Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

Μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου στο οικόπεδο "8" της Κυπριακής ΑΟΖ


 Μετά το φυσικό αέριο του οικοπέδου 12 και τις μεγάλες ποσότητες που έχουν βρεθεί πολλές διεθνείς εταιρείες άρχισαν να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τα υπόλοιπα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ. 

Εταιρείες-κολοσσοί όπως η ρωσική Gazprom, η γαλλική Chevron και η αμερικανική Exxon Mobil ετοιμάζονται να βάλουν προσφορές για ένα ή και περισσότερα οικόπεδα.
Οι πληροφορίες, κάνουν λόγο πως τα οικόπεδα 7, 8 και 9 διαθέτουν φυσικό αέριο περισσότερο από την Αφροδίτη, το κάθε ένα ξεχωριστά βέβαια και όχι στο σύνολό τους.
Μάλιστα για το οικόπεδο 8 υπάρχει έντονο ενδιαφέρον αφού το φυσικό αέριο που διαθέτει υπολογίζεται να είναι πέραν των 12 τρισ. κυβικών ποδών βάσει...
συντηρητικών υπολογισμών. Για το συγκεκριμένο οικόπεδο όπως και για όλα τα υπόλοιπα φυσικά είναι σημαντικό να υπολογίζεται για τη μελλοντική διαδικασία εξόρυξης όχι μόνο η ποσότητα του φυσικού αερίου αλλά και η γεωφυσική κατάσταση του κάθε οικόπεδου.
Σημαντικός είναι ο ρόλος των πετρωμάτων που βρίσκονται υποθαλάσσια καθώς και τι δύναται να συναντήσει το τρυπάνι της κάθε εταιρείας, αφού αρχίσει τη διαδικασία εξόρυξης.
Πάντως, το οικόπεδο 8 αν και χαρακτηρίζεται από τα πλέον πλούσια από πλευράς κοιτασμάτων, δεν θεωρείται μοναδικό αφού κι άλλα οικόπεδα διαθέτουν ικανοποιητικές ποσότητες φυσικού αερίου.
Η διαδικασία που θα ακολουθήσει τον δεύτερο γύρο -δηλαδή οι τρισδιάστατες επισκοπήσεις και οι πειραματικές εξορύξεις- θα αποκαλύψει και τη γεωλογική κατάσταση του κάθε οικοπέδου, αφού οι έρευνες που έκανε μέχρι στιγμής η Noble, εξυπηρετούν ακριβώς τον σκοπό της εξαγωγής συμπερασμάτων με ακρίβεια για κάθε περιοχή της ΑΟΖ.
Το μεγάλο ζήτημα που αφορά στην Gazprom και τις πληροφορίες που την θέλουν να έχει εξασφαλίσει ένα ή δύο οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι επίσης εκ των ζητημάτων που θα ξεκαθαρίσουν με το β’ γύρο αδειδοτήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, το οποίο αξιοποιείται κάθε χρόνο τόσο για παραγωγή ενέργειας όσο και για θέρμανση χώρων.
Οι θετικές αυτές εξελίξεις που υπάρχουν στην Κύπρο, αναμένεται να αποβούν σε μεγάλο όφελος προς το Νησί, μιας και μπαίνει πλέον στον ενεργειακό χάρτη της ΕΕ, ενώ μεγάλες εταιρείες έρχονται για να επενδύσουν σε διάφορους τομείς. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: