Σελίδες

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Υποσχέθηκε τα πάντα στους Ευρωπαίους ο Παπουτσής σε σχέση με τους λαθροματανάστες.Για την ασφάλεια και την ηρεμία των Ελλήνων δεν είπε απολύτως τίποτε!!!


(mail του φίλου μου κ. Κωνσταντίνου Κονή)
Δελτίο Τύπου

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011



Παρέμβαση Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες


Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που συνήλθε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Υπουργός αναφερόμενος στην κρίση στη Βόρειο Αφρική τόνισε ότι «οι εξελίξεις είναι ραγδαίες με απρόβλεπτη κατάληξη. Θέλουμε να εργαζόμαστε υποστηρίζοντας το καλύτερο σενάριο αλλά να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο». Ο κ. Υπουργός ζήτησε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την αλληλεγγύη των Κρατών Μελών «για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της Ένωσης». Τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητη η στενή και μόνιμη συνεργασία των έξι χωρών της Μεσογείου της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου με τον FRONTEX για τη δημιουργία ενός δικτύου διαρκών θαλάσσιων περιπολιών.

Ο κ. Υπουργός, αναφερόμενος στο Ελληνικό Σύστημα Ασύλου, τόνισε ότι «ολοκληρώθηκε η νομοθετική φάση της...
μεταρρύθμισης. Εφαρμόζουμε με ταχύτατους ρυθμούς το Σχέδιο Δράσης, το οποίο αποτελεί ένα τριετές φιλόδοξο πρόγραμμα, που προβλέπει νομοθετικές αλλαγές, δημιουργία κέντρων πρώτης υποδοχής, προστασία ευάλωτων ομάδων, παροχή υπηρεσιών (διερμηνεία, ιατρική και νομική συνδρομή, κοινωνικές υπηρεσίες) και ενίσχυση της πολιτικής αναγκαστικών και εθελοντικών επιστροφών στη χώρα καταγωγής. Υλοποιούμε το σχέδιο δράσης με τη συμπαράσταση και συμμετοχή της Επιτροπής, των Κρατών Μελών και της Ύπατης Αρμοστείας, με τη συνεργασία του FRONTEX ο οποίος έχει ουσιαστική παρουσία μέσω των Ομάδων Ταχείας Επέμβασης (RABITs) και της Κοινής Επιχείρησης Ποσειδών στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία, τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τελευταίες εξελίξεις της Βορείου Αφρικής μας κάνουν να ανησυχούμε, αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που συναντηθήκαμε χθες στη Ρώμη, όπου επεξεργαστήκαμε και προτείναμε συγκεκριμένες κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την επαπειλούμενη έξαρση της παράνομης μεταναστευτικής πίεσης, ιδιαίτερα προς τις χώρες μας οι οποίες ευρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε

Είμαστε εξαιρετικά συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις μας, όπως προβλέπονται από το κεκτημένο Σένγκεν. Είμαστε αυστηροί στους ελέγχους μας στα εξωτερικά σύνορα και ταυτόχρονα, με αστυνομικούς ελέγχους, στα εσωτερικά μας σύνορα αποτρέπουμε την περαιτέρω μετακίνηση των παράνομων μεταναστών σε άλλα Κράτη Μέλη, όπως είναι και ο στόχος τους όταν εισέρχονται στην Ελλάδα.

Είχαμε κενά στο σύστημα Ασύλου μας, τα οποία έχουμε αναγνωρίσει. Παρά τη συνεχιζόμενη παράνομη μεταναστευτική πίεση και τη δυσχερή οικονομική συγκυρία η απόφασή μας είναι δεδομένη και αμετάκλητη. Η αντιμετώπιση του διπλού αυτού θέματος, λαθρομετανάστευση και άσυλο, συνιστά μια από τις κεντρικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο από την πίεση. Η δέσμευσή μας είναι δεδομένη. Εγκαθιδρύουμε το πλέον σύγχρονο σύστημα ασύλου στην Ευρώπη».

Ειδικότερα, ο κ. Υπουργός ζήτησε να δημιουργηθεί δεσμευτικό σύστημα αναλογικής κατανομής προσφύγων ή ευάλωτων ομάδων (ανεξαρτήτως αναγνώρισης καθεστώτος διεθνούς προστασίας), με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (οικονομική δυνατότητα και πληθυσμός Κ-Μ) και να αναθεωρηθεί ο Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ» στην κατεύθυνση της προσωρινής αναστολής των μεταφορών μετά από αίτηση του επιβαρυμένου Κ-Μ και της κατάργησης του κριτηρίου της πρώτης παράνομης εισόδου.

Τέλος τόνισε ότι είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη και η δίκαιη κατανομή ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα μετανάστευσης και ασύλου, όπως προβλέπεται και στο Άρθρο 80 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε, και η προώθηση δεσμευτικών λύσεων δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ των Κ-Μ.

Αναφερόμενος στη Διαδικασία ένταξης Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο χώρο SCHENGEN ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι η χώρα μας ακολουθεί συνεπή στάση υποστήριξης της ένταξης των δύο γειτονικών χωρών στο χώρο Schengen, αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης, η οποία βασίζεται στον έλεγχο εφαρμογής σαφώς καθορισμένων τεχνικών κριτηρίων και στα οποία, δεν περιλαμβάνονται ζητήματα καταπολέμησης διαφθοράς ή μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό τομέα.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων για θέματα ασύλου και μετανάστευσης, υπό το φως της 60ης επετείου της Σύμβασης της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων, ο κ. Υπουργός, αφού συνεχάρη τον παρευρισκόμενο Ύπατο Αρμοστή για τους Πρόσφυγες κ. Antonio Guterres, για το πολύτιμο έργο του, τον ευχαρίστησε για τις θετικές αναφορές του στις προσπάθειές μας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού συστήματος ασύλου και διαβεβαίωσε ότι ήδη έχουμε απτά και εμφανή αποτελέσματα στη διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτημάτων ασύλου (backlog).

Όσον αφορά στη σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής με την Τουρκία ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και ειδικότερα ως προς τον τομέα της επανεισδοχής, εντάσσεται πλέον σε θεσμικό πλαίσιο. Ενισχύεται η συνεργασία σε ευρωπαϊκό και διμερές επίπεδο με την Άγκυρα για την πρόληψη, αποτροπή και καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Καταδεικνύεται ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, που δεν αποτελεί μόνο ελληνικό ή ελληνοτουρκικό πρόβλημα, αλλά κοινό ευρωπαϊκό, όπως άλλωστε έχει καταγραφεί σε Συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Η Τουρκία αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της, ως χώρα διέλευσης, και προς την Ε.Ε. και είναι υπόλογος σε αυτήν. Κατά το μεταβατικό διάστημα μέχρι την πλήρη ισχύ της Συμφωνίας, και σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα των προβλέψεων της, το διμερές Ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο θα ισχύει, εντασσόμενο στο ευρωτουρκικό θεσμικό πλαίσιο και αποτελώντας πλέον τμήμα της συνολικότερης ευρωτουρκικής συνεργασίας για την επανεισδοχή. Η Άγκυρα καλείται να το εφαρμόζει μέχρι την πλήρη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: