Σελίδες

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Δημαγωγοί εσωτερικού, «αχάπαροι» εξωτερικού

Εκπομπές, απευθείας μεταδόσεις, καταγγελίες, μεγαλοστομίες, επί τόπου «εκστρατείες», θρήνοι, οδυρμοί και κροκοδείλια δάκρυα για την «καταστροφή της Κύπρου». 

Όλα αυτά, ένα μήνα πριν… 

Γιατί τώρα άλλαξε ο καιρός. 

Με το θέμα δεν ασχολείται πια κανείς από όσους διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους πως «η Κύπρος δεν είναι μόνη». 

Ήδη το κυπριακό μνημόνιο είναι γεγονός, ενώ στην ερευνητική επιτροπή για την οικονομία ακούγονται φοβερά πράγματα – στα οποία δεν δίνει κανείς σημασία. 

Προφανώς, επειδή δεν βολεύουν. 

Προφανώς, επειδή αποδεικνύουν πως τίποτε δεν έγινε τυχαία. 

Για παράδειγμα. Ο Χαρίλαος Σταυράκης, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Χριστόφια από το 2008 μέχρι τον Ιούλιο του 2011, κατέκρινε ενώπιον της επιτροπής την ίδια την κυβέρνηση την οποία υπηρέτησε (και αντικαταστάθηκε όταν, ως φαίνεται, θέλησε να χτυπήσει κάποιο καμπανάκι). 

Είπε πως η κυβέρνηση Χριστόφια «δεν έδειξε την ανάλογη ανταπόκριση σε εισηγήσεις του για μέτρα και ενέργειες». 

Και πως την οικονομία της Κύπρου διέλυσαν η φονική έκρηξη στο Μαρί και ο υπέρογκος τραπεζικός τομέας – πάνω στο πτώμα του οποίου έχυναν όλοι οι εγχώριοι δημοκόποι ποταμούς (κροκοδειλίων) δακρύων. 

Δεν είπε, δηλαδή, ότι την Κύπρο την διέλυσαν οι αποφάσεις για τη διάλυση του υπέρογκου αυτού τραπεζικού...

της τομέα – αλλά όποιος εδώ στην Ελλάδα υποστήριξε τα ίδια, αντιμετωπίστηκε περίπου ως «προδότης της Κύπρου» (από αυτούς που με την Κύπρο για πρώτη φορά στη ζωή τους ασχολούνταν). 

Είπε ακόμη πως στην Κύπρο εκατομμυριούχοι έπαιρναν ίσα επιδόματα με μη έχοντες, αναφέρθηκε στις προστριβές του με άλλους υπουργούς, τόσο με αφορμή τις πελατειακές σχέσεις με τις συντεχνίες, όσο και για την κατασκευή μεγάλων και δαπανηρών έργων, όπως το Μέγαρο Πολιτισμού και ο δρόμος Πόλης Χρυσοχούς- Πάφου. 

Συγκλονιστική υπήρξε και η κατάθεση της γενικής ελέγκτριας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, που δεν δίστασε να δηλώσει πως «σε μια χώρα, όπου επικρατεί η ανοχή, η αναξιοκρατία, η ευθυνοφοβία και μερικές φορές η απαξίωση των νόμων και θεσμών μια ανθρώπινη τραγωδία, όπως αυτή στο Μαρί, και μια οικονομική τραγωδία, όπως η σημερινή, ήταν περίπου προδιαγεγραμμένες». 

Αναφέρθηκε στη φοροδιαφυγή και στα αδήλωτα εισοδήματα και αποκάλυψε πως υπάρχουν ακόμη άτομα, τα οποία δεν έχουν φορολογικό φάκελο στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων! 

Όπως είπε, από δειγματοληπτικό έλεγχο προέκυψε ότι πολίτες που διαθέτουν σκάφη αναψυχής, πολυτελή αυτοκίνητα και μεγάλη ακίνητη περιουσία, δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. 

Την ίδια ώρα, μελέτη του Πανεπιστημίου της Κύπρου, ρίχνει μεγάλες ευθύνες στο πολιτικό σύστημα που συστηματικά εξυπηρετούσε τα οργανωμένα συμφέροντα, ενώ υποστηρίζει πως η μεγαλόνησος πρέπει να στραφεί στην προσέλκυση επενδύσεων και όχι καταθέσεων. 

Παραδέχονται δηλαδή όλοι (οι λογικοί) πλέον ότι η δημιουργία αυτής της τραπεζικής φούσκας αποδείχθηκε μοιραίο λάθος. 

Και δεν είναι μόνο αυτά. 

Στη μεγαλόνησο άνοιξε η συζήτηση αυτού που αποτελούσε κοινό μυστικό. 

Ο λόγος για το περίφημο Ταμείο Αλληλεγγύης, που ο κ. Χριστόφιας δημιούργησε το 2008 προκειμένου να υποδέχεται ιδιωτικές δωρεές, που θα διετίθεντο μετά σε δυσπραγούντες. 

Φαίνεται πως μοιράστηκαν πολλές επιταγές (κάτω των 1.000 ευρώ η κάθε μία), ενώ η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» ανέφερε πως στους «δυσπραγούντες» συγκαταλέγεται και η Νεολαία του ΑΚΕΛ, η ΕΔΟΝ. 

Ο γ.γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού διέψευσε την πληροφορία, έσπευσε, όμως να προσθέσει πως «τα χρήματα προς τα σωματεία είναι πρακτική που ακολουθείται από όλες τις Κυβερνήσεις». 

Ναι, αλλά όχι τα χρήματα από ένα ειδικό ταμείο για «δυσπραγούντες». 

Είπε επίσης ο κ. Κυπριανού πως όλα αυτά αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης και πως «φτάσαμε στο σημείο να  μην διαμαρτυρόμαστε για τα εκατομμύρια, που φυγαδεύονται και να βάζουμε πρωτοσέλιδα τα 500 ευρώ». 

Το καταπληκτικό είναι πως ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, δηλώνει πως δεν γνώριζε τίποτε για το Ταμείο, την ύπαρξη του οποίου πληροφορήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν αποφασίστηκε η διάλυσή του. 

Από την πλευρά του, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν δικαιολογείται να δηλώνει άγνοια, αφού το καταστατικό είχε συνταχθεί από το γραφείο του και είχε κατατεθεί στον πρωτοκολλητή. 

Όλα αυτά, προκάλεσαν την παρέμβαση της Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, που θα ζητήσει τα βιβλία και τους λογαριασμούς του Ταμείου, καθώς και η ελεγκτική υπηρεσία, δηλώνει άγνοια για την ύπαρξη του Ταμείου. 

Μύλος, δηλαδή! 

Και μέσα στη γενική σύγχυση, ο κ. Χριστόφιας κατέθεσε αγωγή κατά του ΡΙΚ (ενός δημόσιου οργανισμού του οποίου προΐστατο η κυβέρνησή του, δηλαδή) και του διευθυντή ειδήσεων, Γιάννη Καρεκλά, επειδή σε τηλεοπτική εκπομπή (στις 14 Φεβρουαρίου, πριν από τις προεδρικές εκλογές) τον αποκάλεσε «αχάπαρο» - διαδεδομένος χαρακτηρισμός στην Κύπρο, που σημαίνει ανενημέρωτος και αμέριμνος. 

Και μέσα στην πτώχευση, ζητά αποζημιώσεις από 100.000 ως 500.000 ευρώ για «προφορική δυσφήμιση, λίβελο και επιζήμιο ψευδολογία»!

Και να ήταν μόνο αυτά!

Αυτόν τον καιρό, ο ΟΗΕ, δια του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του, του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ζητά επίσπευση των διαδικασιών για επίλυση του Κυπριακού, διότι, όπως λένε σε όλους τους τόνους, η παρούσα οικονομική κρίση μπορεί να αποδειχθεί… ευκαιρία για το πολιτικό πρόβλημα!

Η Λευκωσία έχει δηλώσει πως με το θέμα δεν θα ασχοληθεί, αν προηγουμένως δεν αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, αλλά ο (διάδοχος του Ανάν) Μπαν Κι Μουν, το βιολί του.

Δεν είναι σοβαρά όλα αυτά;

Προφανώς!

Έλα, όμως, που δεν ασχολείται κανείς από τους φωτεινούς παντογνώστες που πριν από έναν μήνα είχαν περίπου κηρύξει την επανάσταση.

Εκτός από την σύγχρονη τραγωδία της Κύπρου, υπάρχει και η υποκρισία για την Κύπρο…

Και οι δικοί μας δεν είναι απλοί «αχάπαροι»!


Δεν υπάρχουν σχόλια: