“Ποτέ μη γελάς μπροστά σε ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ δράκους”
Μπίλμπο Μπάγκινς
Ίσως είμαι από τους ελάχιστους που μέχρι πρόσφατα δεν ήξεραν το μύθο του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Με το ζήλο του νεοφώτιστου, σκέφτηκα να παρουσιάσω περιληπτικά αυτό το έπος, όπως εγώ το κατάλαβα.
Η πλοκή αναπτύσσεται σε έναν αρχαίο φανταστικό κόσμο που ονομάζεται Μέση Γη. Εκεί περιγράφεται η επική μάχη που δίνουν οι λαοί της Μέσης Γης: Χόμπιτ, Νάνοι, Άνθρωποι και Ξωτικά, ενάντια στις στρατιές του Κόκκινου Άρχοντα Σόρον, για τον έλεγχο του Ενός Δαχτυλιδιού-Σφυροδρέπανου, που δίνει απόλυτη δύναμη σε όποιον το κατέχει.
Στο κέντρο της ιστορίας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών βρίσκονται όλες αυτές οι ετερόκλητες φυλές που απαρτίζουν τη Μέση-γη: Χόμπιτ, Νάνοι, Ξωτικά, Μάγοι, Γίγαντες, Εντ, Ορκ, Δαχτυλιδοφαντάσματα και Ουρούκ Χάι. Όλες αυτές οι τόσο διαφορετικές οντότητες έχουν το δικό τους τρόπο ζωής, τα έθιμα, τους μύθους, τον τρόπο ένδυσης ακόμη και τον τρόπο που μάχονται (περίπου κάτι σαν ΣΥ.ΡΙΖ.Α.). Η κάθε φυλή έχει το δικό της ρόλο στην εξέλιξη του μύθου (όπως ακριβώς και στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) και παρουσιάζεται λεπτομερώς στον...
Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι πέρα από το δικό μας κόσμο, υπάρχει ένας άλλος πιο μυστηριώδης και φανταστικός που ζει και αναπνέει, παράλληλα με μας.
Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι ο Σόρον ο Άρχοντας του Σφυροδρέπανου. Οφείλει τη δύναμή του σ’ ένα μαγικό σφυροδρέπανο που του δίνει την ικανότητα να καταλαβαίνει όλες τις γλώσσες των εργατών, ακόμα και των ζώων-καπιταλιστών. Όποιος κατέχει αυτό το Δαχτυλίδι μπορεί να δώσει απέραντη εξουσία στην εργατική τάξη.
Το σφυροδρέπανο φεύγει απ’ τα χέρια του Σόρον γιατί αρπάχτηκε από τον βασιλιά των υπανθρώπων που στη συνέχεια το χάνει στον ποταμό Άντουιν. Εκεί το βρίσκει το Γκόλουμ ένα απαίσιο γλοιώδες σοσιαλδημοκρατικό πλάσμα. Στη συνέχεια το δαχτυλίδι έρχεται στα χέρια ενός Χόμπιτ (σ.σ. Hobit: πλάσμα που ταλαντεύεται ανάμεσα στον άγριο καπιταλισμό και την ήπια σοσιαλδημοκρατία) του Μπίλμπο Μπάκινς. Όπως είναι φυσικό ο εγωισμός και το ένστικτο εξουσίας μεγαλώνουν στο Χόμπιτ, το οποίο όποτε αγγίζει το δαχτυλίδι γίνεται αλαζονικό.
Τότε επεμβαίνει ο μάγος Αλεκαλάβ ο οποίος πείθει τον Μπίλμπο να δώσει το δαχτυλίδι στο Χόμπιτ Φρόντο Τσιπρ.
Ο Φρόντο, μόλις παίρνει στα χέρια του το Δαχτυλίδι, καταλαμβάνεται κι αυτός από αλαζονεία και αρχίζει τις δηλώσεις. Η πρώτη του δήλωση είναι πως «κάνουμε πόλεμο στις δυνάμεις του Σόρον ακριβώς γιατί έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμο παρά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μαζί τους». Η επόμενη είναι ακόμα πιο ανελέητη: «Για να μπορέσει ο Σόρον να μπει σε μια τροχιά συζήτησης με τα Χόμπιτ, τους Νάνους, τα Ξωτικά, τους Μάγους, τους Γίγαντες, τους Εντ, τα Ορκ, τα Δαχτυλιδοφαντάσματα και και τους Ουρούκ Χάι, θα πρέπει να αισθανθεί ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι αδιέξοδος. Με άλλα λόγια, για να αλλάξει ο Σόρον στρατηγική, πρέπει να ηττηθεί πολιτικά».
Ο Φρόντο μαζί με την παρέα του θα ξεκινήσουν μια μακριά διαδρομή, για να φτάσουν σ’ ένα ηφαίστειο, όπου εκεί θα πρέπει να ρίξουν το δαχτυλίδι για να καταστραφεί το ίδιο και οι μαγικές του ιδιότητες και να αποδυναμωθεί ο Σόρον.
Το έπος παρουσιάζεται σε τρία βιβλία:
Βιβλ. 1ο “Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΟΥ”
Το Χόμπιτ Μπίλμπο αφήνει το δαχτυλίδι στο Φρόντο. Αυτός φεύγει μαζί με το φίλο του Σαμ μετά την προτροπή του Αλεκαλάβ του λευκού μάγου για το μεγάλο ταξίδι που θα τους οδηγήσει στο ηφαίστειο όπου θα κάψουν το δαχτυλίδι. Ξέρουν ότι τους κυνηγούν οι εννιά καβαλάρηδες απεσταλμένοι του Σόρον.
Στο δρόμο θα συναντήσουν μεταμφιεσμένο σε φύλακα, τον ιππότη- βασιλιάΦώταγκορν και τον Έρλοντ το ξωτικό. Στην παρέα τους προστίθενται ο Μπορομίρ, τα Χόμπιτ Μέρρυ και Πίπιν, ο Παπαντρέολας το ξωτικό, ο Γκίμλι ο νάνος και ο Αλεκαλάβ ο Μάγος. Στην πορεία όμως συμβαίνουν πολλές αντιξοότητες που στο τέλος θα τους χωρίσουν (όπως ακριβώς και στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.). Επίσης σ’ αυτό το βιβλίο θα δούμε τον υποτιθέμενο θάνατο του Αλεκαλάβ ο οποίος γκρεμίζεται στον Άδη, νικά τον θάνατο και ανασταίνεται στη κορυφή ενός βουνού, όπου τον βοηθά ένας MEGAλος αετός να κατέβει.
Βιβλ. 2ο ” ΟΙ ΔΥΟ ΠΥΡΓΟΙ”
Παρακολουθούμε την πορεία του Φρόντο και του Σαμ για να καταστρέψουν το δαχτυλίδι. Τη συνάντησή τους με το Γκόλουμ που τους υπόσχεται ότι θα τους βοηθήσει να βρουν το δρόμο.
Στο μεταξύ, ο Φώταγκορν, ο Παπαντρέολας (γιος του βασιλιά των Πράσινων ξωτικών) και ο νάνος Γκίμλι συναντούν τα Όρκ και δίνουν μάχη μαζί τους. Ταυτόχρονα, οι δεντρανθρώποι ΚΟΕμεν κάνουν επίθεση στο κάστρο του Σάρουμαν (σοσιαλιστής που πήγε με τη μεριά του Σόρον) και το καταστρέφουν.
Βιβλ. 3ο ” Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ”
Ο Φρόντο και ο Σαμ κατορθώνουν να φτάσουν στο ηφαίστειο και στο κάστρο του Σόρον. Προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να καταστρέψουν το σφυροδρέπανο. Το Γκόλουμ τους προδίδει. Ο Φρόντο και ο Σαμ φτάνουν στο βουνό του Χαμού ενώ η υπόλοιπη συντροφιά μαζί με το στρατό της Γκόντορ παλεύει στην Πύλη της Μόρντορ. Ο Φρόντο χάνει το θάρρος του στην κορυφή του βουνού του Χαμού. Η μάχη στο κάστρο του Σόρον είναι μεγάλη και δύσκολη. Φαίνεται πως οι δυνάμεις του σκότους είναι αυτές που τελικά θα νικήσουν.
Όμως το Γκόλουμ στη προσπάθειά του να πάρει το δαχτυλίδι από το χέρι του Φρόντο, του δαγκώνει το δάχτυλο, το οποίο αποχωρίζεται από το χέρι του και πέφτει στο ηφαίστειο της λαϊκής αγανάκτησης. Το σφυροδρέπανο σώζεται και επιστρέφει στο φυσικό του κάτοχο.
Η έκβαση της μάχης αλλάζει. Οι στρατιές των προλεταρίων του Σόρον βγαίνουν από τους πύργους του Μέσου Περισσού και εξαπλώνονται σε όλη τη Μέση Γη.
Ο Φώταγκορν επιστρέφει στην Κόμοντορ ενώ ο Φρόντο συμμαχεί με τον Παπαντρέολας και κινούν μαζί για νέες περιπέτειες στο βασίλειο της Τρικουπολάνδης.
Για τους σινεφίλ, η συνέχεια επί της οθόνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου