Σελίδες

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ. Στα μαχαίρια Άγκυρα και Σόφια

Την έντονη αντίδραση της Σόφιας προκάλεσαν οι ισχυρισμοί Τούρκου αξιωματούχου, σχετικά με την οθωμανική πολιτιστική κληρονομιά.

Η αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας Ζινάιντα Ζλατάνοβα διέψευσε τους ισχυρισμούς του Τούρκου ομολόγου της Μπεκίρ Μποζντάγ, σύμφωνα με τους οποίους, στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους - στο πλαίσιο της ανεπίσημης επίσκεψης του κ. Μποζντάγ στη Βουλγαρία - ο Τούρκος αξιωματούχος έθεσε θέμα «ανεπαρκούς συντήρησης» των πολιτιστικών μνημείων της εποχής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μιλώντας για «ενδεχόμενη επιστροφή τους στην Τουρκία».

Σε δηλώσεις της στη δημόσια τηλεόραση της χώρας (ΒΝΤ), η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας τόνισε ότι, «δεν υπάρχει αίτημα της τουρκικής πλευράς για επιστροφή της ιδιοκτησίας, για διαχείριση, συντήρηση κ.λπ. των λεγόμενων βακουφίων, ούτε έχει τεθεί παρόμοιο θέμα στη συνάντηση μας με τον κ. Μποζντάγ».

Όπως είπε, επρόκειτο για εθιμοτυπική συνάντηση, κατά την οποία ο Τούρκος υπουργός «δεν έθεσε κανένα θέμα, με το οποίο να μας εκπλήξει με κανένα τρόπο».

Πρόσθεσε δε, ότι, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν ο κ. Μποζντάγ έχει συζητήσει αυτά τα θέματα σε άλλες συναντήσεις του στη Βουλγαρία.

Η κ. Ζλατάνοβα υπενθύμισε ότι, «το πρόβλημα με τις τουρκικές περιουσίες έχει λυθεί ήδη από το 1909 και δεν υπάρχει λόγος να γίνονται αντικείμενο πολιτικής συζήτησης τα ακίνητα, που είναι αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας, κατόπιν σχετικών αγωγών της Γενικής Μουφτείας της Βουλγαρίας».
«Οι διαφωνίες αυτές τίθενται υπόψη της Δικαιοσύνης και λύνονται από το δικαστήριο. Εκεί, εξάλλου, ανήκουν. Κι όταν υπάρχει δικαστική διαδικασία (σ.σ. στο μεταξύ, Βούλγαροι πολίτες συμμετέχουν σε χιλιάδες παρόμοιες δικαστικές υποθέσεις για διάφορα ακίνητα τους) δεν τίθεται, ούτε μπορεί να υπάρχει θέμα καμίας πολιτικής απόφασης. Θα έλεγα, ότι, όταν «μιλάει» η Θέμιδα, οι πολιτικοί πρέπει να σιωπούν», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, η κ. Ζλατάνοβα άσκησε κριτική προς ορισμένους «αδέξιους», όπως τους αποκάλεσε, «χειρισμούς του θεσμού της Προεδρίας (της Βουλγαρίας) που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του προβλήματος στις σχέσεις Σόφιας – Άγκυρας» και το οποίο αποτελεί κεντρικό θέμα του βουλγαρικού Τύπου από το περασμένο Σάββατο, όταν δημοσιεύθηκε η επίμαχη συνέντευξη του Τούρκου αξιωματούχου στο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας «Anadolu».

«Ίσως, ως συνέπεια ορισμένων αδέξιων κινήσεων των συναδέλφων του θεσμού της Προεδρίας, να ξέσπασε όλος αυτός ο θόρυβος που δεν έχει ξανασυμβεί στις διεθνείς σχέσεις μας. Αυτό, φυσικά, δεν είναι καλό», ανέφερε η κ. Ζλατάνοβα.

«Η εξωτερική πολιτική της Βουλγαρίας πρέπει να είναι ενιαία, ενώ δεν είναι σωστό να διεξάγεται με γνώμονα την εσωτερική πολιτική», κατέληξε σε αυστηρό τόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: