Σελίδες

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΣΕ ΧΑΒΟΥΖΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ


Δείτε πώς φέρονται οι Τούρκοι στις εκκλησιές μας, στα κατεχόμενα. Η βαρβαρότητά τους σε όλο της το μεγαλείο! Γι΄αυτή την ωμότητα των Τούρκων, ο Σαμαράς δεν πρόφερε ούτε μια λέξη κατά την επίσκεψη και συνάντησή του με τον Ερντογάν στην Τουρκία. Όχι μόνο δεν είπε λέξη αλλά έσπευσε να τον διαβεβαιώσει ότι θα φτιάξει το τέμενος στην Αθήνα! 
Και μέσα σε λίγα 24ωρα δημοσίευσε στο "διαύγεια" το διαγωνισμό για το τέμενος στο Βοτανικό! 
Αυτή είναι η ξεφτίλα μας, αυτή είναι η προδοσία και ο δοσιλογισμός της πολιτικής μας ηγεσίας. 
 Ένα ιστορικό μνημείο της μεσαιωνικής περιόδου, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην εντός των τειχών περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου χρησιμοποιείται ως υποδοχέας ακαθαρσιών, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Χαβαντίς».  Η εφημερίδα γράφει ότι πολλά είναι τα ιστορικά μνημεία στην εντός των τειχών πόλη, που είναι υπό κατάρρευση από την εγκατάλειψη, γι΄αυτό δεν προσελκύουν επισκέπτες. Εκτός από τα άγρια χόρτα στις αυλές πολλών ναών, κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάποιοι καταναλώνουν αλκοόλ εντός των εκκλησιών, εγκαταλείπουν τα σκουπίδια τους και προκαλούν περιβαλλοντική ρύπανση. 

Η «Χαβαντίς» γράφει ότι παραμελημένες είναι επίσης οι εκκλησίες του Αγίου Συμεών, της Αγίας Ζώνης και του Αγίου...
Νικολάου.

 Ξενοδοχεία άλλες εκκλησίες στα κατεχόμενα (Να τους πούμε κι ευχαριστώ)

Το παρακάτω δε ρεπορτάζ από το onalert, αφορά στο αποκαλυπτικό βιβλίο του Δανού συγγραφέα Χένρικ Κλάουσεν (Henrik Clausen) "Η Κύπρος στην σκιά του Μισοφέγγαρου" (Cyprus in the shadow of the crescent moon) φέρνει στην επικαιρότητα την θλιβερή κατάσταση των εκκλησιών στα κατεχόμενα.

Στο βιβλίο αναφέρεται πως μετά την εισβολή του 1974, ήρθαν στην κατοχή των Τούρκων περίπου 500 Εκκλησίες. Ο Κλάουσεν, αναφέρει οτι μετα την εισβολή δεν υπήρχε πρόσβαση στις Εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου.
Ο συγγραφέας ειναι σαφής στα επιχειρήματα του:  «Είδαμε πως αντιμετωπίζονται οι Εκκλησίες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, θα μπορουσε κανείς να αναρωτηθεί δικαίως αν οι Κύπριοι στο ελεύθερο τμήμα του νησιού, συμπεριφέρονται στα τζαμιά με ανάλογο τρόπο... Η απάντηση είναι όχι. Υπάρχουν 17 αρχαία τζαμιά στο νότιο τμήμα της Κύπρου, τα οποία είναι όλα προστατευόμενα από την Κυβέρνηση και συντηρούνται από το κράτος. 11 από αυτά αρχικά κτίστηκαν ως Εκκλησίες, και στη συνεχεία μετατράπηκαν σε τζαμιά, κάτω από την Οθωμανική κυριαρχία...»

Αναφέρει επίσης πως πολλές από τις Εκκλησίες στα κατεχόμενα, έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, ενώ μερικές Εκκλησίες έχουν γίνει ακόμη και ξενοδοχεία ή Τουρκικά χαμάμ! Το βιβλίο του Κλάουσεν δίνει μια σύντομη όμως αναλυτική ιστορία της Κύπρου από τη μεταπολεμική εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα.πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: