Σελίδες

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Aπορρίπτει τη νομική βάση της Κομισιόν για το απευθείας η Νομική Υπηρεσία του Ε.Κ

Η Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίπτει τη νομική βάση που προτείνει η Κομισιόν επί του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στη γνωμάτευση που ετοίμασε η Νομική Υπηρεσία της Ευρωβουλής αναφέρει ρητώς ότι «το άρθρο 207 της Συνθήκης της Λισσαβόνας δεν είναι η κατάλληλη νομική βάση», ενώ σε άλλο σημείο της γνωμάτευσης υπογραμμίζει ότι ενδεχόμενη υιοθέτηση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο «θα υπονόμευε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Η γνωμάτευση στάλθηκε χθες τη νύκτα προς τους ευρωβουλευτές-μέλη της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώπιον της οποίας θα τεθεί προς έγκριση την προσεχή Δευτέρα, στο Στρασβούργο.
Πέραν των πιο πάνω αναφορών, τονίζει ότι ενδεχόμενη εφαρμογή του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο «θα υπονοούσε ότι η ντε φάκτο γραμμή που διαχωρίζει την επικράτεια της Κύπρου θα ισοδυναμούσε με ένα εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει επίσης τη θέση ότι ορθή νομική βάση θα μπορούσε να είναι υπό προϋποθέσεις το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κύκλοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωβουλής αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί για την Κυπριακή Δημοκρατία στη μάχη για αποτροπή του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.
Oριστικές αποφάσεις επί του Κανονισμού αναμένεται να ληφθούν σε μεταγενέστερο στάδιο από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
από την ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: