Σελίδες

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Μπορεί να είναι καθηγητής και να διδάσκει τα ελληνόπουλα ένας καταχραστής δημοσίου χρήματος; Διώξτε τον!


«Κλειδί» στη χρηματοδότηση της «οργάνωσης» ο γνωστός καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Σπύρος Φλογαΐτης… -*-*-
 Πρέσβης «καίει» ΜΚΟ 
 

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ 
Μια ακόμη παράξενη χρηματοδότηση «οργανισμού», ο ιδρυτής του οποίου με προηγούμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωσή του μονοπώλησε κρατικά κονδύλια έχοντας διακομματική συναίνεση,έρχεται στην επικαιρότητα, με αφορμή την ευσυνειδησία αλλά και την παρατηρητικότητα Έλληνα διπλωμάτη στη μακρινή Ταϊλάνδη.
Από σύμπτωση, ο Έλληνας πρέσβης στην Ταϊλάνδη, Ν. Βαμβουνάκης, ανακάλυψε ότι στη χώρα διαπίστευσής του δραστηριοποιείται «διεθνής οργανισμός», που, όμως, ουσιαστικά είναι διάδοχος ελληνικής ΜΚΟ, η οποία τουλάχιστον το… 2007 εμφανίζεται να εισπράττει 20.000 ευρώ απευθείας από τον τακτικό προϋπολογισμό και τη Διεύθυνση Διεθνών... Οργανισμών του ΥΠΕΞ, χωρίς να είναι γνωστό τι άλλα ποσά έχει εισπράξει από την ΥΔΑΣ –τη Διεύθυνση που χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ– και όχι «διεθνείς οργανισμούς».
Είναι ενδεικτικό, σε ό,τι αφορά στα ποσά, ότι για δημόσιες σχέσεις στη μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας μας στον ΟΗΕ διατεθήκαν 20.000 ευρώ και στην πρεσβεία της Άγκυρας μόλις 15.000 ευρώ.
Η χρηματοδότηση γίνεται μέσα από τη Δ1 Διεύθυνση, της οποίας προΐσταται σήμερα ο κ. Μ. Διάμεσης, και είχε, φυσικά, την έγκριση της υπηρεσιακής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.
«Κλειδί» στην όλη διαδικασία χρηματοδότησης είναι το «αφεντικό» της ΜΚΟ, ο γνωστός καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Σπύρος Φλογαΐτης, και η μετονομασθείσα σε «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου» οργάνωσή του. Ένας «οργανισμός» στον όποιο μετέχουν, υποτίθεται, αρκετές χώρες, αλλά στη χρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση έργων εντοπίζεται σχεδόν αποκλειστικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και η Action Aid…
Ο καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης είχε υπηρετήσει ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 2007 και το 2009. Πρόγραμμα «Γεράκης»
Ο πρέσβης μας στην Μπανγκόκ διαπίστωσε, όπως ανέφερε με τηλεγράφημά του στην αρμόδια διεύθυνση ΥΔΑΣ του υπουργείου, ότι υπέπεσε στην αντίληψή του πως στο Διαδίκτυο η συγκεκριμένη ΜΚΟ εμφάνιζε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ως συγχρηματοδότη στο πρόγραμμα «Γεράκης: Εκπαίδευση διοικητικών δικαστών, αξιωματούχων και δημοσίων υπαλλήλων στο ευρωπαϊκό δημόσιο Δίκαιο (2007-2010)». Η ΥΔΑΣ απαντά στον πρέσβη ότι επικοινώνησε με τη ΜΚΟ και λανθασμένα ανέφερε το ΥΠΕΞ ως συγχρηματοδότη και θα αποσυρθεί, μάλιστα, η συγκεκριμένη αναφορά. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του κ. Βαμβουνάκη, όμως, λίγες ώρες αργότερα η αρμόδια Διεύθυνση του απέστειλε νέο τηλεγράφημα, ενημερώνοντάς τον ότι ο ΕΟΔΔ «είχε όντως λάβει μια ad hoc επιχορήγηση της τάξης των 20.000 ευρώ το 2007 από τη Δ1 Διεύθυνση και όχι από την ΥΔΑΣ».
Ο κ. Βαμβουνάκης ερωτά τη Δ1 Διεύθυνση και τον επικεφαλής της, Μ. Διάμεση, εάν το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί μόνο με το ποσό αυτό, επισημαίνοντας ότι έχει ξεκινήσει το 2003 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αλλά προβαίνει και σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή παρατήρηση σχετικά με την απουσία κάθε αναφοράς στην ιστοσελίδα του ταϊλανδικού Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, στις εκδηλώσεις που φέρεται να έχει οργανώσει η ΕΟΔΔ, στο πλαίσιο του προγράμματος. Αναφέρει χαρακτηριστικά το τηλεγράφημα του Έλληνα πρέσβη:
«Στο Διαδίκτυο στα ταϊλανδικά και συγκεκριμένα στον ιστότοπο του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου γίνεται μνεία εδώ επισκέψεων του κ. Φλογαΐτη, 2009 και 2010, και μιας επίσκεψης Ταϊλανδού προέ δρου Δ.Δ. στην Ελλάδα, αλλά δεν προκύπτει μνεία για “six one week lectures by European experts” και “implementation of a complete cycle of studies” κ.λπ., που αναγράφεται στο πρόγραμμα ΕΟΔΔ. Ποιοι είναι οι “European experts”; Η πρεσβεία έχει ερωτηθεί σχετικά; Και τι σημαίνει “complete cycle of studies”;»
Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, ξαφνικά γίνονται αλλαγές και στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΔ, το μεν πρόγραμμα «Γεράκης» δηλώνεται ως «ανοιχτό» –επομένως δεν ολοκληρώθηκε το 2010–, το δε ΥΠΕΞ δεν εμφανίζεται ως συγχρηματοδότης, αλλά ως «υποστηρικτής» του προγράμματος.
Με αιχμηρό και σαρκαστικό, μάλιστα, τρόπο ο κ. Βαμβουνάκης αναφέρεται στην… απήχηση του προγράμματος στην Ταϊλάνδη:
«Αυτό, πάντως, που ενδιαφέρει την πρεσβεία της Μπανγκόκ είναι ότι το πρόγραμμα εξακολουθεί να είναι “ανοιχτό” και, κατά συνέπεια, οφείλουμε να το προβάλλουμε καταλλήλως στις εδώ επαφές μας, αναδεικνύο ντας έτσι την αξιόλογη ίσως –πλην, όμως, μη επαρκώς ορατή στην Ταϊλάνδη– συνεισφορά της χώρας μας του έτους 2007. Ιδίως εάν τα 20.000 ευρώ δεν αποτελούν τη μονή αναπτυξιακή συνεισφορά μας στο πρόγραμμα αυτό.
»Σημειωτέον ότι στην ερώτηση του Ταϊλανδού ΥΠΕΞ –που συνάντησα κατ’ ιδίαν προ μηνός– εάν υπάρχει ή υπήρξε κάποιο ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στην Ταϊλάνδη, είχα απαντήσει αρνητικά. Ευτυχώς, ούτε ο Ταϊλανδός ΥΠΕΞ έδειξε να γνωρίζει κάτι για το πρόγραμμα “Γεράκης”, την ύπαρξη του οποίου δεν είχα ανακαλύψει ακόμη από το Διαδίκτυο».
Ο κ. Βαμβουνάκης θέτει ένα ακόμη σοβαρό θέμα, καθώς ο ΕΟΔΔ πρακτικά δεν έχει κάποιο χαρακτηριστικό που να τον συνδέει με την Ελλάδα, δίνοντας την εντύπωση υπερεθνικού ή διεθνούς οργανισμού.
Χρηματοδότηση
Ο Έλληνας πρέσβης ζητά να ενημερωθεί από την αρμόδια Διεύθυνση εάν τα 20.000 ευρώ είναι η μοναδική χρηματοδότηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εάν υπάρχει εγγραφή του προγράμματος στα αρχεία DAC – OECD, αφού πρόκειται για αναπτυξιακό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από τη χώρα μας, και θέτει το τελικό κρίσιμο ερώτημα:
«Τι αποκόμισε η χώρα μας επιχορηγώντας ad hoc το διεθνή οργανισμό ΕΟΔΔ για εκδήλωση το 2007 και, πιο συγκεκριμένα, τι αποκομίσαμε εάν μερικοί Ταϊλανδοί διοικητικοί δικαστές εμπλούτισαν ενδεχομένως τις γνώσεις τους στο ευρωπαϊκό διοικητικό Δίκαιο;».
Και ο κ. Βαμβουνάκης ρωτά τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κεντρικής Υπηρεσίας ποια είναι η ετήσια συνδρομή της χώρας μας στον ΕΟΔΔ και ποια των άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον επιμένουν να τον εμφανίζουν ως διεθνή οργανισμό, ενώ ρίχνει πραγματική «βόμβα» δηλώνοντας ότι ο ΕΟΔΔ και η προηγούμενη οργάνωση του κ. Φλογαΐτη έχουν χρηματοδοτηθεί μόνο από την ΥΔΑΣ με περίπου 3,5 εκατ. ευρώ για διάφορα προγράμματα.
Η ΜΚΟ «Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου» του καθηγητή Φλογαΐτη πριν απορροφηθεί από τον ΕΟΔΔ έλαβε 2.053.000 ευρώ για έργα όπως «Επιμόρφωση νομικών για το κράτος Δικαίου στο Αζερμπαϊτζάν», «Παράρτημα της ΜΚΟ στο Ιράν», «Εκπαίδευση δικαστών στη Νότια Αφρική», «Εκπαίδευση στη χρηστή διακυβέρνηση στο Σουδάν», για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία και την Αφρική κ.ά.
Ο Έλληνας διπλωμάτης αποκαλύπτει, όμως, μία ακόμη πτυχή της υπόθεσης που έχει σχέση με την ονομασία του προγράμματος:
«Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι η κωδική ονομασία του προγράμματος του ΕΟΔΔ ως “Γεράκης” μας γεμίζει ίσως “εθνική υπερηφάνεια” για τα κατορθώματα Επτανήσιου τυχοδιώκτη συμπατριώτη μας του 17ου αιώνα στο βασίλειο του Σιάμ –διοργανώθηκε, μάλιστα, και ειδική πολιτιστική εκδήλωση γι’ αυτόν επί του προκατόχου μου–, πλην, όμως, η άποψή μου είναι ότι η αναφορά του ονόματος Κων. Γεράκη (HH C. Phaulkon) προκαλεί σε πολλούς Ταϊλανδούς μάλλον αρνητικούς –ή και άκρως αρνητικούς– συνειρμούς, αφού τελικά τον αποκεφάλισαν ως προδότη.
»Σημειώνεται ότι o Γεράκης για να αναρριχηθεί στο υψηλό υπουργικό του αξίωμα είχε συμμαχήσει καιροσκοπικά με εκάστοτε κρατούντες και ξένες δυνάμεις –αλλάζοντας, μάλιστα, το ελληνικό του όνομα και το ορθόδοξο δόγμα του–, προκειμένου ικανοποιήσει την άκρατη φιλοδοξία του και να περιφρουρήσει τον παράνομο πλουτισμό του».
Eπίκαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: