Σελίδες

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Είναι νωρίς για πανηγυρισμούς σύντροφοι...

του Κώστα Στούπα

Κάθε φορά που το κράτος επιχειρεί θεαματικές επιδείξεις εξάρθρωσης φοροφυγάδων μέσω των δελτίων ειδήσεων, ένα είναι βέβαιο: Πως η φοροδιαφυγή θα συνεχίσει να ζει και να βασιλεύει.
Πόσες φορές δεν έχουμε ζήσει την κωμωδία της επιδρομής του νόμου στους φοροφυγάδες γιατρούς του Κολωνακίου;
Όταν το κράτος αποφασίσει να βάλει τάξη στα της φορολογίας θα το κάνει αθόρυβα, καθημερινά και με σχέδιο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Κατ΄ αυτήν την έννοια με προβληματίζει ο θεαματικός τρόπος της εξάρθρωσης της ναζιστικής συμμορίας και πρόωρης ικανοποίησης των ποικιλώνυμων τιμητών της δημοκρατίας.
Σπάει το απόστημα του ναζισμού; Μετά το πραξικόπημα της μπυραρίας ο Αδόλφος Χίτλερ φυλακίστηκε αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να επανέλθει δριμύτερος και να αποθέσει το σκοτεινό στίγμα του στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Η πιθανή διάλυση της ΧΑ σημαίνει και διάλυση των θεμελιωδών υλικών αιτιών και της πολιτικής σύγχυσης που την εξέθρεψε;
Όπερ, θα αλλάξει κάτι από τα δεδομένα της θέσης που βλέπουν και ερμηνεύουν τον κόσμο το 1,5 εκατ. ανέργων;
Θα λύσει το πρόβλημα της αδυναμίας της ελληνικής οικονομίας να συντηρεί 2,7 εκατ. συνταξιούχους;
Υπάρχουν μερικά ερωτήματα που δύσκολα μπορούν να απαντηθούν.

Γιατί η Ελλάδα μόνη μεταξύ των δυτικών ανεπτυγμένων κοινωνιών της Δύσης εμφανίζει υψηλά ποσοστά αποδοχής των ναζιστών και των σταλινικών ολοκληρωτικών ιδεολογιών;
Είναι μόνο οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής που πιστεύουν πως το αίτιο της χρεοκοπίας μας είναι το μνημόνιο και όχι πως το μνημόνιο είναι συνέπεια της χρεοκοπίας; Μόνο αυτοί πιστεύουν πως η εθνική κυριαρχία έχει περάσει στα χέρια τοκογλύφων και ας μας δανείζουν οι περισσότεροι από αυτούς με αρνητικά επιτόκια;
Γιατί κάθε φορά που η άκρα αριστερά και η άκρα δεξιά σε περιόδους κρίσης βρίσκονται αντιμέτωπες η άκρα δεξιά κερδίζει;
Γιατί έχει πιο πρωτόγονα σύμβολα και αιτήματα απλά, όπως λέει ο Άρθουρ Καίσλερ στο «Σταυροφορία χωρίς Σταυρό;».
Μαζί με τα μέσα ενημέρωσης και τα κόμματα ανακουφίστηκε και η διεθνής κοινότητα με την εξάρθρωση του ναζιστικού εξαμβλώματος. Η αλήθεια είναι πως η διεθνής κοινότητα των δημοκρατιών της Ευρώπης και της Δύσης διαισθάνεται πως η Ελλάδα στην παρούσα συγκυρία αποτελεί την κορυφή ενός παγόβουνου.
Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και πήραν ταχέως διαστάσεις, αποτελούν στοιχεία που βρίσκονται υπό διεργασία στις περισσότερες κοινωνίες της Δύσης.
Ποια είναι τα στοιχεία αυτά;
Πριν από 20 χρόνια η μεσαία τάξη του πλανήτη ήταν λιγότερη από 1 δισ., τώρα με την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία να αναπτύσσονται μέσω του ανοίγματος των αγορών η μεσαία τάξη κινείται προς τα 3 δισ. ανθρώπους. Εκείνοι βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο, των δυτικών μειώνεται, καθώς η πίτα δεν αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό...
Η Δύση γερνά δημογραφικά και οι φτωχές χώρες ξεχειλίζουν από νέους πεινασμένους. Αυτό δημιουργεί μια τεράστια μετακίνηση πληθυσμών.
Οι συνθήκες θυμίζουν την διείσδυση των βανδάλων και των γότθων στα εδάφη της παρακμάζουσας ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Οι ντόπιοι πληθυσμοί αντιδρούν στην πίεση που ασκεί στα μεροκάματα των ανειδίκευτων εργασιών, αλλά και στα πολιτισμικά ήθη που προσπαθούν να διατηρήσουν και να επιβάλλουν οι μετανάστες και ιδίως οι μουσουλμάνοι. Οι τελευταίοι αρέσκονται στα αγαθά της υλικής ευημερίας της Δύσης, αλλά δεν εκτιμούν τις αξίες πάνω στην οποία στηρίζεται αυτή η ευημερία, της δημοκρατίας και της αγοράς. Κατά ανάλογο τρόπο συμπεριφέρονται και τα υπολείμματα του κομμουνιστικού ιστορικού ατυχήματος.
Επειδή οι ξένοι θα συνεχίσουν να εισρέουν στην Ελλάδα και τη Δύση και η δημογραφική γήρανση θα συνεχίσει να πιέζει το βιοτικό επίπεδο, ιδίως των χαμηλότερων τάξεων, ο ρατσισμός και οι ακραίες ιδεολογίες (δεξιές και αριστερές) θα συνεχίσουν να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.
Το ελληνικό χρέος και η ύφεση μπροστά στα προβλήματα που επωάζονται είναι μηδαμινά και εύκολα στην αντιμετώπιση.
Το χρέος βρίσκεται προ μιας νέας αναδιάρθρωσης που το καθιστά περισσότερο βιώσιμο και η ύφεση θα μπορούσε να εκμηδενιστεί σε λίγους μήνες με την αναδιάταξη των πόρων της χώρας από τη μαύρη τρύπα του δημοσίου προς την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.
Το πολιτικό σκηνικό όμως δεν φαίνεται να θέλει να αγγίξει το πρόβλημα και είτε κερδίζει χρόνο, χωρίς να έχει κάποιο σχέδιο να το αξιοποιήσει όπως κάνει η κυβέρνηση ή μπαρουφολογεί όπως η αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως με ένα άρθρο και ένα νόμο θα επαναφέρει τις συντάξεις και τους μισθούς στα προ χρεοκοπίας επίπεδα της ευημερίας με δανεικά.
Η θεαματική εξάρθρωση της ΧΑ, δηλαδή του συμπτώματος και όχι του αιτίου πρέπει να προβληματίζει αντί να ενθουσιάζει τους επίδοξους διεκδικητές της εκλογικής της βάσης.
Η επί δεκαετίες εξώθηση του ΚΚ εκτός νόμου δεν το εξαφάνισε. Για πολλά χρόνια αυτό χρησιμοποιούσε την ΕΔΑ ως ασπίδα συμμετοχής στη πολιτική ζωή του τόπου. Η ΕΔΑ μάλιστα κάποια στιγμή έφτασε να είναι αξιωματική αντιπολίτευση.
Ενώ η εμφάνιση και μεγέθυνση της ΧΑ αποτυπώνει ένα πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο που χρειάζεται επειγόντως εκτόνωση, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναλώνονται σε μικροπολιτικές ψηφοθηρικές κόντρες.
Μακάρι να δικαιωθούν πως ο κίνδυνος έχει περάσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: