Σελίδες

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Δεν υπάρχει άλλοθι για δικτατορίες και δικτάτορες....


Άρθρο του «Φιλελεύθερου»: Νέα εποχή για αραβικό κόσμο

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στη Λιβύη αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου παζλ που συμπληρώνεται σιγά-σιγά στον αραβικό κόσμο. Έγινε η αρχή και τώρα κλιμακώνεται η λαϊκή οργή, η οποία μετατρέπεται σε εξέγερση κατά των απολυταρχικών καθεστώτων. Εφεξής δεν μετρούν ούτε τα ψεύτικα τα λόγια, ούτε οι επικλήσεις περί «εξωτερικού εχθρού» και προσπαθειών για «εκ των έξω επιβολής λύσεων». Δεν υπάρχει άλλοθι για δικτατορίες και δικτάτορες. Το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι έδειξε πόσο αιμοσταγές είναι. Για να καταπνίξει τη λαϊκή εξέγερση επέλεξε ακόμη και να βομβαρδίσει την ίδια του τη χώρα. Διαμήνυσε ότι θα πολεμήσει «μέχρι την τελευταία σφαίρα» εναντίον όσων αντιδρούν στο καθεστώς του και αυτό το αποδεικνύει συνεχώς και στην πράξη. 
Η πορεία των εξελίξεων φαντάζει μονόδρομος. Το καθεστώς δεν μπορεί να αντέξει τη λαϊκή πίεση. Η τακτική που φαίνεται να υιοθετεί το καθεστώς, είναι αυτή της καμένης γης. Όπως συναφώς ανέφερε η Σουχαΐρ Μπελχασέν, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FΙDΗ) ο Καντάφι «χρησιμοποιεί το τελευταίο χαρτί. Καταφεύγει στην τακτική της καμένης γης δίνοντας την εντύπωση ότι είναι έτοιμος να παρασύρει τον λαό στην πτώση του». Και αυτή φαίνεται να είναι η λογική που διέπει τις κινήσεις του (μετέφερε μισθοφόρους από τη Νιγηρία). 
Οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τον ζυγό. Από την Τυνησία, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, το βουβό λαϊκό κίνημα απλώνεται και η οργή μετατρέπεται σε επανάσταση. Σε μια επανάσταση, η οποία όχι μόνο θα επιτύχει, αλλά και θα δώσει νέες προοπτικές και δυνατότητες στις χώρες αυτές. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τη νέα κατάσταση πραγμάτων: Τι θα επικρατήσει και ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Αν και στις χώρες αυτές χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσει η δημοκρατία και να λειτουργήσουν θεσμοί, είναι προφανές ότι υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον. Θεωρούμε απίθανο, μέχρι και εξωφρενικό, να ανατραπούν τα απολυταρχικά καθεστώτα και στη θέση τους να αναλάβουν της ίδιας φιλοσοφίας και προσέγγισης καταστάσεις. 
Η ελευθερία και η δημοκρατία είναι πολύτιμα αγαθά και ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους. Καμία δύναμη δεν μπορεί να τα στερεί, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες που υπάρχουν. Η ανθρωπότητα δεν πρέπει να ανέχεται ούτε ανελεύθερα καθεστώτα, ούτε και κατοχικές δυνάμεις. Η επανάσταση στον αραβικό κόσμο, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ευρύτερη περιοχή. Μια νέα εποχή για την ανθρωπότητα. Ελπίζουμε, πάντα, να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: