Σελίδες

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: «Ήρθε η ώρα της ενηλικίωσης για τους τριαντάρηδες…»

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνταξιδιώτες. Δεν ξέρω αν είχε κανείς στο παρελθόν την εμπειρία μιας αναγκαστικής προσγείωσης. Από ότι φαίνεται, στο μέλλον θα την έχουμε όλοι μαζί. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος των εκλογών, πολλά από αυτά που θεωρούσαμε ως δεδομένα, θα πάψουν να ισχύουν. Θα ήθελα, με τη σημερινή ευκαιρία, να ευχηθώ ψυχραιμία και καλή τύχη σε όλους, πραγματικά ελπίζω και ακόμα πιστεύω ότι μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Του Κωνσταντίνου Χασιώτη
Δικηγόρος Αθηνών με εξειδίκευση σε θέματα επενδύσεων
ΜΠΔ (Διεθνών Σπουδών), LLM (Διεθνούς Οικονομικού Δικαίο)


Μικρή σημασία έχει η άποψη μου, αλλά απλά θέλω να ξέρετε ότι πιστεύω πολύ στη γενιά μας, που έχει ως μέσο όρο τα 30. Μας έλαχε ο βαρύς κλήρος να είμαστε η γενιά της κρίσης. Οι προηγούμενοι είναι αυτοί που τη δημιούργησαν και αυτοί που σήμερα συνδέουν σαν άγκυρα το παρελθόν με το μέλλον. Οι επόμενοι θα διαπλαστούν από αυτήν, θα αργήσουν δημιουργικά να συνεισφέρουν. Εμείς καλούμαστε να την αντιμετωπίσουμε σε χρόνο ενεστώτα. Καλούμαστε να ανακαλύψουμε μέσα από το χάος και την παράνοια, νόημα και ελπίδα.


Θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που θα...
βρούμε τον τρόπο να αντισταθούμε στο λαϊκισμό και στη θυματοποίηση. Ότι θα χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι. Ότι θα ορθώσουμε το ανάστημα μας ενάντια στην ανομία, ότι θα αναπτύξουμε δεσμούς πραγματικούς και στέρεους,ότι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ένα αληθινό Κοινωνικό Συμβόλαιο ισονομίας και ένα αληθινό Κράτος Δικαίου. Ότι θα νοιαστούμε για τον τόπο και για τις επόμενες γενεές.

Δεν είμαι τόσο αφελής, να πιστεύω ότι αυτά είναι εύκολα πράγματα.

Σήμερα, το μη βιώσιμο οικονομικό μοντέλο μας, οι ανύπαρκτες παραγωγικές δομές και οι στρεβλές κοινωνικές μας «συμβάσεις», σε συνδυασμό με την εθελοτυφλία, τις ιδεοληψίες και τη μοιρολατρία οδηγούν την Ευρώπη ήδη να απομακρύνεται από την Ελλάδα. Δεν κινούμαστε εμείς, συμβαίνει το αντίθετο. Η απόσταση μεγαλώνει ενώ εμείς μένουμε ακίνητοι και άπρακτοι, κατά βάθος μάλλον κολακευμένοι επειδή το σύμπαν φαίνεται να περιστρέφεται γύρω μας. Ζώντας μια κατάρρευση σε slow motion, αδυνατούμε να καταλάβουμε ότι στο τέλος ο χρόνος επιταχύνεται δραματικά και η αλλαγή επέρχεται ακαριαία.

Η στιγμή είναι καίρια. Από τις επόμενες κινήσεις κρίνονται πολλά. Αν δεν λυθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα, τότε είναι βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει μη βιώσιμη για πολύ καιρό ακόμα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτό είναι το πραγματικό μας πρόβλημα, η μήτρα των προβλημάτων.

Χρειάζεται λοιπόν να πούμε σήμερα την αλήθεια. Ότι το διακύβευμα είναι τεράστιο. Ότι το παιχνίδι είναι zero sum και παίζεται σε πολλά επίπεδα. Ότι η Ευρώπη δεν είναι γειτονιά αγγέλων. Ότι δεχτήκαμε κάτω από τον τίτλο Μνημόνιο, μαζί με ένα ακραίο και νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, να μπούνε οι διαρθρωτικές αλλαγές -αυτές που όλοι θέλουμε- με αποτέλεσμα την ακύρωση τους. Ότι θα πρέπει άμεσα να ξεπεράσουμε τα ψευδοδιλήμματα, το doublespeak, τα προεπιλεγμένα στερεότυπα και τις διάφορες συλλογικές φαντασιώσεις περί μονομερών λύσεων και να θέσουμε ως πρώτο στόχο την εξασφάλιση χρόνου και την ανάκτηση του momentum για μια προσπάθεια ανασυγκρότηση της Οικονομίας, του Κράτους, των Θεσμών και της Κοινωνίας, που να εμπνέει τους πολίτες και προπάντων να τους δίνει προοπτική.

Ότι ο μόνος τρόπος να αποκτήσεις κάτι που ποτέ δεν είχες, είναι να κάνεις κάτι το οποίο ποτέ δεν έκανες. Ότι η ενεργοποίηση των υγιών δυνάμεων στον τόπο αυτόν δεν είναι αυτονόητη, καθώς ενάντια σε κάθε προσπάθεια υψώνονται με όλη τη δύναμη της αρχαιότητας τους αιωνόβιες και λανθάνουσες κοινωνικές συνθήκες και συνήθειες σκέψης και συμπεριφοράς.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Αν δεν επιδιώξουμε οι ίδιοι την προστασία των συμφερόντων μας, δεν θα το πράξει κανείς άλλος. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να αγοράζουμε ψάρια και να μάθουμε να ψαρεύουμε. Οι καιροί αλλάζουν. Ο κόσμος γύρω μας σκληραίνει και δεν υπάρχουν πλέον free-rides. Αν παριστάνεις το θύμα, στο τέλος θα είσαι το θύμα.
Ήρθε η ώρα της ενηλικίωσης.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: