Σελίδες

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ετοιμάζουν ιδιότυπη «ευρωπαϊκή δικτατορία»…



Τη δυνατότητα να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρα λιτότητας σε χώρες της ευρωζώνης που λαμβάνουν έξωθεν οικονομική βοήθεια, προτείνει σε εμπιστευτικό έγγραφο ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι που αποκαλύπτει η εφημερίδα The Guardian.

Στο έγγραφο του Ρομπάι προς Ευρωπαίους ηγέτες, προτείνεται να χάνουν οι χώρες που δέχονται έξωθεν οικονομική βοήθεια προσωρινά το δικαίωμα ψήφου στην ΕΕ, σε περίπτωση που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Ωστόσο, η πρόταση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και μοιάζει να έχει ήδη εγκαταλειφθεί. Υπό συζήτηση, όμως, παραμένει η εκχώρηση αυξημένης δυνατότητας παρέμβασης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Όπως αναφέρει το έγγραφο, πρόκειται για «έναν πιο παρεισφρητικό έλεγχο των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών από την ΕΕ», ώστε να επιτευχθεί «υψηλότερος βαθμός σύγκλισης στην ευρωζώνη».

Ένα από τα βήματα που προτείνει ο πρόεδρος της ΕΕ στο εμπιστευτικό έγγραφο είναι να έχουν το δικαίωμα Κομισιόν και Eurogroup να εξετάζουν εκ των προτέρων τα μεγάλα σχέδια οικονομικής μεταρρύθμισης και να επιβάλλουν κυρώσεις, εάν οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αγνοούνται. Defencepoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: