Σελίδες

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Oι πολλές μηνύσεις σε βάρος δημοσιογράφων και η πρακτική της αθέμιτης επιρροής , μειώνουν την ελευθερία του τύπου στην Τουρκία.


Posted: 21 Feb 2011 10:27 PM PST
Εφ. Ταράφ 19-2-2011137η η Σιγκαπούρη, 138η η Τουρκία
Σύμφωνα με την αναφορά που ετοίμασε η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, η Τουρκία στο θέμα της ελευθερίας του τύπου κατέχει την 138η θέση.

Οι δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι πως ¨ Η Τουρκία είναι πιο μπροστά από τις ΗΠΑ στο θέμα της ελευθερίας του τύπου¨, φάνηκε πως έρχονται σε αντίθεση με την αναφορά διεθνών φορέων. Στην αναφορά με τίτλο ¨Παγκόσμια Λίστα Ελευθερίας Τύπου¨ που εξέδωσε η διεθνής οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, η Τουρκία μέσα σε 178 χώρες βρίσκεται στην 138η θέση, ανάμεσα στην Σιγκαπούρη και την Αιθιοπία. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 20η θέση. Με βάση την ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Κρατούμενων Δημοσιογράφων στις 7 Φεβρουαρίου βρίσκονταν στην Τουρκία 44 δημοσιογράφοι στις φυλακές.
Τι είχε πει ο Αταλάι
Ο Υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι είχε αντιδράσει στην ανησυχία που είχε εκφράσει ο αμερικάνος πρέσβης Ρικιαρντόνε για την ελευθερία του τύπου μετά την επιχείρηση σε βάρος του καναλιού ODA TV, λέγοντας πως ¨ Η Τουρκία είναι πιο μπροστά από τις ΗΠΑ στο θέμα της ελευθερίας του τύπου¨.
Η Τουρκία στις τελευταίες θέσεις
Η αναφορά όμως των οργανώσεων των δημοσιογράφων δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Σε αυτήν φαίνεται πως οι πρώτες χώρες στην ελευθερία του τύπου είναι η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία. Ακόμα και η Βόρεια Κύπρος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση, στην 61η . Στο τέλος της λίστας βρίσκονται η Μιανμάρ, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, το Τουρκμενιστάν και η Ερυθραία.
Η Τουρκία επί 4 χρόνια οπισθοχωρεί
Εντύπωση προκαλεί ότι η Τουρκία για 4 χρόνια οπισθοχωρεί στην λίστα. Πέρσι βρισκόταν...
στην 122η θέση μαζί με τις Φιλιππίνες, ενώ το 2007 ήταν στην 101η θέση.
44 οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι
Με βάση την ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Κρατούμενων Δημοσιογράφων, στις 7 Φεβρουαρίου βρίσκονταν στην Τουρκία 44 δημοσιογράφοι στις φυλακές. Σε αυτό το νούμερο δεν συμπεριλαμβάνονται οι δημοσιογράφοι που κρατούνται για την υπόθεση Εργκενέκον και τις παρόμοιες.
Στην έκθεση προόδου της Ε.Ε. , η Τουρκία είχε κατηγορηθεί
Εκτενής αναφορά για την ελευθερία έκφρασης και τύπου υπήρχε στην έκθεση προόδου της Ε.Ε. Στην αναφορά επαινείται το γεγονός πως συζητούνται πλέον πιο ανοιχτά και ελεύθερα ευαίσθητα θέματα όπως το κουρδικό, ο ρόλος του στρατού, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και το αρμενικό θέμα, ενώ ασκείται κριτική για τις συχνές μηνύσεις σε βάρος δημοσιογράφων που δημοσίευσαν ειδήσεις σχετικά με την υπόθεση Εργκενέκον. Στην αναφορά καταγράφεται πως οι πολλές μηνύσεις σε βάρος δημοσιογράφων και η πρακτική της αθέμιτης επιρροής , μειώνουν την ελευθερία του τύπου στην Τουρκία.
Σε βάρος της εφημερίδας Ταράφ υποβλήθηκαν 197 μηνύσεις
Ειδικότερα την τελευταία περίοδο στο θέμα των ,μηνύσεων σε βάρος εφημερίδων η Ταράφ πάει για ρεκόρ. Λόγω των 197 μηνύσεων σε βάρος της εφημερίδας, δικάζονται ο ιδιοκτήτης Μπασάρ Αρσλάν, ο διευθυντής έκδοσης Αχμέτ Αλτάν, η σύμβουλος έκδοσης Γιασεμίν Τσονγκάρ και πολλοί αρθρογράφοι της εφημερίδας.
Επίσης ρεκόρ αποτελούνε και οι αγωγές που έχουν υποβληθεί για άρθρα, σχόλια και ειδήσεις που δημοσίευσε η εφημερίδα Ταράφ. Από τότε που βγήκε η Ταράφ μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί σε βάρος της 80 αγωγές. Για 9 εξ αυτών βγήκε απόφαση στο Πρωτοδικείο του Καντίκιοι. Σε αυτές τις δίκες η Ταράφ καταδικάστηκε να πληρώσει 172.000 τ.λ. Στις αγωγές ζητείται συνολικά από την εφημερίδα Ταράφ να πληρώσει 2 εκ 315 χιλ. και 540 τ.λ.
Εκτός από την εφημερίδα Ταράφ, ο αριθμός των μηνύσεων που έχουν υποβληθεί στις εφημερίδες Ζαμάν, Μπουγκιούν, Γενί Σαφάκ, Σταρ και Βακίτ για τις υποθέσεις Εργκενέκον και Βαριοπούλα, έχει φτάσει περίπου στις 2.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: