Σελίδες

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Κατά τον τρόπο στήριξης του σχεδίου Ανάν στην Κύπρο.....


Νέες «πολύχρωμες» επαναστάσεις με απροκάλυπτες χορηγίες


Η κυβέρνηση της Πολωνίας διοργάνωσε στην πρωτεύουσα της χώρας Βαρσοβία, συνέδριο «δωρητών» για τη στήριξη της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία...

Χρησιμοποιώντας όρους μεταλλίων, η Πολωνία ήταν ο χάλκινος χορηγός με 14 εκατομμύρια διπλασιασμένα σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι ΗΠΑ αργυρός με 16 εκατομμύρια, έναντι 14 πέρυσι. Χρυσή χορηγός ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, που δια στόματος του Επιτρόπου Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη βοήθεια από τα 16 εκατομμύρια δολάρια στα 22 εκατ. 
Αποδέκτες αυτών των κονδυλίων, και κατ’ επέκταση πρακτικοί στόχοι της εξωτερικής πολιτικής των τριών πλευρών, θα είναι η στήριξη των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα αντικυβερνητικά ΜΜΕ και διάφοροι εκπαιδευτικοί οργανισμοί. 
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση το έθεσε πιο σφαιρικά, μέσω των δηλώσεων του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε, που ανέφερε ότι τα λεφτά θα δοθούν στην κοινωνία των πολιτών.
Η Πολωνία από τη δική της πλευρά είναι η κύρια διοργανώτρια τέτοιων εκδηλώσεων και στήριξης της αντιπολίτευσης στην όμορη χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ευρωπαϊκό Ραδιόφωνο για τη Λευκορωσία» έχει έδρα και εκπέμπει ειδήσεις από τη Βαρσοβία. Κινήσεις που θυμίζουν την ίδρυση του «Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη» από το Αμερικανικό Κογκρέσο το 1949 το οποίο είχε έδρα το Μόναχο της Γερμανίας, μέχρι το 1995 οπότε και μετακόμισε στην Πράγα της Τσεχίας, με το πρόγραμμά του πλέον να εκπέμπεται σε 21 χώρες συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, του Ιράκ, του Ιράν, της Ρωσίας κτλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ήταν επιθετικός στις δηλώσεις του κατά του Αλεξάντρ Λουκασένκο, λέγοντας ότι οι πολιτικές του μέθοδοι δεν είναι αποδεκτές στη σύγχρονη Ευρώπη και ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να φυγαδευτεί από τη χώρα και να βρει καταφύγιο σε άλλη με χαμηλότερα επίπεδα πολιτικών «προδιαγραφών» απ’ ότι ο ίδιος. Μήνυμα με αρκετούς αποδέκτες, πιθανόν συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Τέτοιοι τρόποι λειτουργίας ή και πιο καλυμμένοι έχουν ενδιαφέρον αν τους συγκρίνουμε με τις μεθόδους στήριξης του Σχεδίου Ανάν σε Ελλάδα και Κύπρο ή του σχεδιασμού των επεισοδίων του 2008.

Eθνικά Θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: