8 Φεβρουαρίου 2004. Με τον αέρα του μεγάλου ηγέτη που του χάρισαν οι 1.000.000 ψηφοφόροι στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη νέος πρόεδρος του κόμματος και μετακόμισε στην ιστορική Χαριλάου Τρικούπη. Βουλευτές και κομματικά στελέχη τον βλέπουν ως τον «Μεσσία» που δύναται να ξαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην κορυφή της πολιτικής πυραμίδας της χώρας και να εξασφαλίζει στο κόμμα την παλιά του αίγλη.
10 Μαρτίου 2012. Ο Γιώργος Παπανδρέου, που ουσιαστικά έχει ήδη παραιτηθεί από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ή καλύτερα τον έχουν.. παραιτήσει- ετοιμάζεται μετά το τέλος της Εθνικής Συνδιάσκεψης να μαζέψει κακήν κακώς τα πράγματά του από τα γραφεία του κόμματος έπειτα από σωρεία λανθασμένων χειρισμών που οδήγησαν την χώρα στη σύναψη δύο δανειακών συμβάσεων, την κοινωνία στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης και το ΠΑΣΟΚ στα χαμηλότερα...
δημοσκοπικά ποσοστά της ιστορίας του.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν απέτυχε μόνο ως πρωθυπουργός. Απέτυχε και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η ιστορία του άρχισε με μία λαμπρή νίκη στις εσωκομματικές εκλογές, πριν από περίπου επτά χρόνια. Αν και το όνομά του δέσποζε ως το μοναδικό στα ψηφοδέλτια, η συμμετοχή ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία, σηματοδότησε για τους περισσότερους «πράσινους» βουλευτές και φίλους του κόμματος μία νέα αρχή με διαχωριστικές γραμμές από τα λάθη και τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.
Το πανηγυρικό κλίμα που επικρατούσε την εποχή εκείνη δίνει τρία χρόνια αργότερα τη θέση του στην πρώτη αμφισβήτηση που εκδηλώνεται ανοικτά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το πρόσωπο του μετά την ήττα στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Ο ίδιος θέτει τον εαυτό του στην κρίση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει ότι θα είναι και αυτός διεκδικητής της προεδρίας.
Ο Γιώργος σκέφτεται μέχρι και να αποχωρήσει από την προεδρία για να φύγει στο εξωτερικό. Τον συγκρατούν την τελευταία στιγμή οι κομματικοί του υποστηρικτές οι οποίοι και τον συμβουλεύουν να κερδίσει χρόνο. Το κάνει και οι εσωκομματικές εκλογές καθυστερούν.
Το αποτέλεσμα των εκλογών του δίνουν εκ νέου τη δυνατότητα να χαμογελά και να ποζάρει με καμάρι κάθε φορά που εισέρχεται στο «πράσινο» φρούριο της Ιπποκράτους.
To ελπιδοφόρο «Λεφτά υπάρχουν» χαρίζει στο ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου συντριπτική νίκη στις εκλογές του 2009. Στο πλευρό του σύσσωμο το κομματικό επιτελείο. Τα διθυραμβικά σχόλια για τον Γιώργο από πράσινα στελέχη, που έχουν ήδη αρχίζει να γλυκοκοιτάζουν τις υπουργικές καρέκλες κάνουν τη ζυγαριά να γέρνει και πάλι προς το μέρος του προέδρου.
Δύο μόλις χρόνια μετά και τίποτα δεν θυμίζει τις καλές μέρες του Γιώργου στην Ιπποκράτους.
Η πρόταση του για δημοψήφισμα, που μεταξύ άλλων του στοιχίζει και την πρωθυπουργική θέση, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και οι μάσκες έπεσαν.
Οι δηλώσεις υπουργών και βουλευτών που «στάζουν χολή» για τον πρόεδρο του κόμματος διαδέχονται η μία την άλλη. Έπειτα από δύο χρόνια αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής, με ένα στόμα μια φωνή τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που βλέπουν τη δημοτικότητά τους στα… τάρταρα, ζητούν αλλαγή ηγεσίας εδώ και τώρα.
Ο κ. Παπανδρέου τους παίδεψε βέβαια λίγο αλλά τελικά τους έκανε την χάρη, ανακοινώνοντας την οριστική αποχώρησή του.
Το προσωπικό αρχείο του Γιώργου μαζεύεται σε ένα χώρο δίπλα στο καφενείο της Ιπποκράτους και όλοι αναμένουν καρτερικά την απομάκρυνσή του. Παράλληλα, στα κομματικά γραφεία εξελίσσονται σκηνές άπειρου κάλλους. Στελέχη, τον κατηγορούν ότι φεύγοντας δεν πήρε μόνο προσωπικά του αντικείμενα αλλά και αρχεία που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ.
Ο Γιώργος όμως δεν άφησε πίσω του μόνο απογοητευμένους «συντρόφους» και εξοργισμένους πολίτες.
Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του ΠΑΣΟΚ και το σκάνδαλο με τις σπατάλες για τη δημιουργία γυμναστηρίου και spa στα γραφεία του κόμματος «μαυρίζουν» και τις τελευταίες ημέρες παραμονής του στην Ιπποκράτους.
Ο άνθρωπος που περπάτησε πάνω σε ροδοπέταλα και κόκκινα χαλιά μέχρι να φτάσει στο κατώφλι της Ιπποκράτους, αποχώρησε με σκυμμένο κεφάλι χωρίς να καταφέρει να σηκώσει το βάρος του ονόματος και της ιστορίας που κληρονόμησε.
Γωγώ Κυριαζή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου