Σελίδες

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ποιος θα πείσει τους ξένους για την Κύπρο;


Αντιστάσεις

 

|Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Κοιτάξτε γύρω σας και θα σας πιάσει αφόρητη απελπισία. Ο Πρόεδρος και η πολιτική ηγεσία μηρυκάζουν τα ίδια και τα ίδια. Καταγγέλλουν τις απειλές και τα τελεσίγραφα της Τουρκίας. Διασαλπίζουν τα δίκαιά μας και απαιτούν υπεράσπιση της κυριαρχίας μας. Λένε ότι δεν θα υποκύψουν στους τουρκικούς εκβιασμούς και ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμά μας να αναζητήσουμε και να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο μας. Ωραία όλα αυτά τα ανένδοτα και τα ανέξοδα. Σε ποιους απευθύνονται; Σε μας! Ως εάν πρέπει να μας πείσουν για τα αυτονόητα. Εμείς, όμως, οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας τα ξέρουμε, τα ζούμε, τα καταλαβαίνουμε. Όμως, όσα συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν με το φυσικό αέριο ξεπερνούν τις ασήμαντες δυνατότητες και ικανότητες της Κύπρου και ειδικά της πολιτικής ηγεσίας μας. Ήδη άρχισαν να πολεμούν και να συγκρούονται οι ελέφαντες της ενέργειας, των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, της ασφάλειας, της διπλωματίας και της οικονομίας.
Η Κύπρος, μικρή και ασήμαντη, είναι το χορτάρι. Θα το συντρίψουν και θα το
ποδοπατήσουν αν ο Πρόεδρος και η ηγεσία δεν μαζέψουν τα μυαλά τους και, προπάντων, δεν επιστρατεύσουν και άλλα μυαλά για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις. Αλλά τι; Η αρρώστια δεν μπορεί να αποτελέσει τη συνταγή θεραπείας. Το πολιτικό σύστημα, δηλ. αυτοί που το αποτελούν, οι ηγέτες και τα κόμματα, είναι η ανίατη παθογένεια του τόπου.
Πώς είναι δυνατόν αυτοί να αποτελέσουν τη θεραπεία; Προκαλούμε να μας πουν: Δεν έπρεπε ήδη οι ηγέτες μας, αντί να κοκορεύονται μπροστά στους τηλεοπτικούς φακούς, να είχαν μεταβεί στους εταίρους μας για να τους εξηγήσουν τι συμβαίνει με τις απειλές της Τουρκίας, με τα δικαιώματά μας και τι ζητούμε από αυτούς; Ποιος από τους ηγέτες μας εμφανίστηκε, π.χ. σε ένα ειδησεογραφικό δελτίο ή μια επικαιρική εκπομπή του CNN, του Al Jazeera, του BBC, του tv5, της Deutsche Welle, για να εξηγήσει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για το φυσικό αέριο και τις προεκτάσεις αυτού του τεράστιας σημασίας ζητήματος και να αντικρούσει την τουρκική προπαγάνδα; Ποιος αντέκρουσε τον πολυκρόταλο Μπαγίς, που αλωνίζει την Ευρώπη και μας κατηγορεί ως δήθεν ταραξίες και προκαλούντες κρίση στη Μέση Ανατολή;
Το ΡΙΚ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοφωνίας. Πώς αξιοποιείται η συμμετοχή του για να προβάλει τις θέσεις της Κύπρου και να αντικρούσει τις απειλές της Τουρκίας; Το ΓΤΠ πώς προβάλλει τις θέσεις μας στους ξένους; Αλλ’ είναι και η Βουλή. Πώς ενεργεί προς τα Κοινοβούλια των εταίρων μας και όχι μόνο; Με… επιστολές; Με… διαβήματα; Δεν έπρεπε μια διακομματική αποστολή, καλά προετοιμασμένη και προπάντων με μέλη καλά μελετημένα, να είχε ήδη μεταβεί στα 26 Κοινοβούλια των εταίρων μας για να τα ενημερώσει και με πυκνές συνεντεύξεις στα ευρωπαϊκά Μέσα να εξηγήσει γιατί η Κύπρος έχει δίκαιο στις ενέργειές της και γιατί η Τουρκία βρίσκεται αν αδίκω; Ύστερα, πέραν του Σ. Κασίνη, ποιοι είναι οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας, που συμβουλεύουν την κυρία Πραξούλλα πώς θα ενεργήσει; Αφού φίμωσαν τον Κασίνη, σε κάποιους άλλους εμπειρογνώμονες πρέπει να στηρίζονται για το ενεργειακό.
Η παρακολούθηση ενεργειακών θεμάτων συναρτάται προς θέματα ασφάλειας, άμυνας, διπλωματίας, οικονομίας, πολιτικής, στρατηγικής, γεωπολιτικής, περιφερειακών σχέσεων, ισοζυγίων δυνάμεων και συμφερόντων, που ξεπερνούν κατά παρασάγγας τις γνωστές δυνατότητες Χριστόφια και της τριμελούς υπουργικής επιτροπής για την ενέργεια - Νεοκλής, Καζαμίας και Πραξούλλα. Έλληνες Κύπριοι επιστήμονες διαπρέπουν στην αλλοδαπή. Γιατί δεν καλούνται, επιτέλους, ώστε να αξιοποιήσουμε του καθενός την εξειδίκευση, ιδιαίτερα στα πιο πάνω ζητήματα; Απάντηση: Διότι τότε θα επιβεβαιωθεί η μιζέρια, η ασχετοσύνη, η αχαμπαροσύνη και η εκκωφαντική μετριότητα των ηγετών μας.
Η Τουρκία εισέβαλε και διεκδικεί οικόπεδά μας. Γυροφέρνει ως λύκος στην περιοχή με το στόλο και τα αεροπλάνα της. Με το Ισραήλ δεν θα τα βάλει, επειδή ξέρει τι θα πάθει. Σε ποιους γαβγίζει; Προς τη γονατισμένη Ελλάδα και την ανύπαρκτη Κύπρο. Η Τουρκία έχει θέσει την Κύπρο σε ναυτικό αποκλεισμό. Επειδή ακριβώς εννοεί αυτά που λέγει και επειδή ο Ερντογάν δεν θα εγκαταλείψει τις αξιώσεις του, να αναμένονται κρίσιμες εξελίξεις. Θα πράξει, δηλώνει, ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του. Αλλά τι λέγομεν… Όλα αυτά είναι προφανώς ασήμαντη παρωνυχίδα για την… πάνσοφη πολιτική ηγεσία μας, που ζητά σύγκληση εκείνου του κωμικού σώματος, που αυτοαποκαλείται «Εθνικό Συμβούλιο». Τώρα έχει πιο σημαντικά πράγματα να κάνει: Πώς να διαμοιράσει τους Δήμους. Πού χρόνος να ασχοληθεί και με δευτερεύοντα θέματα, όπως οι κατακλυσμιαίες εξελίξεις και κίνδυνοι γύρω από το φυσικό αέριο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: