Σελίδες

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Η Τουρκία δεν ανήκει στην ΕΕ, λέει ο Σαρκοζί και ζητά αποδοχή της αρμενικής γενοκτονίας


Νικολά Σαρκοζί και Σερζ Σαρκισιάν στο μνημείο της αρμενικής γενοκτονίας στο Ερεβάν.
Νικολά Σαρκοζί και Σερζ Σαρκισιάν στο μνημείο της αρμενικής γενοκτονίας στο Ερεβάν.
Ερεβάν: Η Τουρκία είναι γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά δεν έχει θέση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επισκεπτόμενος την Παρασκευή το Ερεβάν. Ο Νικολά Σαρκοζί κάλεσε από την αρμενική πρωτεύουσα την Τουρκία να αποδεχθεί τις μαύρες σελίδες της ιστορίας της αναγνωρίζοντας άμεσα τη γενοκτονία του 1915, και διεμήνυσε πως αν η Άγκυρα δεν προχωρήσει σε αυτή τη «χειρονομία ειρήνης», το Παρίσι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει την υιοθέτηση νόμου που να τιμωρεί ειδικά την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας.

«Ο ρόλος της Τουρκίας είναι σημαντικός για τον κόσμο και τη Γαλλία. Είναι μια γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Αλλά δεν έχει ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ δεν είναι για την Τουρκία» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Χαρακτήρισε, επίσης, «απαράδεκτη» την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, και ζήτησε να γίνε πραγματικότητα αυτή η «χειρονομία ειρήνης», όπως την χαρακτήρισε, σε «αρκετό σύντομο» χρονικό διάστημα και πριν το τέλος της προεδρικής του θητεία, τον Μάιο του 2012.

«Δείναι δουλειά της Γαλλίας να θέσει τελεσίγραφο σε οποιονδήποτε, δεν μπορείς να λειτουργείς έτσι (...). Όμως μπορείτε ανάμεσα από τις γραμμές να καταλάβετε ότι ο χρόνος δεν είναι ατελείωτος, 1915-2011, μου φαίνεται πως είναι αρκετός για να σκεφθεί κανείς» δήλωσε ο Ν.Σαρκοζί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αρμένιο ομόλογό του Σερζ Σαρκισιάν, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αρμενία.

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την Τουρκία να «επιστρέψει στην ιστορία της» και να αναγνωρίσει ως γενοκτονία -όπως έκανε το 2001 η Γαλλία- τις οθωμανικές σφαγές που διαπράχθηκαν το 1915 και το 1916 και οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ο Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε πως, αν η Τουρκία δεν κάνει αυτή τη «χειρονομία ειρήνης», αυτό το «βήμα προς τη συμφιλίωση», θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει την υιοθέτηση νόμου που να τιμωρεί ειδικά την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας. Αυτή «η αντίδραση της Γαλλίας θα ανακοινωθεί αρκετά σύντομα. Εξακολουθώ ωστόσο να ελπίζω στις (τουρκικές) αντιδράσεις στη διάρκεια της θητείας μου» διεμήνυσε.

Πριν την εκλογή του, το 2007, ο Σαρκοζί είχε υποσχεθεί στους εκπροσώπους της αρμενικής κοινότητας της Γαλλίας ότι θα υποστηρίξει την ψήφιση νόμου ο οποίος θα τιμωρεί συγκεκριμένα την άρνηση της γενοκτονίας του 1915. 

Όμως το κείμενο αυτό έμεινε στο συρτάρι, ελλείψει πλειοψηφίας στη Γερουσία και κυρίως ελλείψει υποστήριξης εκ μέρους της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, προκαλώντας πικρία στους Αρμένιους της Γαλλίας και τους υποστηρικτές τους.

* Μαζί με τον Νικολά Σαρκοζί βρέθηκε στο Ερεβάν και ο αρμενικής καταγωγής Γάλλος τραγουδιστής Σερζ Σαρκισιάν μαζί του είναι ο αρμενικής καταγωγής Γάλλος τραγουδιστής Σαρλ Αζανβούρ, ο οποίος επισκέφθηκε το σπίτι του φωτογραφήθηκαν μαζί με φόντο το όρος Αραράτ, που είναι σύμβολο των Αρμενίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: