Σελίδες

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Βγήκαμε και κατηγορούμενοι για τους λαθρομετανάστες


 Παρότι γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι πως η Ελλάδα αποτελεί σημείο εισόδου για το 90% των λαθρομεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ε.Ε., λόγω της γεωγραφικής της θέσης

Picture 0 for Βγήκαμε και κατηγορούμενοι για τους λαθρομετανάστες
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε δυο υποθέσεις μετά από προσφυγές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, αποφάνθηκε ότι οι χώρες της Ενωμένης Ευρώπης δεν μπορούν να δεχθούν, όσοι αιτούν άσυλο, να βρίσκονται σε ένα κράτος «στο οποίο κινδυνεύουν να υποβληθούν σε απάνθρωπη μεταχείριση».
Για τη χώρα μας ο λόγος, που βρέθηκε κατηγορούμενη, τόσο διότι επέτρεψε την είσοδο σε μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών, όσο και διότι τους άφησε να περάσουν μετά σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Κι εκτός αυτών, η Ελλάδα αντιμετωπίζει και την  κατηγορία, ότι κακομεταχειρίστηκε πολλούς από τουςλαθρομετανάστες, μη επιτρέποντας μάλιστα την επανείσοδό τους, αν τύχει και επισκεφθούν την πατρίδα τους.
Προφανώς, ζούμε στιγμές παραλόγου. Διότι γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι πως...
η Ελλάδα αποτελεί σημείο εισόδου για το 90% των λαθρομεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ε.Ε., λόγω της θέσης της χώρας που γειτνιάζει με βαλκανικές και την Τουρκία, η οποία πρωταγωνιστεί στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων.
Τουλάχιστον, αυτό αναγνωρίζεται σε ρεπορτάζ των Southeast European Times, που επισημαίνει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αντεπεξέλθει, ενώ οι Αρχές σχεδιάζουν την κατασκευή φράκτη, κόστους 4,9 εκατ. ευρώ και μήκους 12,5 χλμ., στην περιοχή του Έβρου, η οποία εφάπτεται με την Τουρκία.

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2011, περίπου 36.000 λαθρομετανάστες συνελήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν από την Τουρκία. Το 2010 ήταν 128.000. Άλλοι, κυρίως από Αφγανιστάν, Ιράκ, Πακιστάν και Μπαγκλαντές, έχουν συλληφθεί σε άλλα σημεία κατά μήκος των συνόρων, ενώ η Ελλάδα διαμαρτύρεται για την έλλειψη στήριξης από την Ε.Ε., η οποία είναι υπεύθυνη για τις περιπολίες της FRONTEX με στόχο την αναζήτηση λαθρομεταναστών.
Πολλοί μετανάστες χρησιμοποιούν τα βόρεια και δυτικά σύνορα της Ελλάδας, ειδικά το λιμάνι της Πάτρας, το οποίο έχει διαδρομή πλοίων απευθείας στη γειτονική Ιταλία, ώστε να περάσουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Εάν συλληφθούν, οι οδηγίες της Ε.Ε. ορίζουν πως πρέπει να επιστρέψουν στην πρώτη χώρα που εισήλθαν, γεγονός που σημαίνει πως πρέπει να τους δεχθεί πίσω η Ελλάδα, ένα ρίσκο που και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνωρίζει ότι είναι πλέον πολύ επικίνδυνο.
Η απόφαση του δικαστηρίου επικροτήθηκε από ΜΚΟ οι οποίες υποστηρίζουν τα δικαιώματα των μεταναστών αλλά και το Παράρτημα της Υπηρεσίας Μεταναστών του ΟΗΕ στην Αθήνα, του UNHCR. «Η Ελλάδα έχει αποτελέσει πύλη εισόδου διαφόρων ομάδων ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών... γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά βαρύ φορτίο για τη χώρα», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου κ. Καίτη Κεχαγιόγλου στους Southeast European Times.
Με την οικονομική κρίση της Ελλάδας, ανέφερε πως τα δεινά πολλών μεταναστών έχουν επιδεινωθεί, ενώ κατηγορούνται συχνά για την επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής έχει ζητήσει τη βοήθεια της Ε.Ε., αναφέροντας πως η Ελλάδα πληρώνει δυσανάλογο τίμημα για τη φρούρηση των συνόρων της. Η δικαστική απόφαση καταπιάνεται με τον τρόπο που μεταχειρίζονται τους αιτούντες ασύλου και η κ. Κεχαγιόγλου δήλωσε πως υπάρχει μια μικρή ελπίδα για βελτίωση.
Σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πολλοί στεγάζονται σε υπερπληθή κέντρα κράτησης χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, ενώ άλλοι πέφτουν θύματα κακοποίησης. Το UNHCR ανέφερε πως 56.943 λαθρομετανάστες συνελήφθησαν κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2011, καθώς επιχειρούσαν να εισέλθουν στη χώρα. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο κατά 33,5%, καθώς η οικονομική κρίση της χώρας τους έχει κάνει να στραφούν αλλού.
Αναφέρθηκε επίσης και ότι εν μέσω της μαζικής προσπάθειας να κρατήσει εκτός, πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, να τους στεγάσει και να εξετάσει περισσότερες από 47.000 εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου, η Ελλάδα μάχεται με λιγοστούς πόρους. Η χώρα είναι τεχνικώς χρεοκοπημένη και επιβιώνει χάρη σε δάνεια διάσωσης ύψους 109 δισ. ευρώ από διεθνείς δανειστές, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., ενώ δεν διαθέτει τα απαραίτητα εφόδια για να επιλύσει το πρόβλημα.
«Η Ελλάδα αποτελεί μείζον σημείο καθώς αποτελεί σημείο εισόδου προς την Ε.Ε. και αυτό σημαίνει πως η χώρα χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερη στήριξη», δήλωσε ο κ. Πάνος Χριστοδούλου, ο οποίος ηγείται του Ελληνικού Συμβουλίου Προσφύγων στην Αθήνα. Ανέφερε πως η Ελλάδα δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. και πως δεν είναι σίγουρος ότι η απόφαση θα φέρει κάποια σημαντική αλλαγή.
Για πολλούς μετανάστες, το δίλημμα δεν λύνεται από την απόφαση, καθώς αισθάνονται διχασμένοι ανάμεσα στην προσπάθειά τους για μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα, ή να αποτελέσει η Ελλάδα το μέσο για να μεταβούν αλλού. Όπως ανέφερε ένας μετανάστης, παρά τις δυσκολίες, η ζωή είναι καλύτερη σε σύγκριση με το Μπαγκλαντές. «Δεν μπορώ να πάω πίσω», ανέφερε. «Και δεν μπορώ να πάω μπροστά».

Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια: