Σελίδες

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Τρεμαλέοι και έμφοβοι ενώπιον του Μπαν και του Ντάουνερ


Σάββας Ιακωβίδης

Να το βροντοφωνάξουμε ξανά: Κανείς δεν μπορεί να ανεβεί στην πλάτη μας εκτός και αν εμείς σκύψουμε. Κανένας άχρωμος και κατευθυνόμενος ΓΓ του ΟΗΕ και κανείς διατεταγμένος Ντάουνερ δεν θα αποτολμούσαν να χλευάσουν ή να υποβιβάσουν ή να προσβάλουν την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρό της, αν δεν τους δινόταν η ευκαιρία. Και αυτή δίνεται από την ολότελα στρεβλή, λανθασμένη και παιδαριώδη αντίληψη των διεθνών σχέσεων από τους ηγέτες μας και δη τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Αυτός έχει και ένα άλλο, τσιμεντωμένο κουσούρι: Βλέπει, εκτιμά και αντιλαμβάνεται τα πάντα μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς της ιδεολογικής του αγκύλωσης και της ανίατης αριστερής του καταγωγής. Παρατηρούμε, λοιπόν, να ψαλμωδείται ξανά, όπως εδώ και δεκαετίες, το ίδιο ανόητο και νηπιώδες τροπάρι: Να μην τα βάλουμε με τα Ηνωμένα Έθνη!
Να μη κακοφανίσουμε τον ΓΓ! Να μη νευριάσουμε τους υπαλλήλους του που, τάχα, μας βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού. Και η αποθέωση; Να μην ανοίξουμε δεύτερο μέτωπο με τους Βρετανούς. Ας το κοιτάξουν τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας…

Μια ηγεσία που δεν ξέρει τι θέλει. Που δεν σκέφτεται και δεν ζητά βοήθεια από όσους μπορούν να τη βοηθήσουν. Που νομίζει ότι τα ξέρει όλα, αλλά δεν κατέχει τίποτε.

Που δεν έχει κατανοήσει πώς λειτουργούν οι διεθνείς σχέσεις. Κυρίως, που δεν διδάσκεται από τα λάθη της και προπάντων που δεν έχει μακράς πνοής στρατηγική στοχοθεσία, είναι φυσικό ότι θα τρέμει ως φύλλο και θα υψώνει τα χέρια κάθε φορά που ένας Ανάν και ένας ντε Σότο, ένας Μπαν και ένας Ντάουνερ θα επιχειρούν να μας εξευτελίσουν, να μας υπομειώσουν ως κράτος και ως λαό, και να μας περιορίσουν σε θέση χειρότερη από εκείνην των Αβορίγινων. Ένα διδακτικό παράδειγμα:
Ο ανεκδιήγητος Ντάουνερ δηλώνει στη Ν. Υόρκη ότι οι Ε/κύπριοι θα προεδρεύσουν της ΕΕ. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τι όφειλε να πράξει; Να διακόψει ευθύς τις συνομιλίες, να απαιτήσει αμέσως ανάκληση των δηλώσεων και απολογία Ντάουνερ, διαφορετικά να απαιτήσει την αποπομπή του.
Τίποτε από αυτά δεν έπραξε. Κατάπιε την προσβολή και είδε στη συνέχεια την ανταμοιβή του Ντάουνερ: Αναδείχθηκε σε ρυθμιστή και προαγωγό της (τουρκογενούς) πολυμερούς διάσκεψης. Οι τύχες της Κυπριακής Δημοκρατίας αφέθηκαν στα κέφια και στις μηχανεύσεις ενός διορισμένου υπαλλήλου του ΟΗΕ! Τι να πει κανείς για τον Πρόεδρο και την ηγεσία μας; Και μόνο ότι ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, και μόνο ότι δεν αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή δυνατότητά μας και δεν έχουμε απολακτίσει τη γάγγραινα, που αποκαλείται βρετανική πολιτική και δολιότητα, είναι αρκετά για να κατανοήσει κανείς πού οδεύουμε.
Για ποια νέα στρατηγική κανοναρχούν μερικοί ηγέτες; Γιατί δεν εξηγούν το… σωστό περιεχόμενό της; Αλλά τι λέγομεν… Εδώ και 35 χρόνια ακόμα να συμφωνήσουν στο… σωστό περιεχόμενο της επικατάρατης τουρκογενούς διζωνικής και θα σκεφτούν τη νέα στρατηγική; Δεν αντέχουν στα δύσκολα…
Πώς αντιδρούν; Ως τρεμαλέα παιδάκια φοβούνται μήπως ενοχληθεί ο Μπαν και μήπως εκνευριστεί ο απόγονος Βρετανού λόρδου, Ντάουνερ. Προς Θεού, ολοφύρονται, μην παρεξηγηθούμε ότι είμαστε… κακά παιδιά. Στις διεθνείς σχέσεις κανείς δεν σέβεται εκείνον που δεν σέβεται τον εαυτό του.
Κανείς δεν σέβεται εκείνον που δεν τολμά με αξιοπρέπεια, αξιοπιστία, σοβαρότητα και αταλάντευτη επιμονή να υπερασπίζεται τα συμφέροντα. Κυρίως, όλοι ποδοπατούν, χλευάζουν και φτύνουν όσους γλοιωδώς και γελοιωδώς περιμένουν οίκτον και έλεος από τους άλλους. Εδώ μας κατάντησε ένας Πρόεδρος και μια άτολμη ηγεσία, που δεν εκδήλωσε καν την οργή της κατά του θρασύτατου Ντάουνερ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: