Σελίδες

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Mωραίνει Κύριος όν βούλεται απωλέσαι

Το βιβλικό ρητό ταιριάζει απόλυτα στους κυβερνητικούς εταίρους. Στον κ. Σαμαρά που δεν φρόντισε στοιχειωδώς να συνεχιστεί η εκπομπή του σήματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά κυρίως στους κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη, που ανήγαγαν σε ζήτημα επιβίωσης της συγκυβέρνησης το κλείσιμο της ΕΡΤ. Και ο μεν πρωθυπουργός μπορεί να αιτιολογήσει έλλογα τη στάση του: ρητά, διότι δεν είχε άλλη επιλογή μετά την αποτυχία απομάκρυνσης των 2.000 δημοσίων υπαλλήλων που προέβλεπε το πρόγραμμα, άρρητα δε, διότι ίσως να θεωρεί -εσφαλμένα- ότι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι δυνατό να τον ευνοεί. Οι δύο άλλοι αρχηγοί όμως; Και εμφανίζονται ως κύρια υπεύθυνοι για τις καθυστερήσεις, και οι δημοσκοπήσεις δεν τους πριμοδοτούν.

Το τραγικότερο είναι ότι τα δύο κομμάτια της κεντροαριστεράς, που θα όφειλαν να είναι στην πρωτοπορία των μεταρρυθμίσεων, ουσιαστικά εγκαταλείπουν το πεδίο αυτό στη ΝΔ. Αντί να κλαυθμυρίζουν ότι δεν τους δίνει την πρέπουσα σημασία και ότι απλώς τους ανέχεται, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα έπρεπε να υπερφαλαγγίσουν τη ΝΔ στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ειδικότερα ως
προς την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, που αποτελεί κομβικό και κορυφαίο σημείο τους. Τίποτα δεν προσφερόταν περισσότερο από την ΕΡΤ, που οι πάντες -ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ- κατάγγελλαν ως δείγμα φαβοριτισμού και κακοδιαχείρισης. Και πέραν της ΕΡΤ, θα περίμενε κανείς από την κεντροαριστερά, βασιζόμενη στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, να πρωτοστατήσει αυτή, με πρωτοβουλία των δικών της υπουργών, στο κλείσιμο και σωρείας άλλων άχρηστων δημόσιων οργανισμών, που επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους χωρίς να τους προσφέρουν την παραμικρή χρήσιμη υπηρεσία.

Ακόμα πιο τραγικά ανακόλουθη είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ, διότι, ενώ το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αισθάνεται άβολα στρεφόμενο εναντίον των σπλάχνων του, η ανανεωτική αριστερά θα περίμενε κανείς να μην περιορίζεται από τέτοια βαρίδια. Μια τέτοια στάση των δύο μειοψηφικών κυβερνητικών εταίρων θα στρίμωχνε τον κ. Σαμαρά, θα αναβάθμιζε την εικόνα τους στην κοινή γνώμη και θα ήταν θετική για τη συνολική πορεία της χώρας στο δύσκολο δρόμο της ανάκαμψης. Διερωτάται κανείς τι κερδίζουν με την εμμονή τους στη συνέχιση της ΕΡΤ με το σύνολο του προσωπικού της, όταν είναι γνωστό ότι με τον τρόπο αυτό δεν κατέστη δυνατό να κλείσει μέχρι σήμερα απολύτως κανένας οργανισμός, ούτε καν αυτός που ασχολήθηκε σχεδόν πριν από έναν αιώνα με την αποξήρανση της Κωπαΐδας…

Με την εξοντωτική εμφύλια μάχη των δελφίνων για την αρχηγία του χώρου και την φοβική στάση απέναντι στις αναγκαίες αλλαγές, η κεντροαριστερά αποσυντίθεται και φθίνει. Αντί να διαδραματίσει το ρόλο της για τη σωτηρία και την ανάταξη της χώρας, κινδυνεύει να συμβάλει στην ολοκληρωτική της καταστροφή. Ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές θα είναι πιθανότατα η πρώτη πράξη του δράματος που εκκολάπτεται. Θα υποστηρίζει βέβαια ότι κυρίως υπεύθυνη είναι η ΝΔ, εξίσου όμως, αν όχι περισσότερο υπεύθυνη θα είναι και αυτή.

Σαν στέλεχος και οπαδός του δημοκρατικού σοσιαλισμού για μιαν ολόκληρη ζωή, αισθάνομαι βαθιά απογοήτευση και ειλικρινά δεν ξέρω αν έχω ακόμα λόγους να ελπίζω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: