Σελίδες

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Χάθηκε ο έλεγχος στη Λιβύη Εκατόμβη νεκρών καταγγέλλει οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων



 Επιμέλεια Ελένη Μαυρουδή

Εκ νέου εξέγερση των πολιτών σε ολόκληρη τη Λιβύη, λίγες ώρες μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του γιου του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, ότι ένας εμφύλιος πόλεμος είναι πολύ κοντά. Ευρωπαϊκές χώρες απομακρύνουν πολίτες τους από τη Λιβύη.
Ένα κυβερνητικό κτίριο τυλίχθηκε χθες στις φλόγες στην Τρίπολη, πρωτεύουσα της Λιβύης. Στη Βηρυτό, το δίκτυο NBN της λιβανικής τηλεόρασης μετέδωσε ότι πυρκαγιές σημειώθηκαν ακόμη στις έδρες του τηλεοπτικού δικτύου Αλ-Τζαμαχιρίγια 2 και του ραδιοσταθμού Αλ-Σαμπάμπια.
Οι διαδηλώσεις, μεταξύ υποστηρικτών του Μουαμάρ Καντάφι και αντικαθεστωτικών συνεχίστηκαν χθες για...
έβδομη ημέρα στη Λιβύη. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο ιατρικές πηγές, μετέδωσε ότι τουλάχιστον 61 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε συγκρούσεις.
«Η ηγεσία της Λιβύης πρέπει ν΄αρχίσει διάλογο με τους αντιπάλους της για την κατάρτιση συντάγματος», δήλωσε στην Τρίπολη ο πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μοχάμεντ Μπαγιού.
Εξάλλου ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, δήλωσε κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού του διαγγέλματος το βράδυ της Κυριακής ότι οι συγκρούσεις έχουν προκληθεί από Λίβυους και ξένους που έχουν ως στόχο την καταστροφή της ενότητας της χώρας και την εγκαθίδρυση ισλαμικής δημοκρατίας. Ο νεότερος Καντάφι επισήμανε ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου. Ο Σαΐφ επίσης αναγνώρισε, για πρώτη φορά, ότι η αστυνομία και ο στρατός έκαναν πολλούς λανθασμένους χειρισμούς με τους διαδηλωτές. Τόνισε όμως ότι οι αναφορές που μιλούν για περισσότερους από 200 νεκρούς είναι υπερβολικές, κάνοντας λόγο για μόνο 84 νεκρούς. Η εκτίμηση της Οργάνωσης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη, είναι ότι η εκατόμβη των θυμάτων ανέρχεται στους 233 νεκρούς, τουλάχιστον.
Στην ανατολική Λιβύη, ο αρχηγός της φυλής Αλ-Ζουβάγια απείλησε ότι θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου εντός 24 ωρών, εάν οι Αρχές δεν σταματήσουν "την καταστολή των διαδηλωτών". Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε χθες στο Λονδίνο πάνω από τα 105 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο στο οποίο είχε να φτάσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2008.
Διεθνείς εκκλήσεις
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ενημερώνεται διαρκώς για κάθε νέα εξέλιξη στη Λιβύη, εξετάζοντας όλες τις κατάλληλες ενέργειες. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιμένουν στην αποφυγή χρήσης βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών.
Την ίδια ώρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη και εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους, σύμφωνα με σχέδιο κοινής διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα. Κάνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να στηρίξει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ανησυχεί για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο με το κύμα μεταναστών σε χώρες της ΕΕ και την άνοδο των ισλαμιστικών κινημάτων.
Σε παρόμοια ύφος κινήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.
Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιδιώξει να εξαγάγει το μοντέλο της στη Βόρεια Αφρική, δήλωσε χθες το πρωί ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, λέγοντας ταυτόχρονα ότι φοβάται μια διαίρεση της Λιβύης και την εγκαθίδρυση στη χώρα μιας ισλαμιστικής δημοκρατίας.
Οι βρετανικές Αρχές ζήτησαν την προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη, διά του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.
Έκκληση για τερματισμό της βίας στη Λιβύη απηύθυνε χθες ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος τόνισε ότι τα αιτήματα του αραβικού λαού για αλλαγή είναι νόμιμα.
Απομάκρυνση πολιτών
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας συνεδρίασε προχθές βράδυ και σε συνεννόηση με το υπουργείο Άμυνας βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ τόνισε ότι η Βρετανία αξιολογεί την κατάσταση προκειμένου ν' αποφασίσει εάν θα απομακρύνει από τη Λιβύη τους Βρετανούς υπηκόους.
Στο Λονδίνο η ΒΡ, που απασχολεί περίπου 140 άτομα, ανακοίνωσε ότι αρχίζει να απομακρύνει μέρος του προσωπικού της.
Η Σουηδία συνέστησε στους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια στη Λιβύη "μέχρι νεωτέρας", ενώ το υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι 40 με 50 Σουηδοί ζουν εκεί.
Την ίδια ώρα η γαλλική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν τα γαλλικά σχολεία στη Λιβύη και κάλεσε τους περίπου 750 Γάλλους πολίτες να επιστρέψουν στη Γαλλία.
Παράλληλα η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία Statoil άρχισε να απομακρύνει τους "λιγοστούς" ξένους που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της στη Λιβύη.
Ο ιταλικός όμιλος αεροναυπηγικής και άμυνας Finmeccanica ανακοίνωσε ότι "γύρω στους δέκα ξένους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις του ετοιμάζονται να επιστρέψουν από τη Λιβύη".
Αεροσκάφος που ναύλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για ν΄ απομακρύνει τους 25.000 Τούρκους υπηκόους από τη Λιβύη, δεν έλαβε άδεια να προσγειωθεί στη Βεγγάζη χθες και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: