Σελίδες

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ


Δημήτρης Τσίτος
(Συγγραφέας – Σύμβουλος Διαπραγματεύσεων)

Copyright: www.rieas.gr

Τα σύμβολα άλλοτε αποκαλύπτουν και άλλοτε συγκαλύπτουν.  Αποκαλύπτουν στους μυημένους –στην ουσία των πραγμάτων- και συγκαλύπτουν για τους μη γνωρίζοντες.  Τα σύμβολα έχουν μια τεράστια δυναμική, και κάποιοι θεσμικά «εγκατεστημένοι» υποτίθεται –και πρέπει- να «φέρουν» τα σύμβολα ως θεματοφύλακες και τοποτηρητές.
Δεν υφίσταται στον κόσμο κανένα σύστημα το οποίο να μην διακατέχεται και να προσδιορίζεται –πολλαπλώς- από «σύμβολα».  Όπως όλα τα πράγματα τα σύμβολα μπορεί να παρερμηνευτούν, να αλλοιωθούν ή και να κακοποιηθούν, εσκεμμένα ή μη.
Στην Ελλάδα –μια κατ εξοχή και κατά παράδοση χώρα συμβόλων- τα σύμβολα, και η ουσία τους, έχουν χαλκευθεί, κακοποιηθεί εσκεμμένα και με δόλιο τρόπο από τα κατά καιρούς πολιτικά συστήματα που «κατείχαν» τον τόπο με σκοπό την εδραίωση του καθεστώτος και τον προσπορισμό δυνάμεως και πλούτου.
Η κατάσταση αυτή είχε την ανοχή των πολιτών, οι οποίοι με διαφόρους τρόπους κατέληξαν υποτελείς του συστήματος και των πολιτικών προσώπων που το εξέφραζαν αντλώντας συμφέροντα.
Με τις πρόσφατες καταστροφές και δυστυχίες που επέπεσαν στη χώρα των εξαθλιωμένων...
και των εξαχρειωμένων, εξαιτίας της ανικανότητας του πολιτικού συστήματος αλλά και της απροθυμίας του να χειριστεί έντιμα και με επάρκεια την κατάσταση, τα «σύμβολα» που αποτελούσαν το καταφύγιο των Ελλήνων για την προσφυγή στην ελπίδα και την προσδοκία επλήγησαν σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό –και ενδεχομένως η κατάσταση αυτή δεν είναι αναστρέψιμη.
Εκπρόσωποι των «συμβόλων» υπέστησαν ταπεινωτικούς εξευτελισμούς, προπηλακίσθηκαν, γιουχαϊστήκαν και εξέλειπε το περιβόητο ρητό στους,  το πάλαι ποτέ, βασιλικούς θυρεούς «ισχύς μου η αγάπη του λαού».  Το ρητό αυτό, όσο υποκριτικό και ψεύτικο και προκλητικό ήταν τότε, τόσο απαραίτητο θα ήταν σήμερα προκειμένου ένα σύστημα να μπορέσει να χειριστεί την εθνική συμφορά  την οποία –εξαιτίας μας δικαίως βιώνουμε. 
Δεν είναι πλέον φρόνιμο οι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος, προς το παρόν οι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί και οι «αντιπρόσωποι» (;) του λαού στη Βουλή των Ελλήνων να κυκλοφορήσουν ελεύθερα σε δημόσιους χώρους.  Εάν κάποιος τολμητίας επιχειρήσει κάτι τέτοιο, τότε τουλάχιστον –για ανθρωπιστικούς λόγους-  θα πρέπει να σκεφθεί και την ασφάλεια των σωματοφυλάκων του! 
Και ίσως είναι άδικο να μιλούμε μόνο για τους πολιτικούς επειδή δεν είναι οι μόνοι εκπρόσωποι των συμβόλων.  Υπάρχουν κι άλλοι, όπως καλλιτέχνες (του ευρύτερου χώρου) και άλλοι παροικούντες την «περιοχή της ευφορίας, της δόξης και του πλούτου», οι οποίοι εισπράττουν πλέον τον «μισθό τους» -χωρίς περικοπές, αλλά με … αυξήσεις-  για τα όσα διέπραξαν και για το ότι εκμεταλλεύθηκαν ασύστολα και με υποκριτικό τρόπο τα όσα σχετίζονταν με τα «σύμβολα».
Έγινε πολύς ντόρος για το θέμα της παρελάσεως της 25ης Μαρτίου.  Να γίνει ή να μην γίνει η παρέλαση.  Να παραστεί το πολιτικό κατεστημένο ή όχι.  Τι σόι ρεζιλίκια, αλλά και βιαιότητες, θα γίνουν.  Σοβαρότατα κρίσιμο το θέμα και ακόμη περισσότερο σοβαρότερη η αντιμετώπισή του – διότι οι καταστάσεις έχουν και αποκτούν μια δυναμική που από ένα σημείο και μετά δεν ελέγχεται.  Πάντως αποφασίσθηκε ότι η παρέλαση θα γίνει και οι επίσημοι θα παραστούν ως τιμώμενα (και εξόχως φρουρούμενα) πρόσωπα και εκφραστές των θεσμών.
Στην αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο στις παρελάσεις συμμετείχαν και οι άρχοντες ως παρελαύνοντες και ο λαός είτε τους επαινούσε είτε τους τα … έσερνε.  Το δικό μας σύστημα σε λίγο καιρό θα «κλείνει» όλους τους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα, και στις παρελάσεις θα επιτρέπει να παραστούν μόνον θεατές που θα έχουν «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων» και θα έχουν υπογράψει και δήλωση, για πρόσθετη ασφάλεια, ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να μουντζώσουν ούτε και να εκστομίσουν απρεπείς λέξεις.  Αργότερα θα θεσμοθετηθεί το ίδιο να γίνεται και σε συναυλίες.
Μας κάνει όμως εντύπωση ότι ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη έκανε επίσημη δήλωση: Εμείς δεν θα έχουμε χώρο επισήμων, θα είμαστε μαζί με τον κόσμο.
Σημείο των καιρών!  Να και κάποιοι που τιμούν τα «σύμβολα», κατανοούν την ουσία τους και τι σημαίνει «Ισχύς μου η αγάπη του Λαού» - κατ αντιδιαστολή του «Ισχύς μου οι Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης και τα μέτρα ασφαλείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: