Σελίδες

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΕΛΣΤΑΤ: Για το έλλειμμα βιάστηκαν, για την Απογραφή... τρέχουν τώρα!


Κι’ εκεί που όλοι – το «όλοι» τρόπος του λέγειν – αναρωτιόμασταν τι απέγινε με την περίφημη απογραφή του 2011 και πώς είναι δυνατόν η ΕΛΣΤΑΤ – φέουδο του κ. Γεωργίου που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει - να δηλώνει συνεχώς απολύτως βεβαία για τα στοιχεία της, αλλά, ένα χρόνο μετά, να μην είναι σε θέση να μας δώσει τα στοιχεία της απογραφής (εδώ), ήλθε η επιβεβαίωση. 

Τη Δευτέρα, δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές (που δεν γνωρίζουμε με τι είδους απογραφή θα γίνουν) και ένα μήνα πριν από τη λήξη της προθεσμίας που επιβάλλει το Σύνταγμα για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ξύπνησε το… τέρας της ΕΛΣΤΑΤ. 

Οι υπάλληλοι της Αρχής έλαβαν ξαφνικά με ένα πρωτοφανές e-mail της γενικής διευθύντριας, την εντολή να… βάλουν την επεξεργασία των δελτίων της απογραφής πληθυσμού, ακόμα και πάνω από την υγεία τους. 

Όπως αποκαλύπτεται, πρέπει σε έναν μήνα να γίνει ό,τι δεν έγινε σε ένα χρόνο και να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 80% της (περσινής) απογραφής! 

Η αλήθεια είναι πως η απογραφή πληθυσμού που επηρεάζει όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες της χώρας μας και αποτελεί την μητέρα όλων των ερευνών της υπηρεσίας – όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ - αποτελεί μνημείο αποτυχίας σε όλα τα στάδιά της, δηλαδή στην οργάνωση, στη διεξαγωγή και στην επεξεργασία. 

Έτσι (έναν χρόνο μετά, επαναλαμβάνω) απαιτείται να ανακοινωθεί εδώ και τώρα ο νόμιμος πληθυσμός, κάτι που είναι αδύνατον να γίνει σε έναν μήνα. 

Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει, σύμφωνα με την πάνσοφη διοίκηση της Αρχής, οι υπάλληλοι να εμφανίζουν αποδοτικότητα ανά ώρα και σε εξήμισυ ώρες, όση θα είχαν σε… δύο ώρες! 

Προφανώς, πρόκειται περί της απόλυτης σύγχυσης και της απόλυτης προχειρότητας. 

Και βέβαια, ο καθένας αντιλαμβάνεται πως μια υπηρεσία που δεν μπορεί να φέρει σε πέρας την Απογραφή και θυμάται την τελευταία ώρα να κάνει τη δουλειά της μετρώντας τους… δακτυλισμούς των υπαλλήλων της, είναι αδύνατον να έκανε σωστά τη δουλειά της όταν έπρεπε να μελετήσει και να ανακοινώσει τα στοιχεία του ελλείμματος. 

Πολύ περισσότερο που την ίδια μέρα κατά την οποία η διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ άρχισε να κυνηγά το… όραμα της Απογραφής, ανακοίνωσε και τα νέα στοιχεία του ελλείμματος, δηλώνοντας πολύ υπερήφανη για το έργο της. 

Μπορούμε να πληροφορηθούμε πού οφείλεται η σπουδή της ΕΛΣΤΑΤ όσον αφορά στην ανακοίνωση θηριώδους ελλείμματος της τάξης του 15,6% και η τρομακτική καθυστέρηση όσον αφορά στα στοιχεία της Απογραφής; 

Αν η χώρα έναν χρόνο μετά – και μέσα σ’ αυτήν την κρίση – βαδίζει στα κουτουρού λόγω αποτυχημένης Απογραφής, για ποιο λόγο έπρεπε να φάμε στο κεφάλι το έλλειμμα της (αναξιόπιστης) ΕΛΣΤΑΤ; 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: