Σελίδες

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Η συνέντευξη Αβραμόπουλου


Ενωμένοι μπορούμε…


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News» και στην Κάτια Μακρή. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο διακύβευμα των επικείμενων εκλογών αλλά και στην ανάγκη ενός ισχυρού πρώτου κόμματος που θα επιδιώξει και θα διαμορφώσει το πλαισιο για την απαραίτητη εθνική συνεννόηση που χρειάζεται η χώρα. Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του κ. Αβραμόπουλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΝΔ επιζητεί την αυτοδυναμία. Ακόμη κι αν μπορούσατε να πετύχετε αυτόν τον στόχο, πιστεύετε ότι μια μονοκομματική κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση ή χρειάζονται συνεργασίες;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα. Η σταθερότητα προϋποθέτει ισχυρές κυβερνήσεις.Ο στόχος...
της αυτοδυναμίας στις εκλογές της 6ης Μαΐου σηματοδοτεί την αντίληψη για την ανάγκη μιας ισχυρής διακυβέρνησης, που θέλει τη Νέα Δημοκρατία να λειτουργεί ως ο σταθερός άξονας για την ομαλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος και την ανάπτυξη συγκεκριμένων πολιτικών και πρωτοβουλιών, οι οποίες δεν αποκλείουν ευρύτερες συνεργασίες πολιτικών δυνάμεων της Βουλής, με στόχο πάντα να διασφαλίζεται η αποτελεσματική διακυβέρνηση. Με άλλα λόγια, ένα ισχυρό πρώτο κόμμα όχι μόνο δεν αποκλείει την εθνική συνεννόηση, αλλά διαμορφώνει και ένα σταθερό πλαίσιο γι΄ αυτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αίρεση που βάζει συνήθως ο Πρόεδρος της ΝΔ, προκειμένου να μην ξαναπάει σε εκλογές, είναι να σχηματιστεί μια βιώσιμη κυβέρνηση. Με το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση και με ποιους όρους;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το κρίσιμο θέμα των κυβερνητικών συμπράξεων στη νέα Βουλή είναι οι κοινές πολιτικές θέσεις για την έξοδο της χώρας από την παρούσα κατάσταση. Η επιτυχία του στόχου αυτού απαιτεί ισχυρή κυβέρνηση, ικανή για ρήξεις και αποφασιστικά βήματα. Από τη σύνθεση της νέας Βουλής θα προκύψει ποια συνεργασία κομμάτων μπορεί να εξασφαλίσει μια ισχυρή και βιώσιμη κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε ταχθεί υπέρ των συνεργασιών κι έχετε καλλιεργήσει ένα υπερβατικό προφίλ. Πολλοί σας θεωρούν και ως ένα πιθανό πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Τι απαντάτε σ΄αυτό;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:Η συνταγματική τάξη και η πολιτική παράδοση επιβάλλουν, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης να λαμβάνει ο αρχηγός του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Αυτό πρέπει να ισχύσει και τώρα. Η αναζήτηση άλλων λύσεων και οι σχετικές αποφάσεις ως προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού για τον σχηματισμό συμμαχικών κυβερνήσεων, εφόσον τεθεί τέτοιο ζήτημα, ανήκουν – σύμφωνα με το Σύνταγμα – αποκλειστικά στον αρχηγό και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του πρώτου κόμματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξουν οι όροι εθνικής συνεργασίας;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντοτε θεωρούσα ότι η Δημοκρατία είναι η πολιτική τέχνη της σύνθεσηςκαι ποτέ δεν έκρυψα τη διαχρονική μου πεποίθηση ότι η εθνική συνεννόηση είναι προϋπόθεση εξόδου από κάθε κρίση. Με πολύ απλά λόγια, ενωμένοι μπορούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα γίνει σε περίπτωση που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν συγκεντρώσουν το 50 + 1 % αθροιστικά; Θα έχουν την πολιτική νομιμοποίηση να εφαρμόσουν την  ακολουθούμενη οικονομική πολιτική ή θα έχουν όλα τα  λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα από την επόμενη ημέρα στον δρόμο;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:Ο σχηματισμός της κυβέρνησης εξαρτάται από τη κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων και την εξασφάλιση της δεδηλωμένης πλειοψηφίας στην Βουλή, είτε η κυβέρνηση στηρίζεται από ένα, είτε από περισσότερα κόμματα. Καμία κυβέρνηση της τελευταίας περιόδου δεν είχε απόλυτη πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα. Η πολιτική πλειοψηφία είναι πάντα σχετική στις δημοκρατίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας απασχολεί η άνοδος των αντιμνημονιακών κομμάτων;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και μόνο που η εμφάνιση κάποιων νεόκοπων σχημάτων, ιδιαίτερα σε ώρες κρίσης, ορίζεται από αντίδραση και στάση αντίθεσης, χωρίς δηλαδή να συνοδεύεται από πρόταση που να απαντά πειστικά και αξιόπιστα στο διακύβευμα της εποχής, είναι εύλογο να εγείρει ερωτήματα. Στη δημοκρατία, όμως, όλοι έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν. Και να θυμηθούμε εδώ τη γνωστή φράση του Μάο: «Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν!». Τελικά είμαι βέβαιος ότι η επιλογή των Ελλήνων πολιτών δεν μπορεί παρά να είναι μία: αυτή της εθνικής ευθύνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λάθος που απέρριψε  την πρόταση Σαμαρά για πανστρατιά;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Στην πανστρατιά κανείς δεν επιστρατεύεται. Είτε ανταποκρίνεται, είτε όχι. Αυτό ισχύει για όλους. Οι ώρες είναι κρίσιμες και δεν υπάρχουν περιθώρια για προσωπικές απόψεις. Προέχει η σωτηρία της πατρίδας και η πρόταση Σαμαρά προς όλους αυτόν το δρόμο δείχνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τη συμμετοχή σας στην κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, κρίνετε πως ο κ. Λουκάς Παπαδήμος ήταν καλός πρωθυπουργός;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Λουκάς Παπαδήμος ανταποκρί-θηκε από τη θέση του πρωθυπουργού στην πρόσκληση και εντολή που με πρωτοφανή πλειοψηφία του έδωσε η Βουλή. Διαχειρίσθηκε την υπόθεση αυτή με σοβαρότητα και ευθύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο πλουτισμός του Άκη Τσοχατζόπουλου δείχνει πως στους εξοπλισμούς έχει  γίνει μεγάλο οικονομικό «πάρτι». Τα σκάνδαλα στο υπουργείο τελείωσαν με τον Άκη;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:Από την εποχή εκείνη, πολλά άλλαξαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια ήσαν διάφανες και οι χειρισμοί ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αυτό που επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία είναι ότι τόσο οι πολιτικοί όσο και οι τεχνοκράτες της διοίκησης, οφείλουν να ισχυροποιούν τους θεσμούς ελέγχου και προστασίας όλων των οικονομικών λειτουργιών. Αυτό που γινόταν παλιά, να είναι τα γραφεία των Υπουργών τα κέντρα λήψεως των αποφάσεων για τις προμήθειες και τους εξοπλισμούς, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Τώρα εισακούγονται οι ειδικοί, οι διαδικασίες ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη και αναβαθμίζεται και ισχυροποιείται ο ρόλος της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: