Σελίδες

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ο κ. Παπαδήμος σε ρόλο διαχειριστή, δεν έδωσε νέο όραμα, δεν είπε τι θα κάνει για να ανακουφίσει τους πολίτες. Απλά συνεχίζει μια καταστροφική πορεία.


 Παπαδήμος: Διαπιστώσεις χωρίς λύσεις
Κατέρριψε με την ομιλία του στη Βουλή ο Λ. Παπαδήμος οποιαδήποτε ελπίδα είχε ο ελληνικός λαός ότι ήρθε για να σώσει τον κόσμο από την απίστευτη φτώχεια. Το λέγαμε ότι είναι αδύνατο ένας τεχνοκράτης, άνθρωπος των τραπεζών και των Βρυξελλών να ανακοινώσει μέτρα ανακούφισης της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας. Το είπε στην ουσία και στη Βουλή, έτσι για να μην έχουμε αμφιβολίες και να περιμένουμε περισσότερα πράγματα από την κυβέρνησή του.
Η κρίση  «δεν είναι μπόρα που θα περάσει. Θα έχει διάρκεια γιατί είναι αποτέλεσμα ετών, «λύσεων που αναβλήθηκαν ή ποτέ δεν εφαρμόστηκαν» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε το σοκ. «Η αντιμετώπιση θα πάρει χρόνο και θα έχει κόστος. Μετά από τέσσερα χρόνια ύφεσης αυτό έχει γίνει οδυνηρά αισθητό σε όλους μας» πρόσθεσε ο κ. Παπαδήμος, ενώ σημείωσε ότι «ο προϋπολογισμός υπηρετεί το στόχο της...
σταθεροποίησης και στη συνέχεια επανεκκίνησης της οικονομίας».
Εξαιτίας του δυσμενούς οικονομικού κλίματος, συνέχισε ο Λ. Παπαδήμος, «πρέπει να καταβάλουμε πολλαπλάσια προσπάθεια και να εξαντλήσουμε τα αποθέματα αποφασιστικότητας». «Έχουμε την ικανότητα;» ρώτησε, απαντώντας: «Πιστεύω πως ναι, εφόσον επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών».
Δηλαδή, να περιμένουμε κι άλλα μέτρα, κι άλλες θυσίες αφού δε βγαίνουν οι αριθμοί. Όπως και ο προκάτοχός του, ο κ. Παπαδήμος ξαναμίλησε για τη φοροδιαφυγή χωρίς να μας πει πώς θα εισπραχθούν αυτά που χρωστούν στο δημόσιο. «Αν και οι φορολογικοί συντελεστές δεν είναι χαμηλότεροι από την ΕΕ, τα φορολογικά μας έσοδα υπολείπονται αισθητά» είπε, υποστηρίζοντας πως «η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει τις αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μας συστήματος και έχει πλέον καταστεί σαφές ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής απαιτεί μία πολυδιάστατη προσέγγιση».
Διαπιστώσεις χωρίς λύσεις. Το ίδιο έκανε και σε ότι αφορά την περιβόητη ανάπτυξη. Δεν ακούστηκε τίποτε παρά μόνο ευχολόγια και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.
Αναφερόμενος στην επιστροφή στην ανάπτυξη το 2013, δεν είχε και πολλά να μας πει παραδεχόμενος πως οι αβεβαιότητες είναι μεγάλες. «Οι εξαγωγές, ανέφερε, ενισχύονται ενώ η μείωση συντάξεων και μισθών δεν προβλέπεται να μειωθούν και άρα η καταναλωτική δαπάνη θα σταθεροποιηθεί. Με τα έργα του ΕΣΠΑ, με τη συμβολή και των κοινοτικών πόρων, θα τονωθεί η αγορά εργασίας».
Δε παρέλειψε τέλος να αφήσει αιχμές κατά Παπανδρέου και Σαμαρά, προφανώς θέλοντας να δικαιολογήσει μια δική του αποτυχία. Ο κ. Παπαδήμος ζήτησε να τελειώσουν οι πολιτικοί καυγάδες λέγοντας «οι στόχοι είναι φιλόδοξοι αλλά εφικτοί, είπε, αρκεί να δουλέψουμε με πνεύμα συνεργασίας και να μην συνεχίσουμε την πολιτική των αλληλοκατηγοριών για το ποιος φταίει και ποιος όχι.Από τις πράξεις μας θα εξαρτηθεί το οικονομικό μέλλον της χώρας όχι μόνο το 2012, αλλά για όλη τη δεκαετία που διανύουμε. Αυτός ο αγώνας υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές και η επιτυχία είναι υπόθεση όλων μας, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει αν εγκαταλείψουμε τη μάχη για το μέλλον σκιαμαχώντας για το παρελθόν» συμπλήρωσε.
Στην ουσία ο κ. Παπαδήμος σε ρόλο διαχειριστή, δεν έδωσε νέο όραμα, δεν είπε τι θα κάνει για να ανακουφίσει τους πολίτες. Απλά συνεχίζει μια καταστροφική πορεία. Antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: