Σελίδες

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

«Είναι κι αυτοί έποικοι όπως και οι γονείς τους. Δεν έχουν καμιά σχέση με την Κύπρο κι εμάς. Είναι από την Ανατολία και δεν είναι Κύπριοι».





Σ΄ ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ ο Ανδρέας Πιμπίσιης κατέγραψε την Κυριακή στο Φιλελεύθερο τη συνομιλία που είχε με μια ομάδα εκ των Τουρκοκυπρίων συνδικαλιστών, που οργανώνουν τις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα και ετοιμάζονται για τη δεύτερη μαζική κινητοποίηση στις 2 Μαρτίου. Επειδή στις ελεύθερες περιοχές, πολλές φορές παριστάνουμε πως αγνοούμε τι συμβαίνει στα κατεχόμενα, για να μπορούμε να στήνουμε τις πολιτικές μας ψευδαισθήσεις και επειδή τώρα που άρχισε να βράζει η προεκλογική ακούμε πράματα και θαύματα, σχετικά με τα επιτεύγματα της ηγεσίας μας στο Κυπριακό, θα αφιερώσουμε σήμερα τη στήλη για να επισημάνουμε μερικά αποσπάσματα από το ρεπορτάζ της Κυριακής, μπας και αντιληφθούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση και πάψουμε να κάνουμε πανηγύρια με το νου μας.
Τι λένε οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι για τον πληθυσμό στα κατεχόμενα;
«Υπήρξαν, λένε, κάποιες δηλώσεις από τον κ. Ταλάτ ότι ο πληθυσμός είναι περισσότερος από 500 χιλιάδες. Από την άλλη ο λεγόμενος πρωθυπουργός μας κ. Κουτσιούκ έκανε λόγο για περισσότερους από 600 χιλιάδες». Πώς βγάζουν οι ίδιοι συμπέρασμα; Λένε: «Πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα έχουν εγγραφεί, 450 χιλιάδες κινητά χρησιμοποιούνται και οι φούρνοι παράγουν πάνω από 810 χιλιάδες ψωμιά ημερησίως».
Για τους εποίκους είναι πολύ πιο κατηγορηματικοί από πολλούς Ελληνοκύπριους. Ακόμα και για όσους γεννήθηκαν στην Κύπρο. «Είναι κι αυτοί έποικοι όπως και οι γονείς τους. Δεν έχουν καμιά σχέση με την Κύπρο κι εμάς. Είναι από την Ανατολία και δεν είναι Κύπριοι».
Ποιοι διοικούν τους Τουρκοκύπριους; Ιδού: «Oυδέποτε κυβερνήσαμε τους εαυτούς μας από το 1963 και μετά. Όταν οι Τ/κ ζούσαν σε θύλακες η Τουρκία είχε στείλει κάποιους αξιωματικούς οι οποίοι διοικούσαν. Από τότε δεν υπήρξε οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης». 
«Οι υπουργοί μας είναι μαριονέτες και λαμβάνουν εντολές απευθείας από τους λεγόμενους συμβούλους από την Τουρκία. Για παράδειγμα ο υπουργός οικονομικών έχει ένα σύμβουλο από την Τουρκία που είναι ένας σκιώδης υπουργός που διοικεί τους Τουρκοκύπριους».
«Μοιράζουν τη γη, που ανήκει στο κράτος σε εταιρείες που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση της Τουρκίας για να κτίσουν πεντάστερα ξενοδοχεία». 
Οι επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν έχουν «πολλά προνόμια, πιάνουν τη γη, φέρνουν τους δικούς τους εργάτες κι εμείς δεν έχουμε οποιοδήποτε όφελος. Ακόμα φέρνουν και τους υπαλλήλους για τα ξενοδοχεία από  την Τουρκία». 
«Αυτά που δημιουργούν δεν είναι ξενοδοχεία για τουρισμό αλλά καζίνα τα οποία χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Έκλεισαν τα καζίνο στην Τουρκία και τα μετέφεραν στο βόρειο τμήμα του νησιού. Μαζί με αυτά ήρθε και η μαφία.»
«Η Τουρκία δίνει 350-500 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από την άλλη πέρσι εισάξαμε από την Τουρκία προϊόντα 1,5 δισεκατομμυρίου δολάρια. Η Τουρκία δίνει πέντε και παίρνει τρεις φορές περισσότερα. Αυτοί που έρχονται και εργάζονται εδώ τα λεφτά που πληρώνονται τα στέλνουν στην Τουρκία». 
«Τα έργα που γίνονται στο βόρειο τμήμα, όλοι οι διαγωνισμοί προσφορών διεξάγονται στην Τουρκία. Αποτέλεσμα να πιάνουν αυτοί τις προσφορές και να παίρνουν και τα λεφτά»
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: