Σελίδες

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Τίμησαν τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη...


Δέος στην εκδήλωση για τον ήρωα της ΕΟΚΑ σε σχολείο στην Κω
Το πλέον συγκινητικό μέρος της εκδήλωσης ήταν η «συνομιλία» των παιδιών του 1ου Γυμνασίου με τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, λίγο πριν από τα αποκαλυπτήρια του πίνακα που τον απεικονίζει
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και συγκινητική ήταν η εκδήλωση του 1ου Γυμνασίου Κω για έναν άνθρωπο σύμβολο της νέας γενιάς και όχι μόνο, τον αγωνιστή ποιητή και εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που απαγχονίσθηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες και κατακτητές της Κύπρου στις 14 Μαρτίου του 1957, σε ηλικία μόλις 18 ετών. Στην εκδήλωση, όπου έγιναν επίσης τα αποκαλυπτήρια πίνακα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, που πήρε την ονομασία του ήρωα της λευτεριάς, παρευρέθησαν επίσης η αδερφή του Γεωργία και η ανιψιά του Αφροδίτη, όπως και ο συναγωνιστής του Γιώργος...
Στενιώτης, ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για τον Ευαγόρα και τον αγώνα τους στα "λημέρια" τους στο βουνό, ενθυμούμενος τις τελευταίες στιγμές του. Παρευρέθησαν, επίσης, και μίλησαν για τον Κύπριο αγωνιστή ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα και συντοπίτης του Ευαγόρα Παλληκαρίδη κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, όπως και ο π. Υπουργός Παιδείας και πολιτισμού της Κύπρου, νυν Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Ουράνιος Ιωαννίδης.
«Συνομιλία» με τα παιδιά
Το πλέον συγκινητικό μέρος της εκδήλωσης ήταν η "συνομιλία" των παιδιών του 1ου Γυμνασίου με τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, λίγο πριν από τα αποκαλυπτήρια του εντυπωσιακού πίνακα που τον απεικονίζει και τον οποίο φιλοτέχνησε ο καθηγητής κ. Γ. Βασιλακόπουλος, όπως και τα τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου με τη μουσική συνοδεία της κ. Μ. Ζησοπούλου και του καθηγητή μουσικής Τσ. Καματερού. Μάλιστα στο τέλος της εκδήλωσης η αδερφή του ήρωα, Γεωργία Παλληκαρίδη, δήλωσε κατασυγκινημένη ότι ήταν η πιο όμορφη και συγκινητική εκδήλωση από όλες όσες έχουν προηγηθεί μέχρι σήμερα για τον αδερφό της.
Πότε θα κάνει ξαστεριά… Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης στον οποίο ευχήθηκαν όλοι οι παριστάμενοι "πολλά τα έτη" για την ονομαστική του εορτή, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Θ. Νικηταράς, η Πρόεδρος του Συλλόγου γονέων Μ. Πολίτου, ο Δ/ντής του σχολείου Δ. Βλάχος (ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές ξεχωριστά) και ο σχολικός σύμβουλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και παλιός γνώριμος της Κω, καθηγητής Μανώλης Στεργιούλης. Η εκδήλωση έκλεισε με το "Πότε θα κάνει ξαστεριά" και τον "Εθνικό ύμνο", που τραγούδησαν όλοι μαζί με τη χορωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: