Σελίδες

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Άφαντος ο Τσαλικίδης…Στρα;τηγέ ντροπή! Έπρεπε να ήσουν εκεί...

Αναβλήθηκε η χθεσινή διαδικασία παραπομπής των κατηγορουμένων ενώπιον του Κακουργιοδικείου για την τραγωδία στο Μαρί
Ιστορική η χθεσινή ημέρα για τα δικα- στικά δρώμενα της Κύπρου. Δύο τέως Υπουργοί βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, σε σχέση με τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλω- ράκης», στο Μαρί, που στοίχισε τη ζωή σε 13 συνανθρώπους μας, ενώ άλλα 62 πρόσωπα τραυματίστηκαν. Οι δύο τέως Υπουργοί Εξω- τερικών και Άμυνας, Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας, ο Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης, ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αντρέας Νικολάου και Πάμπος Χαραλάμπους, και ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Αντρέας Λοϊζίδης παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, στη διαδικασία πα- ραπομπής τους σε απευθείας δίκη, ενώπιον του Κακουργιοδικείου.
Ωστόσο, η διαδικασία αναβλήθηκε για τις 18 Μαΐου 2012, λόγω μη προσέλευσης του τέως Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Πέτρου Τσαλικίδη, ενώπιον του Δικαστηρίου. Αντιμετωπίζουν 208 κατηγορίες Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, σ νολικά, 208 κατηγορίες για ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου εξ αμελείας, και αναμένεται να τους απαγγελθούν και ν’ απαντήσουν όταν...
παραπεμφθούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας.
Κάθε κατηγορούμενος αντιμετωπίζει συνολικά 26 κατηγορίες, από δύο για τα προαναφερόμενα αδικήματα, για κάθε θύμα της φονικής έκρηξης. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες, ωστόσο οι λεπτομέρειες και τα γεγονότα των αδικημάτων διαφέρουν ανάλογα με την ιδιότητα του κάθε κατηγορουμένου. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται 255 μάρτυρες κατηγορίας, πρόσωπα από διάφορες κυβερνητικές και μη υπηρεσίες που είχαν άμεση ή και έμμεση εμπλοκή στην υπόθεση της διαχείρισης των 98 φονικών εμ- πορευματοκιβωτίων.
Οι Μάρκος Κυπριανού και Σάββας Αργυρού εκπροσωπούνται από τον δικηγόρο Γιώργο Γεωργίου, ο Κώστας Παπακώστας εκπροσωπείται από τον Χρήστο Πουργουρίδη, ο Γιώργος Γεωργιάδης εκπρο- σωπείται από τον Γιώργο Παπαϊωάννου, οι Πάμπος Χαραλάμπους και Αντρέας Νικολάου από τον Ευστάθιο Ευσταθίου, ενώ ο Αντρέας Λοϊζίδης από τον Γιώργο Κορφιώτη. Ο Πέτρος Τσαλικίδης δεν εκπροσωπείται ακόμα από δικηγόρο. Ζητήθηκε εγγύηση με αξιόχρεο εγγυητή
Με την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας, η δικηγόρος της Δημοκρατίας Πωλίνα Ευθυ- βούλου, που εκπροσωπεί την κατηγορούσα Αρχή, ζήτησε την έκδοση εντάλματος σύλ- ληψης εναντίον του τέως Αρχηγού της Ε.Φ. Πέτρου Τσαλικίδη, που δεν προσήλθε στη διαδικασία παραπομπής. Η κ. Ευθυβούλου παρουσίασε στο Δικαστήριο αριθμό εγγράφων που, όπως ισχυρίστηκε, αποδεικνύουν την ορθότητα επίδοσης του κατηγορητηρίου στον κ. Τσαλικίδη, τονίζοντας ότι η όλη διαδικασία διεξήχθη με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση. Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο Δικαστήριο, η επίδοση του κατηγορητηρίου και της σχετικής κλήσης στον κ. Τσαλικίδη έγινε από την Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης και σχετική παραπεμπτική επιστολή λήφθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 20 Απριλίου 2012.
Για τους υπόλοιπους επτά κατηγορουμένους, η κ. Ευθυβούλου ζήτησε εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή, ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία τους στην επόμενη δικάσιμο. «Εξωφρενικό» το αίτημα Ο συνήγορος υπεράσπισης του Μάρκου Κυπριανού και του Σάββα Αργυρού χαρα- κτήρισε εξωφρενικό το αίτημα της Κατηγο- ρούσας Αρχής, υποστηρίζοντας ότι οι πελάτες του δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά και δεν είχαν προετοιμαστεί. «Θα ήταν εξωφρενικό αν οι κατηγορούμενοι παρέμεναν υπό κράτηση αναμένοντας τους εγγυητές τους», είπε χα- ρακτηριστικά ο συνήγορος. Και πρόσθεσε: «Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει να είναι παρόντες ή να υπογράψουν προσωπική εγ- γυητική».
Ο κ. Γεωργίου επικαλέστηκε, δε, τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γενικό Εισαγγελέα, που σύμφωνα με τον ίδιο τον ενημέρωσε ότι: «Οι οδηγίες είναι να μη ζητηθεί κανένας όρος». Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων Πάμπου Χαραλάμπους και Αντρέα Νικολάου, Ευστάθιος Ευσταθίου, επιφυλάχθηκε να επιχειρηματολογήσει για το κατηγορητήριο που το χαρακτήρισε «ατελέστατο», ενώ ζήτησε από την εκπρόσωπο της Εισαγγελίας να επικοινωνήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα, για να ενημερωθεί για τις οδηγίες που κοινοποιήθηκαν στον συνήγορο υπεράσπισης των Μάρκου Κυπριανού και Σάββα Αργυρού, Γιώργο Γεωργίου. Η Πωλίνα Ευθυ- βούλου διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι ενεργούσε σύμφωνα με τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα.
«Οι οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα είναι αυτές και θα πρέπει να εξασφαλιστεί η παρουσία των κατηγορουμένων στο Δικαστήριο, με την καταβολή της εγγύησης», είπε. Επισήμανε, δε, ότι η Εισαγγελία δεν ζήτησε άλλα μέτρα, όπως «τοποθέτηση των ονομάτων των κατηγορουμένων στον κατάλογο stop-list». Προβλέπεται ποινή φυλάκισης διά βίου Ο επαρχιακός δικαστής Ηλίας Γεωργίου, έπειτα από διακοπή της διαδικασίας για μισή ώρα, ανακοίνωσε την απόφασή του για ανα- βολή της υπόθεσης στις 18 Μαΐου 2012, ώστε να δοθεί χρόνος εκτέλεσης του εντάλματος σύλληψης για τον Πέτρο Τσαλικίδη. Το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τα έγγραφα που κατέθεσε η κατηγορούσα Αρχή, σε σχέση με την επίδοση του κατηγορητηρίου στον κ. Τσαλικίδη, έκρινε ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις του Νόμου γι’ αναβολή της υπόθεσης.
Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των συνηγόρων υπεράσπισης που σχετίζονται με τις εγγυήσεις για την παρουσία των κατηγο- ρουμένων στην επόμενη δικάσιμο, ο δικαστής ανέφερε: «Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες ανθρωποκτονίας. Η σοβαρότητα των κατηγοριών είναι πρόδηλη και προβλέπεται ποινή φυλάκισης διά βίου». Έκρινε, ωστόσο, ότι ελλείπει οποιαδήποτε πρόθεση μη προσέλευσης των κατηγορουμένων στο Δικαστήριο, διότι «όλοι οι κατηγορούμενοι, πλην του Πέτρου Τσαλικίδη, ήταν παρόντες στη σημερινή (χθεσινή) διαδικασία». Πρόσθεσε ότι «όλοι οι κατηγορούμενοι είναι Κύπριοι και έχουν δεσμούς με την Κυπριακή Δημο- κρατία». Και διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι υπογράψουν προσωπική εγγύηση ύψους 150.000 ευρώ έκαστος, ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία τους την επόμενη δικάσιμο στο Δικαστήριο.

Νομότυπη η επίδοση

Ο ΕΠΑρχΙΑΚΟΣ δικαστής Ηλίας Γεωργίου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του τέως Αρχηγού της Ε.Φ., ενώ διέταξε να πα- ρουσιαστεί την επομένη της σύλληψής του, στο δικαστήριο. Ως εκ τούτου, τις αμέσως επόμενες ημέρες η Αστυνομία, κατόπιν έγ- κρισης του Γενικού Εισαγγελέα, αναμένεται να προωθήσει το ένταλμα του Δικαστηρίου, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Κύπρου, στο αντίστοιχο Υπουργείο της Ελλά- δας, όπου και θα εκτελεστεί πλέον ως ευρω- παϊκό ένταλμα σύλληψης. Το δικαστήριο έκρινε ότι η επίδοση του κατηγορητηρίου και της σχετικής κλήσης στον κ. Τσαλικίδη έγινε νομότυπα και ότι ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία επίδοσης με βάση το ελληνικό δικονομικό δίκαιο. Σε σχέση με τους υπόλοι- πους επτά κατηγορουμένους, το δικαστήριο διέταξε την υπογραφή προσωπικής εγ- γύησης ύψους 150 χιλιάδων ευρώ για έκαστο, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής.
Διευκρίνιση Κληρίδη
Ο Γενικός Εισαγγελέας διευκρίνισε χθες ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του κ. Τσαλικίδη, επειδή δεν εμφανίστηκε στη χθεσινή διαδικασία παραπομπής. Πρόσθεσε ότι εκείνο που έχει ζητηθεί από τις ελληνικές Αρχές «είναι η βοήθεια στην επίδοση του κατηγορητηρίου, που επιδόθηκε, και τίποτα περισσότερο. Ούτε έχει ζητηθεί», συνέχισε, «η σύλληψή του από τις ελληνικές Αρχές, ούτε και το δικαστήριο διέταξε την κράτηση του κ. Τσαλικίδη μέχρι τη δίκη».
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: