του Μιχάλη Ιγνατίου*
Η αρνητικότατη και προκλητικότατη συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, έπρεπε να προβληματίσει εδώ και πολλά χρόνια τους πολιτικούς της Κύπρου. Δυστυχώς, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών, δυστυχώς και αυτοί του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ, ανταγωνίζονται θα έλεγα για την εύνοια του εκάστοτε Υπάτου Αρμοστή της Βρετανίας, όπως μέχρι πρόσφατα συνέβαινε και στην Ελλάδα, όπου οι πολιτικοί της, εκτός αυτών της Αριστεράς, δεν έχαναν την ευκαιρία να δίνουν «διαπιστευτήρια» στον Αμερικανό πρέσβη. Και στις δύο περιπτώσεις, η δουλικότητα έβλαψε την Κύπρο και την Ελλάδα.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες και με αφορμή τις διεργασίες για την υιοθέτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας (2026/2011) για την παραμονή της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί, οι Βρετανοί ξεπέρασαν τον πιο βρόμικο εαυτό τους. Ήταν τόσες οι αρνητικές αναφορές που...
επέβαλαν στο προσχέδιο ψηφίσματος που δικαιολογημένα ο κατά τα άλλα ευγενής μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ δεν έκρυψε τα λόγια του στις συζητήσεις με τους ομολόγους του για τον ρόλο της Βρετανίας. Και δεν πρόκειται για μία «κακή στιγμή» των φιλότουρκων του Λονδίνου. Ήταν απόφαση που ελήφθη στη βρετανική πρωτεύουσα σε συνεργασία με τους Αττίλες και στόχευε σε εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα και σε διαιτησία, με το στήσιμο ενός νέου «Μπούργκενστοκ» στη Νέα Υόρκη.
Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το Κυπριακό -όχι λόγω επαγγελματικής διαστροφής- είχα την ευκαιρία να συναντηθώ από το 1978 με πολιτικούς που έγιναν Πρόεδροι της Δημοκρατίας, πρόεδροι της Βουλής, αρχηγοί κομμάτων και βουλευτές. Όσες φορές τους υπέβαλα το ερώτημα γιατί αυτή η ανοχή -δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω τη λέξη «δουλοπρέπεια»- έναντι των Βρετανών, η απάντηση ήταν ότι «οι Εγγλέζοι θα μας εκδικηθούν». Οι μόνοι πολιτικοί που έδιναν διαφορετική απάντηση ήταν αυτοί της ΕΔΕΚ. Η απειλή για εκδίκηση αποτελεί ένα αρρωστημένο δημιούργημα του πολιτικού συστήματος, το οποίο πολύ φοβάμαι ότι έχει διαβρωθεί τόσο πολύ από το Λονδίνο που πιθανότατα να τελεί και υπό εκβιασμό. Δεν εξηγείται διαφορετικά αυτή η δουλοπρέπεια, αλλά πάνω απ’ όλα δεν εξηγείται η άρνηση για σύγκρουση με τους Βρετανούς, από τους οποίους οι Ελληνοκύπριοι έχουν υποστεί τα πάνδεινα. Ο αντιαποικιακός και αντι-ιμπεριαλιστικός αγώνας της ΕΟΚΑ (1955-1959) ήταν ήττα κατά κράτος για τους Βρετανούς και ουδείς πρέπει να έχει αμφιβολία επ’ αυτού.
Αναφέρομαι ειδικά στον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ανδρώθηκε στο κομμουνιστικό κόμμα και υποτίθεται πως πρέπει να γνωρίζει καλύτερα από τους υπόλοιπους, τι σημαίνει βρετανικός ιμπεριαλισμός. Μετά την ήττα εκείνη, το βρετανικό πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο είχε λάβει απόφαση στο ύψιστο επίπεδο για τιμωρία των Ελληνοκυπρίων. Και η απόφαση εκείνη δεν άλλαξε ποτέ, τα δε αποτελέσματά της τα ζούμε καθημερινά στην Κύπρο και στους διεθνείς οργανισμούς.
Ελπίζω πως η εχθρότητα που επέδειξαν οι Βρετανοί την περασμένη εβδομάδα, θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της αγανάκτησης και για τον Δημήτρη Χριστόφια και για τους υπόλοιπους πολιτικούς, οι οποίοι δείχνουν μία απίστευτη ανοχή. Και είναι ύποπτη αυτή η ανοχή. Διότι τι χειρότερο θα πράξουν οι Βρετανοί εναντίον της Κύπρου απ’ όσα άθλια και βρόμικα έχουν διαπράξει εναντίον της Κύπρου; Τα έχουν διαπράξει όλα... Φιλελεύθερος, ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου