυσιολογικό. 
Δε μπορώ να βγω και να πω ότι λεφτά υπάρχουν, δε μπορώ να πω ψέματα. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να κάνει εποχή Ανδρέα Παπανδρέου αλλά τότε λεφτά υπήρχαν, υπήρχε ταμείο. Σήμερα από το μείον θα δώσεις τι και σε ποιον; Αποτελεί φαρσοκωμωδία και δε δείχνει πολιτικό πολιτισμό."


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: