Σελίδες

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ιδού το σκάνδαλο με τις συντάξεις-μαϊμού της Εθνικής Αντίστασης


Η Voria.gr αποκαλύπτει τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο μπορούσε ο καθένας να λάβει το τιμητικό βοήθημα χωρίς να έχει λάβει μέρος στην Εθνική Αντίσταση
Picture 0 for Ιδού το σκάνδαλο με τις συντάξεις-μαϊμού της Εθνικής Αντίστασης

του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr
 
Η παροχή συντάξεων-μαϊμού Εθνικής Αντίστασης σε άτομα που το αντάρτικο δεν το είδαν ούτε στον ύπνο τους είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μία απόφαση για τον εκδημοκρατισμό της ελληνικής κοινωνίας, εν προκειμένω του Ανδρέα Παπανδρέου εκφυλίστηκε στο απόλυτο εργαλείο πελατεικών σχέσεων και  κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.
 
Πρόκειται για τη νομοθετική ρύθμιση του 1982 (νόμος 1285), με την οποία αναγνωρίστηκε καλώς η Εθνική Αντίσταση κατά του Γερμανού κατακτητή (1940-1944) και οι αριστερές οργανώσεις που συμμετείχαν σε αυτήν, όπως το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) και... η Εθνική Αλληλεγγύη (ΕΑ). Με τον παραπάνω νόμο επαναφέρονταν οι διατάξεις του 1949 και του 1952, σύμφωνα με τις οποίες δικαιούνταν να λαμβάνουν σύνταξη όσοι συμμετείχαν στις συγκρούσεις.
 
Όπως προκύπτει από έγγραφο-ντοκουμέντο που έχει στην κατοχή της η Voria.gr, προκειμένου κάποιος να μπορούσε να λάβει το εν λόγω βοήθημα απαιτούνταν απλώς η συμπλήρωση μιας υπεύθυνης δήλωσης και η κατάθεση της σε αρμόδια επιτροπή παρουσία δύο μαρτύρων. Κανένας έλεγχος δηλαδή και ουδεμία διασταύρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το πιο φοβερό είναι, βέβαια, ότι στο σύνολό της η συγκεκριμένη δήλωση ήταν δακτυλογραφημένη και το μόνο που είχε να κάνει ο επίδοξος δικαιούχος ήταν να συμπληρώσει τα στοιχεία του, χωρίς καν να αναφέρει την ημερομηνία γέννησής του! Για αυτό και εντοπίστηκαν πλείστα όσα φαινόμενα «αντιστασιακών» που την ένδοξη περίοδο της ένδοξης μάχης κατά του ναζισμού δεν πρέπει να ήταν πάνω από έξι ετών!
 
Κάπως έτσι οι δικαιούχοι ανήλθαν σε εκατοντάδες χιλιάδες, αποτελώντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ρουσφετολογίας που οδήγησε τα ταμεία του δημοσίου σε κραχ.
 
Σύμφωνα με την τελευταία απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Φ.Σαχινίδη, σήμερα, πάνω από 20.000 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης λαμβάνουν το μηνιαίο επίδομα, με το κόστος για το Δημόσιο να ξεπερνάει τα 1,3 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, στους περισσότερους εκ των οποίων βέβαια, στους πραγματικούς Έλληνες της Αντίστασης δηλαδή, οφείλουμε δόξα και τιμή.
 
Δείτε την υπεύθυνη δήλωση με την οποία μπορούσε να «βαπτιστεί» ο καθένας αντιστασιακός εδώ.Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: