Σελίδες

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Πολύς λόγος για διχοτόμηση της Κύπρου

Picture 0 for Πολύς λόγος για διχοτόμηση της Κύπρου
Κατά τα δύο τελευταία έτη έχουν πολλαπλασιάσει οι Τούρκοι τις αναφορές τους για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο. Η συνήθης αντιμετώπιση από κυπριακής και ελλαδικής πλευράς είναι πως πρόκειται για εκβιαστική απειλή προς εκφοβισμό και υποχώρηση των Κυπρίων στα άλλα τουρκικά αιτήματα.

Αυτήν την φορά το μήνυμα στέλνει ο σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη, κ. Οσμάν Ερτούγ, ενόψει της επανέναρξης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Ερτούγ ανέφερε πως «αυτήν τη στιγμή συζητείται η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας».

Αλλά, είπε σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαμπερπάρ» και αναδημοσίευσε ο «Φιλελεύθερος», η τουρκική πλευρά στέλνει μήνυμα προς τους Ελληνοκύπριους πως «εάν είναι ειλικρινείς για το θέμα αυτό και δεν βλέπουν τις διαπραγματεύσεις ως παιχνίδι για καθυστέρηση, να έλθουν τότε και να μας πουν να συνεργαστούμε στο θέμα του φυσικού αερίου, όπως είπε και ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Για να ωφεληθεί ολόκληρη η Κύπρος. Εάν διαφωνείτε, τότε να συζητήσουμε λύση δύο κρατών…».

Πάγια είναι η τουρκική θέση, ως προς το φυσικό αέριο της Κύπρου, πως οι συμφωνίες με το Ισραήλ και με ξένες εταιρείες περιπλέκουν τις συζητήσεις στο Κυπριακό. Συχνά δε αναφέρουν πως έχουν και οι Τουρκοκύπριοι δικαιώματα στον φυσικό πλούτο της Κύπρου. Αυτό, δεν τους το αρνήθηκε κανείς. Η Κυπριακή Δημοκρατία, από την προηγούμενη κυβέρνηση Χριστόφια, είχε διακηρύξει πως θα υπάρξει ειδικό Ταμείο, στο οποίο θα

κατατίθενται τα αναλογούντα ποσοστά στους Τουρκοκυπρίους, που θα παραλάβουν όταν επιλυθεί το Κυπριακό.

Να σημειώσουμε πως ανοικτό είναι και το θέμα της Αμμοχώστου, όπου η κυπριακή πλευρά ανακοίνωσε πως θα δεχθεί να ανοίξουν κεφάλαια στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με την Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση επιστροφής της Αμμοχώστου. Ο παραπάνω αναφερόμενος σύμβουλος κ. Οσμάν Ερτούγ, είπε πως το θέμα της Αμμοχώστου δεν μπορεί να συζητηθεί ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης καθώς είναι θέμα που αφορά στην ουσία του Κυπριακού. Και πως θα συζητηθεί στο κεφάλαιο «εδαφικό». Επικαλέστηκε δε και τον πρώην υπουργό, κ. Νίκο Ρολάνδη, ο οποίος φέρεται να είπε πως το θέμα της Αμμοχώστου προτάθηκε επτά φορές και απορρίφθηκε ισάριθμες φορές.

Το κακό είναι πως οι Τούρκοι φέρουν επιχείρημα -σε κάθε ευκαιρία- τις παλαιότερες τοποθετήσεις του κ. Αναστασιάδη. Κάνουν πως απορούν γιατί ο πρόεδρος κ. Αναστασιάδης έχει αλλάξει και δεν συμπεριφέρεται όπως όταν ήταν αρχηγός του Δημοκρατικού Συναγερμού. «Δεν είναι αυτός, λένε, που είπε «ναι» στο σχέδιο Ανάν;».

Το παρελθόν δεν παραγράφεται και θα ακολουθεί τον πρόεδρο της Κύπρου.

Ίσως είναι καιρός, η προοπτική της διχοτόμησης να αποτελέσει σοβαρό προβληματισμό στην ελληνική πλευρά, για δύο λόγους. Αφενός επειδή δεν είναι βέβαιο πως η Τουρκία «μπλοφάρει». Ζητούσε την διχοτόμηση από την εποχή της Ζυρίχης, εγκατέλειψε μετά το αίτημα, αλλά το επαναφέρει τα τελευταία χρόνια.

Και αφετέρου, υπάρχει κόπωση των Κυπρίων με την επικρατούσα κατάσταση, ώστε να υπάρχουν φωνές που λέγουν, «ας γίνουν δύο κράτη να ησυχάσουμε». Πρώτον, επειδή αυτό μπορεί να συμφέρει την Τουρκία, όχι όμως και τους Τουρκοκυπρίους, αφού το βιοτικό επίπεδο των δύο κοινοτήτων είναι περίπου ένα προς έξη, οι δε Τουρκοκύπριοι ευελπιστούν πως με την συνένωση θα καταστούν κι αυτοί Ευρωπαίοι πολίτες, ενώ με ανεξάρτητο κράτος θα παραμείνουν Ασιάτες.

Και ο άλλος λόγος είναι, πως σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, με ενιαίο πλέον κράτος, σε λίγα χρόνια υπάρχει φόβος τουρκοποίησης του νησιού, μια και οι Τούρκοι έχουν μεταφέρει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες εποίκους, που έχουν αλλάξει πλήρως τον πληθυσμιακό συσχετισμό των δύο κοινοτήτων. Και με την υπεργεννητικότητα των μουσουλμάνων και την εισροή Ασιατών μεταναστών στο νησί, η ελληνική κοινότητα θα καταστεί μειοψηφία.

Να ελπίσουμε πως οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας έχουν προετοιμασθεί στο ενδεχόμενο διχοτόμησης;

Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια: