Σελίδες

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Δημοσιογραφικό βραβείο της ΕΕ σε μπλόγκερ

Το Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απονεμήθηκε την Τετάρτη (13.10.10) το πρωί από τον Πρόεδρο του ΕΚ Jerzy Buzek σε δημοσιογράφους από την Πολωνία, τη Σουηδία, την Ουγγαρία και το ΗΒ στις τέσσερις κατηγορίες γραπτού Τύπου, ραδιοφώνου, τηλεόρασης και διαδικτύου. Ο νικητής σε κάθε κατηγορία βραβεύθηκε με €5000.
Ο Witold Szabłowski από την πολωνική εφημερίδα «Gazeta Wyborcz» κέρδισε το βραβείο δημοσιογραφίας στην κατηγορία γραπτού Τύπου για το άρθρο του «Σήμερα δύο σώματα θα ξεβραστούν στη στεριά». Στο άρθρο του αυτό ο δημοσιογράφος παρουσιάζει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κριτική επιτροπή περιέγραψε το άρθρο ως «κατατοπιστικό, ζωντανό και αυθεντικό». Μάλιστα, ένα μέλος της επιτροπής, επαινώντας τις συγγραφικές ικανότητες του δημοσιογράφου, δήλωσε ότι διαβάζοντας το άρθρο ήταν σαν να διάβαζε ένα «λογοτεχνικό έργο».
Οι Kajsa Norell και Nuri Kino από το σουηδικό ραδιόφωνο «Sveriges Radio Ekot» κέρδισαν το βραβείο στην κατηγορία ραδιοφώνου για το πρόγραμμά τους με θέμα την παροχή οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ προς την Τουρκία. Όπως καταδεικνύεται στην έρευνα τους, η χρηματοδότηση της ΕΕ δεν φθάνει στον απλό αγρότη της Τουρκίας. Η έρευνα τους διεξήχθη τόσο στην τουρκική ύπαιθρο όσο και στην Άγκυρα. Η κριτική επιτροπή περιέγραψε το πρόγραμμα ως μία «έξοχη ερευνητική εργασία», το οποίο είναι παράλληλα «εξαιρετικά επίκαιρο».
Ο Zsolt Németh από το τηλεοπτικό κανάλι της Ουγγαρίας «MTV Hungary» κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία τηλεόρασης για το πρόγραμμα του «Ευφορία», το οποίο παρουσιάζει την ιστορία της ΕΕ με έναν κατανοητό και διασκεδαστικό τρόπο για τις νεότερες γενιές, καθώς και για αυτούς που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τα ευρωπαϊκά θέματα. Η κριτική επιτροπή επαίνεσε το δημοσιογράφο για την υψηλή ποιότητα του προγράμματος του, καθώς και για τη φαντασία που χρησιμοποίησε σε αυτό, η οποία συχνά απουσιάζει από τα προγράμματα που ασχολούνται με θέματα της ΕΕ. Το κυριότερο επίτευγμα του προγράμματος αυτού ήταν ότι κατάφερε να είναι «ενδιαφέρον, διασκεδαστικό και επιμορφωτικό ταυτόχρονα».
Ο James Clive-Matthews από το ΗΒ κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία του διαδικτύου για το άρθρο του «EUtopia - Τι ποσοστό της νομοθεσίας προέρχεται από την ΕΕ», που αναρτήθηκε σε ιστολόγιο (blog). Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, ο δημοσιογράφος έχει κάνει μία «εκπληκτική ερευνητική δουλειά» και το άρθρο του είναι όχι μόνο «κατατοπιστικό και ενδιαφέρον», αλλά και πολύ «κατανοητό, πειστικό και με μία δόση χιούμορ». Ο δημοσιογράφος, ο οποίος είναι «ένας από τους λίγους ''μπλόγκερς'' που ασχολούνται σοβαρά με την κάλυψη θεμάτων της ΕΕ», έκανε μία πολύ σοβαρή στατιστική και συγκριτική εργασία, η οποία όμως παράλληλα «διαβάζεται πολύ ευχάριστα».
Απονέμοντας το βραβείο, ο Πρόεδρος του ΕΚ Jerzy Buzek, δήλωσε: «Το ΕΚ, με την απόφαση του να δημιουργήσει αυτό το βραβείο, θέλει να προωθήσει την κριτική και αμερόληπτη δημοσιογραφία. Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να προσπαθεί κανείς να εξηγήσει τί κάνει η Ευρώπη, τις πολιτικές και τις αποφάσεις της. Εντούτοις, αυτό είναι ζωτικής σημασίας».
"Προέρχομαι από μία χώρα όπου για περίπου πενήντα χρόνια οι δημοσιογράφοι δεν είχαν το δικαίωμα να δημοσιοποιήσουν αυτά που έβλεπαν, να γράψουν αυτά που σκέφτονταν και να μιλήσουν ανοικτά για αυτά που ένιωθαν. Γνωρίζω πόσο πολύτιμες είναι αυτές οι αξίες• αυτές οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Πιστεύω ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό να ακούμε αυτούς που εκφράζονται με κριτικό τρόπο, γιατί αυτοί πραγματοποιούν ένα είδος ελέγχου και μας αναγκάζουν να εξηγήσουμε τις πολιτικές μας καλύτερα και ορισμένες φορές βοηθούν στο να αναγνωριστούν κάποια λάθη που ίσως να έχουμε κάνει».
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: