Posted: 22 Feb 2011 01:19 PM PST
Εφ. Μπιργκιούν 15-2-2011
H Λευκωσία καθοδόν προς την πλατεία Ταχρίρι
Τα ΜΜΕ της Τουρκίας στη θέση του ονόματος ¨Τοπική Διοίκηση του Κουρδικού Ιράκ¨ ή του πιο σύντομου ¨Κουρδικό Ιράκ¨, προτιμούνε να χρησιμοποιούνε τον όρο Βόρειο Ιράκ. Λόγω των ¨ευαισθησιών¨.
Αν όμως η ΤΔΒΚ (Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου) λεχθεί μόνο Βόρεια Κύπρος ; Η πηγαίνοντας παραπέρα αν λεχθεί ¨ο βοράς της Κύπρου ¨; Έρχεται περίεργα στο αυτί ; Είναι άραγε υπεύθυνη μια τέτοια αντίληψη για τους όρους ;
Πολλά άτομα θα πούνε πως ¨ναι, είναι υπεύθυνη.¨ Και οι εναντιόφρονες όμως θα έχουν πράματα να πούνε. Αν οι Ελληνοκύπριοι δεν είχαν πει όχι το 2004, τώρα θα γινόταν ετοιμασίες για τους εορτασμούς της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα στην ελληνική πλευρά προφανώς δεν υπάρχει κανείς που δεν θα ήθελε την ένωση αυτού του νησιού που χωρίστηκε με την δύναμη της ξιφολόγχης. Και στην τουρκική πλευρά υπάρχει μια σοβαρή θέληση προς αυτήν τη κατεύθυνση. Από τα μεγάλα κόμματα , CTP και TDP μέχρι τα μικρά σοσιαλιστικά κόμματα BKP, YKP, και KSP, παρά τις διαφορές τους όσον αφορά την ακολουθούμενη οδό, όλη η αριστερά επιθυμεί την επανένωση της Κύπρου
Ακόμα και το ευρισκόμενο στην εξουσία εθνικιστικό και φίλα κείμενο προς την Τουρκία κόμμα της Εθνικής Ενότητας (UBP) δεν μπορεί να πει ανοιχτά πως ¨Υποστηρίζουμε την παρούσα κατάσταση¨. Ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ Έρογλου και ο ηγέτης της νότιας Κύπρου που φέρει την ονομασία ¨Κυπριακή Δημοκρατία¨ συνεχίζουν και σήμερα τις ατέρμονες συνομιλίες των ηγετών των δύο κοινοτήτων που άρχισαν το 1974. Υπό αυτήν τη έννοια, έστω και θεωρητικά, συνεχίζει να υπάρχει στο τραπέζι η πιθανότητα επανένωσης του νότου και του βορά του νησιού. Φυσικά υπάρχουν πολλοί που θα έλεγαν πως ¨Εκεί δεν πρέπει να λέγεται Βόρεια Κύπρος αλλά Τ.Δ.Β.Κ. Και δεν θα είχαν άδικο. Αποτελεί όμως μια αλήθεια πως η Τ.Δ.Β.Κ. από το 1983 και μετά, πλην της Τουρκίας δεν αναγνωρίστηκε από καμία χώρα, ενώ η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της συνεχώς αμφισβητείται. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε πως αυτή η ¨πτώση¨ συνέβη χάρη ή εξαιτίας των κυβερνήσεων της Τουρκίας.
ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Ιδίως η οικονομική δομή της Βόρειας Κύπρου είναι εξαρτημένη από την Τουρκία. Αυτά τα οικονομικά πακέτα από την Τουρκία, στην πράξη της δίνουν και το δικαίωμα επιβολής. Αυτό που προκάλεσε την ανάγκη για την διοργάνωση του συλλαλητηρίου κατά τις τελευταίες μέρες του μήνα ήταν ακριβώς ότι η κυβέρνηση του ΑΚΠ ζήτησε από την διοίκηση της βόρειας Κύπρου την κατά γράμμα εφαρμογή ενός πακέτου οικονομικών μέτρων. Οικονομικοί λόγοι ήταν η σπίθα που έφεραν ένα σημαντικό τμήμα των Τουρκοκυπρίων (40 χιλιάδες άτομα, δηλαδή περίπου ο ένας από τους 10 που κατοικούνε στην Βόρεια Κύπρο) στον δρόμο .Όπως έγινε και σε πολλές άλλες χώρες από την Βόρεια Αφρική μέχρι την Αλβανία. Αυτές οι λαϊκές εξεγέρσεις συνέβησαν σε μια εποχή που διπλασιάστηκαν οι τιμές των δημητριακών. Στην Τυνησία το περιστατικό που άρχισε τα γεγονότα συνέβη όταν ένας απόφοιτος πανεπιστημίου που εργαζόταν αναγκαστικά ως πωλητής σε υπαίθρια αγορά, αυτοπυρπολήθηκε.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
Αυτό που προκάλεσε την κοινωνική πυρκαγιά είτε στην Αίγυπτο, είτε στην Τυνησία ήταν η κακή διακυβέρνηση, το καταπιεστικό καθεστώς, και το ότι ο λαός δεν ήταν ελεύθερος. ΟΙ Τουρκοκύπριοι ξεχύθηκαν στην πλατεία Ινονού στον Λευκωσία όχι μόνο από οικονομικούς λόγους, αλλά από την αγωνία που αισθάνονται για την κατά κάποιο τρόπο εξαφάνιση τους. Οι άνθρωποι αυτοί που δεν αισθάνονται κύριοι της χώρας τους, φώναξαν πως ¨Θέλουμε να κυβερνάμε τους εαυτούς μας¨. Επί της ουσίας αυτό δεν ήταν διαφορετικό από την λαχτάρα για ελευθερία του λαού της Αιγύπτου.
Ένας λαός που έχει υποπέσει σε κατάσταση μειονότητας στα εδάφη του. Η Τουρκία από το 1974 και μετά μετέφερε πληθυσμούς στο νησί. Άντε αν δεχτούμε πως μέρος εξ αυτών αφομοιώθηκαν και έγιναν Τουρκοκύπριοι. Οι υπόλοιποι όμως δεκάδες χιλιάδες ( ή ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες ) ; Ένα πληθυσμός τόσο μεγάλος που καθώς δεν μπορούσε να τον ¨σηκώσει¨ η αγορά σαν εργατικό δυναμικό, παρέμεινε δεσμευμένος από την οικονομική βοήθεια της Τουρκίας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν γίνεται απογραφή, για να κρυφτεί το γεγονός ότι οι πολίτες της ΤΔΒΚ πλέον έχουν γίνει μειονότητα έναντι αυτών που δεν είναι πολίτες της…Τα κέντρα του τζόγου που δεν τα ήθελε η Τουρκία στα εδάφη της, άνοιξαν στη Βόρεια Κύπρο… Μαύρη οικονομία, εξαγωγή της μαφίας…
Όλα αυτά διασφαλίζουν την συνέχεια μιας νοσηρής οικονομική τάξης στο νησί (φυσικά υπάρχει μια τοπική ολιγαρχία που βγάζει κέρδη από αυτά).Στην δεκαετία του 90 (μέχρι και το 2000) παρουσιάζονταν περιστατικά στα οποία ανώτατοι αξιωματικοί των Τ.Ε.Δ. που ήταν στην Βόρεια Κύπρο ταπείνωναν δημόσια Τουρκοκύπριους πολιτικούς.
Και σήμερα ακόμη συνεχίζεται ξεκάθαρα η κηδεμονία της Τουρκίας πάνω στην Βόρεια Κύπρο. Για να ενδυναμωθεί το θρησκευτικό συναίσθημα των Τουρκοκυπρίων – που δεν φημίζονται για αυτό- ανοίγουν παντού μαθήματα Κορανίου, στο κέντρο της Λευκωσίας σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ένα θρησκευτικό συγκρότημα.
Και πολιτική κηδεμονία…Με δικαιολογία ένα περιθωριακό πανό που άνοιξε κατά το συλλαλητήριο, οι Τούρκοι αρμόδιοι, από τον πρωθυπουργό Ερντογάν μέχρι τον αρμόδιο για θέματα Κύπρου Τζεμίλ Τσιτσέκ απηύθυναν έκκληση του τύπου ¨ρύθμισε το¨ προς τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς. Στην πρεσβεία της Τουρκίας διορίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Βοήθειας της Τουρκικής Δημοκρατίας, ένα άτομο χωρίς καμία απολύτως διπλωματική πείρα, ο οποίος με τίποτε δεν αγαπήθηκε από τον κόσμο.
Μπροστά σε αυτήν την εικόνα μπορεί να γίνεται λόγος για την Βόρεια Κύπρο ως ένα κυρίαρχο κράτος ; Ή μήπως αυτή η κυριαρχία υπάρχει μόνο στα χαρτιά ; Αυτή η κατάσταση προφανώς είτε λέγεται ως ο 82ος νομός της Τουρκίας, είτε κατάσταση έκτακτων συνθηκών στον βορά της Κύπρου.
Τώρα οι Τουρκοκύπριοι ετοιμάζονται για ένα ακόμη μεγαλύτερο συλλαλητήριο στις 2 Μαρτίου. Θα φωνάξουν για το αίτημα τους να βγούνε από την κηδεμονία καθώς και για το αίτημα να διοικούνε τους εαυτούς τους, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την ενηλικίωση τους. Συναθροισθέντες στην πρωτεύουσα του Βορά, όπως αυτοί που είχαν μαζευτεί στην πλατεία Ταχρίρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου