Σελίδες

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για την ονομασία!


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Σκοπιανού πρακτορείου ειδήσεων ΜΙΑ, το πρωτότυπο έγγραφο της πρότασης του Μάθιου Νίμιτς της 7ης Οκτωβρίου 2005 δεν παρείχε εγγυήσεις για την "Μακεδονική" ταυτότητα και γλώσσα, καταστώντας πλέον σαφές, όπως έχουμε επισημάνει στο παρελθόν, ότι το ζήτημα δεν αφορά απλώς και μόνο την ονομασία των Σκοπίων αλλά κυρίως την ταυτότητα και τη γλώσσα τους, γεγονός που αποτελεί τον λόγο μη εξεύρεσης λύσης έως τώρα.


Το έγγραφο, που χαρακτηρίζεται ως "εμπιστευτικό", (ο Α1 των Σκοπίων αναφέρθηκε σε αυτό ως "απόρρητο"), περιέχει την επιστολή του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προς τους διαπραγματευτές των χωρών Νίκολα Ντιμιτρόφ και Αδαμάντιο Βασιλάκη, με πρόταση για τη λύση του ζητήματος της ονομασίας, αλλά και με επισύναψη στην πρόταση, η οποία επικεντρωνόταν στα...
θέματα ταυτότητας και γλώσσας.


Ο Ιγκόρ Τζούντεφ (Igor Dzundev) της Μόνιμης Αποστολής της πΓΔΜ στα Ηνωμένα Έθνη, διαβίβασε στη συνέχεια την πρόταση στον πρώην Πρόεδρο των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβενκόφσκι (Branko Crvenkovski), τον πρώην Πρωθυπουργό Βλάντο Μπούτσκοφσκι (Vlado Buckovski) και την πρώην ΥΠΕΞ Ιλίνκα Μίτρεβα (Ilinka Mitreva).


Η πρόταση αυτή αναφέρει σαφώς ότι τα ζητήματα ταυτότητας θα πρέπει να περιέχονται στο παράρτημα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι στο πλαίσιο "εθνικότητα" δεν περιέχεται ο όρος "Μακεδονική", αλλά Πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας".


Στο πλαίσιο όσον αφορά τη γλώσσα, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε "Μακεδονική", αλλά "macedc".


Το 2005 η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από όλα τα κόμματα των Σκοπίων εκτός του VMRO-DPMNE, με αρχηγό τον Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος εγκατέλειψε τη συνεδρίαση.


Τις τελευταίες ημέρες, το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE κατηγόρησε τον Τσερβενκόφσκι ότι εισήγαγε τα ζητήματα ταυτότητας στις συνομιλίες με την Ελλάδα με την αποδοχή της πρότασης. Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης του SDSM δήλωσε ότι η πρόταση αυτή παρείχε εγγυήσεις στα ζητήματα ταυτότητας.


Το Σκοπιανό δημοσίευμα αναφέρει ότι τον Δεκέμβριο του 2009, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, δήλωσε στο Ελληνικό κοινοβούλιο ότι τα ζητήματα ταυτότητας εισήχθησαν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την πρόταση Νίμιτς τον Οκτώβριο του 2005.


Πράγματι, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών του ΛΑΟΣ στις 14.12.2009, ο Δημήτρης Δρούτσας ανέφερε:


"Η Μακεδονική ταυτότητα είναι μέρος της ταυτότητας κάθε Έλληνα. Δεν τη διαπραγματευόμαστε. Με αυτή γεννιόμαστε, με αυτή πεθαίνουμε και αυτό είναι καλό να το ακούσουν όχι μόνο στα Σκόπια, αλλά και στη Νέα Υόρκη, και όπου χρειάζεται. Κατοχύρωση της τελικής ονομασίας έναντι όλων με αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων".


Γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ότι η θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν ότι το προς συζήτηση θέμα μεταξύ των δυο χωρών αφορούσε αυστηρά και μόνο το θέμα της ονομασίας και όχι ζητήματα όπως ταυτότητα και γλώσσα. Όμως, η απάντηση του κ. Δρούτσα δηλώνει ακριβώς το αντίθετο.


Αυτό ενισχύεται και από την αναφορά του κ. Δρούτσα στην ανάγκη της αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων. Η αλλαγή αυτή δε θα ήταν αναγκαία, αν το πρόβλημα αφορούσε απλά και μόνο το όνομα που θα έχει η χώρα στους διεθνείς οργανισμούς. Η Συνταγματική αλλαγή είναι αναγκαία από τη στιγμή που η ονομασία αυτή θα πρέπει να υιοθετηθεί και στο εσωτερικό της χώρας από τη Διοίκηση και το Κοινοβούλιο.




Ωστόσο, ο Μάθιου Νίμιτς, κατά την επίσκεψη του στα Σκόπια τον περασμένο Φεβρουάριο, και σε ερώτηση αν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα αφορούν και ζητήματα εθνικής ταυτότητας, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται αποκλειστικά για το ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι τα ζητήματα εθνικής ταυτότητας είναι θέμα προσωπικό του κάθε λαού και δεν είναι δική του δουλειά να καθορίζει την ταυτότητα λαών. (Το Βήμα 20/02/2012)


Τα συμπεράσματα επαφίενται στην κρίση του αναγνώστη.


Δ.Η.Σ.
MacedoniaHellenicLand.Eu.

Δεν υπάρχουν σχόλια: