Σελίδες

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ισχυρός σεισμός 7,6 Ρίχτερ στο Ακαπούλκο


"ΚΟΥΝΗΘΗΚΕ" ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ

Με δάκρυα στα μάτια βγήκαν οι μικροί μαθητές από το σχολείο τους, στη συνοικία Ρόμα της Πόλης του ΜεξικούΠερισσότερες από 500 κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταρρεύσει σε πολλές πόλεις κοντά στο επίκεντρο του ισχυρού σεισμού των 7,6 βαθμών που έπληξε απόψε το νοτιοδυτικό Μεξικό, περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά του διάσημου θέρετρου του Ακαπούλκο. Στην περιοχή κάνει διακοπές η μεγαλύτερη κόρη του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία είναι καλά στην υγεία της.


Με δάκρυα στα μάτια βγήκαν οι μικροί μαθητές από το σχολείο τους, στη συνοικία Ρόμα της Πόλης του Μεξικού
"Περισσότερα από 500 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταρρεύσει", όμως "δεν έχουμε καταγράψει θύματα" προς το παρόν στις πολιτείες Γκερέρο και Οαχάκα, δήλωσε ο κυβερνήτης Άνχελ Αγκουίρε στο τηλεοπτικό δίκτυο Milenio.
Ο Αγκουίρε πρόσθεσε ότι ελέγχονται τα δημόσια κτίρια και τα σχολεία, ενώ... έχουν δημιουργηθεί καταφύγια στην πόλη Ομετέπεκ, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, αλλά και στις γύρω περιοχές.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην πολιτεία Γκερέρο, 25 χιλιόμετρα από την πόλη Ομετέπεκ, κοντά στα σύνορα με την πολιτεία Οαχάκα.
Σύμφωνα με την καταγραφή που ανακοίνωσε το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Μεξικού ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το USGS που κατέγραψε το σεισμό στα 7,6 Ρίχτερ, ανακοίνωσε ότι το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 18 χιλιόμετρα.
Αναστάτωση και πανικός επικράτησε μετά το σεισμό στην πρωτεύουσα
Αναστάτωση και πανικός επικράτησε μετά το σεισμό στην πρωτεύουσα
Από την πλευρά του το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι Ειρηνικού ανακοίνωσε ότι ο σεισμός δεν θα προκαλέσει εκτενές τσουνάμι, όμως υπάρχει η πιθανότητα να σημειωθούν κάποια τοπικά σεισμικά κύματα.
Ο κόλπος του Ακαπούλκο
Ο κόλπος του Ακαπούλκο
Ο σεισμός έγινε αισθητός και την πόλη του Μεξικού, όπου ταρακουνήθηκαν πολλά κτίρια, ενώ οι εργαζόμενοι βγήκαν στο δρόμο, σύμφωνα με το Ρόιτερς. Οι επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων διακόπηκαν και στους δρόμους της πρωτεύουσας προκλήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Ο Μεξικανός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν είχε νωρίτερα αναφέρει μέσω του λογαριασμού του στο twitter ότι δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές υλικές ζημιές από τον σεισμό, ενώ και ο δήμαρχος της πόλης του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρντ ανέφερε στο twitter ότι δεν παρατήρησε ζημιές αφού πέταξε πάνω από την πρωτεύουσα με ελικόπτερο.
Σώα και αβλαβής η θυγατέρα Ομπάμα
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο, στην περιοχή κάνει διακοπές η Μαλία, η μεγαλύτερη κόρη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η οποία είναι "σώα και ασφαλής". "Μετά τον σημερινό σεισμό μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Μαλία Ομπάμα είναι σώα και ασφαλής και δεν βρέθηκε ποτέ σε κίνδυνο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κριστίνα Σάκε, διευθύντρια επικοινωνίας της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα.
Παράλληλα η ίδια παρακάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να εξακολουθήσουν να σέβονται την ιδιωτικότητα των δύο κορών του Προέδρου, όταν αυτές δεν συνοδεύουν τους γονείς τους. Εκτός από την Μαλία, 13 ετών, ο Ομπάμα έχει και μία μικρότερη κόρη, την Σάσα 10 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: