Σελίδες

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Κώστας Βενιζέλος: Μετατρέπουν το 2012 σε 2004

 ΞΑΦΝΙΚΑ, όχι όμως τυχαία, επανήλθαν στην ημερήσια διάταξη οι χειρισμοί του 2004. Την ώρα, που κάποιοι επέλεγαν συνειδητά να παρακάμπτουν την περίοδο εκείνη (αυτοί που αποδέχθηκαν το σχέδιο Ανάν και εκείνοι που ήθελαν να ρίξουν μπετόν στο «ναι»), το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων. Η λογική που χαρακτηρίζει εκείνους που επέλεξαν αυτή τη συζήτηση, είναι μεν εκτός τόπου και χρόνου, έχει όμως πολιτική ερμηνεία: «Επειδή, ο Τάσσος Παπαδόπουλος αποδέχθηκε χρονοδιάγραμμα και επιδιαιτησία, γιατί να μην γίνει τούτο και σήμερα;» Αυτή είναι η ουσία των τοποθετήσεων και η ερμηνεία πίσω από τις γραμμές των δηλώσεων. Δηλαδή, έγινε ένα τραγικό λάθος το 2004, υπό διαφορετικές συνθήκες και δεδομένα και γίνεται επίκληση εκείνης της λανθασμένης απόφασης, για να δικαιολογηθούν σημερινές επιλογές.

Το 2004, παραμονές της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., με πιέσεις από διάφορες πλευρές, η ελληνοκυπριακή πλευρά υποχρεώθηκε να αποδεχθεί την... επιδιαιτησία. Λάθος. Όμως, η λανθασμένη εκείνη απόφαση, διορθώθηκε διά του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα.

Σήμερα, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη διεθνής δραστηριότητα και πιέσεις, η ελληνοκυπριακή πλευρά δέχθηκε χρονοδιάγραμμα και σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, γεγονός που παραπέμπει και στην επιδιαιτησία. Και αντί να ενεργοποιηθούν τα όποια αντανακλαστικά αποτροπής ενδεχομένως να υπάρχουν ακόμη, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση, που στέλνει και ένα μήνυμα προς τους εν δυνάμει μεσολαβητές: Είτε στο Greentree-2 δεν κατάλαβαν τι έγινε είτε το αντιλήφθηκαν και θέλουν κάλυψη από τα λάθη του παρελθόντος.

Το 2012 δεν είναι 2004. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα, μετά και την ένταξή μας στην Ε.Ε. και έχουν σημαντικά αυξηθεί οι δυνατότητες που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Εκ των πραγμάτων ήταν διαφορετικοί οι όροι του παιχνιδιού τότε. Το θέμα είναι πως δεν έχει γίνει συνείδηση ότι υπάρχουν πολλά πολιτικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα σήμερα, τα οποία προσφέρονται για να διαφοροποιηθούν οι όροι του παιχνιδιού. Και να λειτουργήσουν υπέρ μας.

Είτε λέγεται πολιτικός μαζοχισμός είτε πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή, που διέπεται από φοβικά σύνδρομα, η κατάληξη θα είναι η ίδια. Δηλαδή, το 2012 να διαδραματίζεται ένα παιχνίδι με όρους του 2004. Και σε ό,τι αφορά στα διαδικαστικά, που ενίοτε στο Κυπριακό είναι και ουσιαστικά, αλλά και στα θέματα ουσίας, που είναι στην προκειμένη περίπτωση, ως φαίνεται μετεξέλιξη του σχεδίου Ανάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: