Σελίδες

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Κρίσιμη εβδομάδα εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ με «φόντο» τη διαδοχή…


Κρίσιμη αναμένεται να είναι η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, με όλα τα βλέμματα να είναι πλέον στραμμένα στην σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, πιθανότατα την Τετάρτη, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ.


Μετά τις συνεχείς τοποθετήσεις υπουργών και στελεχών του κόμματος, οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλον ζητούν να ανοίξουν οι διαδικασίες διαδοχής για την ηγεσία του κόμματος, ο κ. Παπανδρέου έχοντας διατηρήσει στάση αναμονής εδώ και εβδομάδες, πρόκειται να μιλήσει για τις θέσεις του χωρίς να προτίθεται να αφήσει σκιές.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη εάν ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί ή όχι να...

παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. Ο ίδιος, πάντως, έχει πει σε συνομιλητές του ότι επιθυμεί πάση θυσία να διαφυλάξει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι από τις κρισιμότερες των τελευταίων χρόνων για το ΠΑΣΟΚ, αφού κατά της προηγούμενης κυβέρνησης Παπανδρέου έχουν ταχθεί, άμεσα ή έμμεσα, με δηλώσεις τους αρκετά κυβερνητικά στελέχη. Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και το πρόσωπο που τελικά θα διαδεχθεί τον κ. Παπανδρέου εάν τελικά εκείνος αποφασίσει να αποχωρήσει.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του, έχοντας τονίσει πως προτεραιότητα του είναι η έξοδος της χώρας από την πρωτοφανή κρίση.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται στην κούρσα της διαδοχής, έχει τονίσει πολλάκις τη θέση του ότι οι εκλογές για νέο αρχηγό πρέπει να γίνουν από τη βάση. Με σημερινή του συνέντευξη, μάλιστα, χαρακτήρισε τη διακυβέρνηση Παπανδρέου «φλυαρία καινοτομιών» που απέτυχε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία πριν λίγες ημέρες, ζήτησε ανασχηματισμό από τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, έχει τονίσει την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να πάει σε εκλογές με νέο αρχηγό. «Νέο αίμα, νέες λογικές και νέα κουλτούρα σε συνδυασμό με εμπειρία και έργο, πρέπει να δώσουν την αναγκαία ανασυγκρότηση σε κόμματα και πολιτικό σύστημα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Διαμαντοπούλου σε άρθρο της στα «Νέα».

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο πρώτος που δήλωσε «παρών» για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, σε κάθε δημόσια τοποθέτηση επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές για νέο αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνουν από τη βάση αμέσως μετά τις γιορτές.

Αντίθετα, ο Γιάννης Ραγκούσης υπεραμύνεται της θέσεως ότι οι διεργασίες στο εσωκομματικό του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αρχίζουν αμέσως μετά τη νέα δανειακή σύμβαση.

Μάλιστα, ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί στον κ. Παπανδρέου το δικαίωμα να είναι και πάλι υποψήφιος αν αυτός το επιθυμεί, αλλά ζήτησε από όλους να μην προσπαθούν ούτε να τον διερμηνεύσουν ούτε να του υποδείξουν την άποψή τους και να τον ακούσουν πρώτα.

Τέλος, με σημερινό του άρθρο στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο Δημήτρης Ρέππας επεσήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ στη νέα περίοδο δεν μπορεί να ομφαλοσκοπεί και να μετατραπεί σε ένα κόμμα εσωτερικού χώρου» και πρόσθεσε οτι «η δύναμη του ΠΑΣΟΚ είναι η βάση του, υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτήν κυριαρχεί η αίσθηση πως η ελπίδα της βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει αλλαγή χωρίς αστερίσκους, αλλαγή με ηθική και προγραμματική προστιθέμενη αξία που ζωντανεύει την ελπίδα». Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: